Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Рекорден брой заразени, убити животни и протести. И една история с кмет и куче


Протести срещу застрояването на Черноморието имаше в няколко града в България
Протести срещу застрояването на Черноморието имаше в няколко града в България

Добро утро. Най-важното днес:

- 166 заразени за денонощие

- Парите в община Раковски

- София Филм Фест

Отново рекорд - 166 случая на открити заразени от коронавирус за денонощие. Европейската комисия отпусна на България над 20 милиона евро, с които ще могат да бъдат купени 377 апарата за обдишване, над два милиона маски и 177 хиляди комплекта за изследване за коронавирусна инфекция.

Лекари, медицински сестри и лаборанти от болницата във Велинград подадоха колективна оставка. В писмо до медиите те заявяват, че са унижени от кмета на Сърница Неби Бозов, който ги е обвинил в отказ да приемат пациенти с COVID-19. Можи да следите развитието на епидемията в България следим в дати и числа в блога.

Колегите от “Дневник” съобщават, че общо 103 българи са заразени с коронавирус в кланицата "Тьонис" в Германия. Тествани са всички 590 български работници там. Припомням как започна този случай.

По света оздравелите от COVID-19 вече доближават 5 милиона души. Заразените обаче са два пъти повече и скоро ще станат 10 милиона, както показва интерактивната ни карта.

Лешояди, корупция, тротинетки

Няколко хиляди души излязоха на улиците и площадите на големите градове, за да протестират срещу застрояването на Черноморието и посегателството срещу защитените зони от европейската екологична мрежа “Натура 2000”. Тук има видео от събитието.

Три египетски лешояда - възрастна двойка и малко - са били отровени в близост до родопското село Маджарово. Местен жител е открил труп на застрашена птица и е информирал дружеството за защита на птиците.

Следващата история е за една фирма, един кмет, неговата съпруга, даже и кучето му, както и много пари на данъкоплатците. Разследването от Раковски е на Полина Паунова и Елица Симеонова.

През 2019 г. няма ефективни присъди за корупция по върховете на властта, а разследванията за конфликт на интереси са намалели наполовина. Това са част от заключенията в първия годишен доклад на Антикорупционния фонд.

Тротинетките вече няма да имат право да се движат по тротоарите. Остават по изградената велосипедна инфраструктура, но ще имат право да се движат с максимална скорост до 25 км/ч, съобщава “Клуб Z”.

Америка и Европа

Полша и САЩ ще подпишат ново споразумение за сътрудничество в отбраната, което предвижда изпращането на допълнителни американски войски. Доналд Тръмп заяви, че това "изпраща силно послание до Русия".

Какво означава движението Black Lives Matter и какви промени може да донесе това за американското общество - не пропускайте анализа на Димитър Бечев.

Косовският премиер Авдула Хоти отмени участието си в насрочените за 27 юни преговори с президента на Сърбия Александър Вучич, които трябваше да се състоят във Вашингтон. Това става ден след като специализираната прокуратура в Хага обвини президента на Косово Хашим Тачи в престъпления срещу човечеството.

Какво става в Сърбия и как съседната страна лавира между Москва, Брюксел и Вашингтон - Йовка Димитрова обяснява.

В Русия в четвъртък започна референдумът за предложените промени в Конституцията, които ще позволят оставането на власт на Владимир Путин до 2036 г.. Гласуването ще продължи до 30 юни.

Директорът на най-голямата независима медия в Унгария подаде оставка, след като в неделя вечер журналистите от новинарския портал Index.hu предупредиха, че са подложени на силен външен натиск, който поставя под „тежка опасност“ редакционната независимост.

И още две за десерт

Помните ли как изглеждаше Бойко Борисов през 2001 година? А Делян Пеевски? А помните ли кой е Илия Павлов? Фотографът Веселин Боришев поведе битка със забравата и подмяната на историята. Гледайте тази видео история.

Киното отново е тук. Започна София Филм Фест - едно от първите големи културни събития, които бяха отложени заради епидемията от COVID-19. Зад организацията на събитието за 24-а поредна година, е директорът му Стефан Китанов, който е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG