Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов разказа за снимките, Заев заговори за компромис, а 1000 българи умряха за седмица


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Борисов с първо интервю
  • Зоран Заев е под натиск в Скопие
  • Почина “Дарт Вейдър”

Днес е първият работен ден, в който са затворени заведения, молове и училища. Тук са описани в детайли мерките.

В последното денонощие новите случаи на COVID-19 са 739 при направени 1965 PCR теста. В болници се лекуват 6869 пациенти, което е с 519 повече от миналия понеделник. За тази една седмица починаха 966 българи.

Държавата ще изплаща по 24 лева на ден на служителите, чиито работни места са принудително затворени. Грубата сметка показва, че това са 528 лева месечна помощ. Правителството обещава да няма пълен месец и всичко да отвори след 21 декевмври. Много бизнеси искат облекчения, но финансовият министър Кирил Ананиев е против данъчна ваканция.

Докато България затяга мерки, много европейски държави ги отпускат. При тях затварянето се случи преди месец и половина.

В складове в Европа и САЩ започна да пристига ваксината срещу COVID-19, произведена от Pfizer. Това се случва още преди да има официално одобрение нито в САЩ, нито в ЕС. Друга фирма, която разработи ваксина - AstraZeneca, започва допълнителни изпитвания заради случайно направено откритие.

Парите, медиите, злоупотребата

“Политикът, пистолетът и парите”. Така се казва първото интервю на премиера Бойко Борисов от началото на протестите срещу него през лятото. То е за Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. Има за жени, има и за КГБ.

Борис Митов разкрива как Инспекторатът към ВСС нарушава закона и дори злоупотребява с право, за да прикрие скандала, известен като “ЦУМ-гейт”.

Политическата война в България вече минава през система от анонимни сайтове и фалшиви новини. Не пропускайте разследването на Росен Босев в “Капитал”.

Екоминистърът Емил Димитров предупреди за режим на водата в Бургас. Две министърки го опровергаха. Накрая Димитров получи от Борисов едно уволнение и две назначения. БСП пък изпрати сигнал до главния прокурор за “безстопанственост и корупция”.

Народното събрание закри комисия, която никога не е работила. Става дума за временната комисия за нова конституция, оглавявана от Десислава Атанасова.

Полицаи от цялата страна за втори път протестираха в София. Те настояват за увеличение на заплатите с 30%, а бюджетът предвижда 15%.

В Северна Македония премиерът Зоран Заев е под натиск заради умерените си изказвания спрямо България. Тук може да наваксате с развитието по темата - как Скопие смекчи тона и какво остава за изчистване.

Историкът Стефан Дечев разкрива още детайли от ставащото и задава въпроса дали не си отива една цяла епоха в отношенията между България и Северна Македония.

Накратко около света

Франция е обхваната от протести срещу полицейското насилие. В Унгария директор на музей си навлече гнева на мнозина, след като сравни Сорос с Хитлер. Алексей Навални призова ЕС да насочи санкциите си директно срещу олигарсите от обкръжението на президента на Русия. Напрежението между Сърбия и Черна гора доведе до взаимно отзоваване на посланиците. Ученият, който стои зад тайната ядрена програма на Иран, беше застрелян край Техеран. Почина Дейвид Прауз, актьорът зад маската на Дарт Вейдър. А един сериал запали милиони момичета по света да играят шах.

И три препоръки

И трите предложения за реновиране на неизползваната част от Централната баня в София предвиждат да бъде направен съвременен СПА център.

Намерете още 3 минути днес, за да видите емисията Новини като хората с Теодора Бързакова - ще видите рок, маймуни и още нещо.

Наричат я Планинското момиче. Гласът на младата българска певица озвучава холивудската комедия на Саша Барън Коен “Борат 2”. Тя се казва Дияна Василева и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG