Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Машинно гласуване и избори през юли. България с тройка на изпита по грижи за децата


Правната комисия на парламента по време на заседанието си във вторник.
Правната комисия на парламента по време на заседанието си във вторник.

Три минути:

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Вторият мандат и избори през юли
  • Нула грижи за децата
  • Водната криза в Перник

В 9 сутринта президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората парламентарна сила - “Има такъв народ”. Лидерът й Слави Трифонов заяви, че този мандат ще бъде върнат “на секундата”, защото партията му не може да осигури независимо правителство при това разположение на силите в парламента.

Избори на 11 юли?

Най-вероятната дата за предсрочни избори в България е 11 юли тази година. Полина Паунова стигна до този извод, след като говори с всички парламентарни сили и провери процедурите, залегнали в конституцията. Тези избори се налагат, защото най-вероятно никоя партия няма да успее да състави правителство.

Правната комисия одобри на второ четене поправките в изборното законодателство, които ще се разгледат в пленарната зала до края на тази седмица. Текстовете отхвърлят гласуването по пощата, но въвеждат машинно гласуване, нова ЦИК и видеонаблюдение на изборния процес.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 1 850 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 10 % от извършените тестове. В болница са настанени общо 7 480 души. 714 от тях са в интензивни отделения. Починали са 81 души.

Бразилия не одобри руската ваксина Спутник V заради “твърде големи рискове”. Турция е напълно затворена за 3 седмици заради нарастване на случаите на коронавирус.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Взривовете в Чехия и България

Взривовете в чешки военни складове през 2014 г. са били част от „дългосрочна операция“ на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, срещу Украйна. Това пише разследващият сайт Белингкат в нова публикация по действията на Русия в Чехия.

Има ли данни за руска намеса при някой от взривовете във военни производства и складове през последните години в България? Този въпрос зададоха на премиера двама депутати от “Демократична България” - Мартин Димитров и Велизар Шаламанов.

Ще има ли съдебна реформа

Ще закриват ли спецсъдилищата и спецпрокуратурата? Животът на този парламент може да се окаже съвсем кратък, за да вземе такова решение, но Борис Митов все пак провери дали има някаква част от съдебната реформа, която би могла да мине.

На България й е нужна съдебна реформа, каза бившият кандидат за премиер от ГЕРБ Даниел Митов в Студио България на Свободна Европа.

Планът за възстановяване

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев поиска подкрепата на парламента, за да изпрати в Брюксел Плана за възстановяване. Стана ясно, че правителството ще кандидатства само за грантове, които не трябва да се връщат, но не и за заеми.

“Има такъв народ” внесе в парламента предложение за преместване на Бюрото за защита на застрашени лица към Министерството на правосъдието. От 2014 бюрото е подчинено на главния прокурор в нарушение на конституцията, казват вносителите.

Финансиране на партиите. Водната криза в Перник

Юридически лица вече няма да могат да финансират партиите, стана ясно от решение на Конституционния съд. Досега това беше възможно заради поправката, внесена от бившия депутат на ДПС Делян Пеевски.

Приключи разследването за водната криза в Перник, която продължи през 2019 и част от 2020 г. От заключението се разбира, че от делото е отпаднал един обвиняем и че вече се твърди, че нанесените щети са били 5 пъти по-малко от посочените в началото. Мившият министър Нено Димов остава обвиняем.

Права на децата. Уволнението в УНСС

България получава оценка среден 3 в ежегодния доклад за грижите, полагани за децата. Това гласи изследване на “Националната мрежа за децата”, изготвено с участието на външни оценители.

Преподаватели от УНСС защитиха уволнения си колега доц. Мартин Осиковски. Той беше уволнен заради критични коментари за посещение на Бойко Борисов в сградата на университета.

Обединеното кралство. Епъл

Лондон санкционира 14 руснаци и 8 души от други държави по новия си закон “Магнитски”. Сред санкционираните руснаци е Дмитрий Клювев, собственик на Универсална спестовна банка в Русия. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приветства действията на Лондон.

От 27 април, потребителите на Епъл могат да ограничат достъпа на мобилни приложения до личните си данни по нов начин. Те вече ще могат изрично да откажат на гиганта да продава личните им данни.

И три препоръки

Лъчезар Бояджиев е куратор на изложба, в която съвременната политика е разгледана през очите на модерното изкуство. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Група творци са решили да противопоставят на речта на омразата нещо очевидно – реч на любовта. Един от тях е Вито Валентинов. Негови арт инсталации в София напомнят за ефекта, който словесната агресия има върху хората.

В Ереван хората минаха с факли по улиците в памет на жертвите на геноцида срещу арменците. Вижте видеото.

плюс моят личен фаворит

Около 400 документа на Ленин са били засекретени по времето на комунизма. Дойче веле предлага цитати от тях и обяснява защо е трябвало тези документи да се крият от хората.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг


  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG