Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ваксинирани са под 30% от учителите. Сбогом на Белмондо


Жан-Пол Белмондо през 1985 г.
Жан-Пол Белмондо през 1985 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Минималната пенсия може да се покачи
  • Ваксинирани са 28,5% от учителите
  • Положени са последните тръби на "Северен поток 2"

Легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо почина на 88-годишна възраст. Той навлиза в киното през 50-те с Новата вълна. Играе във филми на Франсоа Трюфо, Жан-Люк Годар, Питър Брук, Марсел Карне. Президентът Еманюел Макрон се сбогува с него, като го нарече „Великолепният“ – така определят Белмондо от 1973 г., когато той изиграва главната роля в едноименния филм.

Вътрешната миграция. Пенсиите

През последните 10 години българите са си тръгвали от 90% от градовете в страната. Те са мигрирали към София, Пловдив, Кърджали и към морето.

Бюджетната комисия на парламента одобри повишаването на минималната пенсия от 300 на 370 лв. Предложението е това да влезе в сила от 1 октомври. За да стане факт, решението трябва да се приеме на второ четене в парламента.

Ива Митева. Спецправосъдие

В Министерството на правосъдието е бил получен имейл със заплаха за убийство на Ива Митева, която е председател на Народното събрание. Имейлът съвпада с дните, в които парламентът обсъждаше промени в закона за Националната служба за охрана (НСО). Митева е един от вносителите. Като автор на имейла беше арестуван 26-годишният Любомир Яков. В понеделник съдът го остави под домашен арест.

Правната комисия на парламента не успя да разгледа проекта за закриване на специализираните съд и прокуратура. Причината е в това, че депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не дойдоха на заседанието и така провалиха кворума.

Васил Божков. ВМЗ-Сопот

България е прекратила 7 договора на държавни дружества с Васил Божков. Това е резултат от санкциите по американския закон „Магнитски“. По него бяха санкционирани още Делян Пеевски и Илко Желязков, но Министерството на финансите не съобщава за договори, прекратени с техни фирми.

ВМЗ-Сопот са превели 10 млн. долара на сръбска фирма през 2018 г., но срещу тези пари не е получено нищо. Това стана ясно от заседание на парламентарната комисия по ревизия на управлението на ГЕРБ.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 677 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 5,4% от извършените тестове. Починали са 34 души.

В България са ваксинирани едва 28,5% от учителите и 20,6% от непедагогическите специалисти. Диляна Теохарова говори с трима учители, за да разбере защо тези показатели са толкова ниски.

За какво служи третата доза ваксина срещу COVID-19? Това обяснява Теодора Бързакова в по-малко от 2 минути.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

"Северен поток 2"

Последните тръби на спорния проект "Северен поток 2" вече са поставени и заварени. По този тръбопровод Газпром ще изнася газ за 26 млн домакинства в Западна Европа. За да заработи, остава само да се свържат участъците, които са във водите на Германия и Дания.

Четири дни в Афганистан

Начело на новото правителство на Афганистан ще застане молла Абдул Гани Барадар. В петък талибаните посочиха Китай за свой „основен партньор“. Десетки жени в Кабул и Херат излязоха на демонстрации, в които поискаха равни права. Протестът им в събота беше разпръснат с насилие и сълзотворен газ. В неделя стана ясно, че жена, бременна в осмия месец, е била убита от талибаните. Преди превземането на Афганистан през август тя е работила като полицайка.

В понеделник талибаните съобщиха, че са превзели и последния район на страната, който оставаше извън техния контрол. Силите на съпротивата опровергаха твърдението и казаха, че боевете за провинция Панджшир продължават.

Черна гора, Беларус, Румъния

Двама опозиционери от Беларус бяха осъдени на по 10 г. затвор за „заговор за завземане на властта“ - Мария Калесникава и Максим Знак. Полша даде убежище на още една беларуска спортистка.

Черна гора се бунтува срещу новия наместник на Сръбската православна църква. Страната обяви независимост през 2006 г., но няма собствена православна църква, отделна от сръбската.

От началото на 2021 г. в Румъния са внесени незаконно поне 3 700 тона боклук. Те не се рециклират, макар че така се твърди.

И една препоръка

Неин възпитаник спечели медал на международна олимпиада по информатика. Бисерка Йовчева е създала школата си в Шумен преди 23 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG