Връзки за достъпност

Извънредни новини
Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

на живо Войната: Дания е първата страна, закупила оръжие за украинската армия от украински производители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Най-малко 10 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
  • Експлозии в руска база в Крим
  • Украински дронове са унищожили радар в руската Брянска област
  • Москва иска да превземе Часив Яр до 9 май, Деня на победата, твърди Киев
17:26 20.4.2022

Руският ултиматум в Мариупол изтече без признаци за украинска капитулация

Ултиматумът, който Русия постави на украинските бойци в металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол, изтече. По информация на Би Би Си украинските сили не са се предали.

По-рано Русия предложи на украинските военни, намиращи се в комбината, да прекратят военните действия до 14 часа местно време на 20 април и да предадат оръжието си. Това засега не се е случило.

Украинските сили съобщиха, че в бомбоубежищата под "Азовстал" се намират 500 ранени бойци и стотици цивилни. Русия твърди, че на територията на комплекса има "националистическите батальони и чуждестранни наемници".

17:16 20.4.2022

Молдова и Литва забраниха показването на знака Z и руската Георгиевска лентичка

Президентката на Молдова Мая Санду подписа закон, който забранява Георгиевската лента, оранжево-черен символ на руския патриотизъм и агресията срещу Украйна, както и знаците "Z" и "V", с които руските войски отбелязват машините си в украинската война. Същата промяна беше одобрена във вторник и от парламента на Литва.

Законът в Молдова предвижда глоба от най-малко 900 леи (49 долара) за производството, носенето и показването на забранените символи. С подписа си президентката активира действието на приетия пет дни по-рано от парламента закон.

Руските военни машини в Украйна са отбелязвани с буквата Z, която по-късно започна да се използва като знак в подкрепа на войната. В Русия тя може да бъде видяна върху дрехи, по сгради, дори деца в училища са строявани под формата на Z.

15:21 20.4.2022

Крие ли Русия смъртта на моряци от потъналия "Москва"

След потъването на крайцера "Москва", на борда на който е имало 500 души, Кремъл отрича да има жертви. Няколко родители на моряци от екипажа обаче казват, че Русия крие смъртта на децата им.

Младият Егор Шкребец например е назначен като готвач на борда на крайцера "Москва". След потъването на кораба на 14 април морски офицери се свързват с бащата Дмитрий Шкребец, за да му съобщят, че синът му не е мъртъв, а е включен в списъка с "изчезналите".

Той не вярва на това. Пред Крим Реалии, регионална украинска служба на Радио Свободна Европа, Шкребец казва, че е наясно с истинската съдба на 20-годишния си син, въпреки че Кремъл все още не му я казва.

12:50 20.4.2022

Шарл Мишел посети Киев и Бородянка

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна на неочаквано посещение в Киев, предаде Ройтерс. Визитата на Мишел има за цел да покаже европейската подкрепа за Украйна на фона на започналото нов руско настъпление в източната част на страната.

"Днес съм в Киев. В сърцето на демократична Европа", написа Мишел в "Туитър", където публикува своя снимка от гарата в украинската столица.

Няколко часа по-късно Мишел публикува и снимки от град Бородянка, който се намира на около 60 км от Киев. По-рано този месец президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че ситуацията в Бородянка е "много по-страшна" от това, което беше открито в Буча.

11:32 20.4.2022

"Последни дни или часове" за украинските сили в Мариупол

Последните украинските бойци, които отбраняват Мариупол, поискаха международна помощ. Във видео обръщение, публикувано в сряда, командирът на украинската морска пехота Серхий Волина каза, че те няма да се предадат, но призовават за помощ, така че 500-те ранени военни, както и стотиците цивилни, укриващи се в металургическия комплекс „Азовстал“, да бъдат безопасно изведени оттам.

„Това е последното ни обръщение към света. Може да е последното в живота ни. Възможно е да ни остават само още няколко дни или часове“, каза майор Волина.

„Призоваваме световните лидери да ни помогнат“, добави той. „Призоваваме ги да организират извеждане, за да ни отведат в трета страна.“

По думите му съотношението на руските към украинските сили в Мариупол е 10 към 1.

По-рано Русия постави ултиматум на украинските сили, разположени в „Азовстал“ да се предадат до 14ч местно време. Градският съвет на Мариупол твърди, че руснаците "искат да изравнят комбината със земята". Според местните власти Русия не се съобразява с това, че в комплекса се крият и много цивилни.

10:57 20.4.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва територията на Украйна, къде са разположени руските войски и какво контролират по данни на Института за изследване на войната.

09:36 20.4.2022

Западът обеща още оръжие за Украйна. Чехия ще ремонтира украинска военна техника

Съединените щати, Великобритания и Канада обещаха да изпратят на Украйна още артилерийски оръдия, както и оръжия за противотанкова и въздушна отбрана, а чешки компании ще помогнат с ремонта на украинска военна техника. Това съобщиха световните агенции късно във вторник.

Целта на новия пакет военна помощ е да се подпомогне украинската армия в защитата на източните региони на страната.

"Това ще се превърне в артилерийски конфликт, те [Украйна] се нуждаят от подкрепа с повече артилерийски сили", защити решението британският премиер Борис Джонсън.

06:33 20.4.2022

Русия постави пореден ултиматум на защитниците на Мариупол

Руското Министерство на отбраната даде пореден ултиматум на украинските бойци, които се намират в металургичния комплекс в обсадения град Мариупол.

"Руските въоръжени сили, водени само от хуманитарни цели, отново предлагат на националистическите батальони и чуждестранни наемници да прекратят военните действия от 14 часа московско време на 20 април и да предадат оръжие", се казва в съобщение на Министерството на отбраната в Москва.

Руски войници и подкрепяни от тях сепаратисти се опитват да превземат металургичния кочплекс "Азовстал", където се предполага, че се крият украински военни и цивилни.

Градският съвет на Мариупол твърди, че градът все още не е превзет, а руснаците "искат да изравнят комбината със земята". Според местните власти Русия не се съобразява с това, че в комплекса се крият и много цивилни.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че ситуацията остава "възможно най-трудната и няма промяна". Съдбата на десетки хиляди остава неизвестна, каза той.

18:11 19.4.2022

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е на посещение в България. Във вторник той се срещна с премиера Кирил Петков и външната министърка Теодора Генчовска, а в сряда ще разговаря с президента Румен Радев.

17:37 19.4.2022

Русия започна настъпление по цялата фронтова линия в Източна Украйна. Украински позиции по целия 480-километров фронт са атакувани от хиляди руски военни. Руската армия обаче среща съпротива от украинските сили.

17:25 19.4.2022

Русия няма да използва ядрени оръжия в Украйна. Това заяви външният министър на страната Сергей Лавров.

Пред телевизионният канал Индия Тудей, той каза, че руските сили ще използват само конвенционални оръжия.

В началото на войната президентът Владимир Путин издаде заповед за привеждането на ядрените сили на Русия в бойна готовност. Тогава високопоставени фигури в правителството казаха, че е възможно използването на подобни оръжия.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски призова „светът да се подготви“ за това Русия да използва ядрените си оръжия. Седмици по-рано това допусна и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

14:22 19.4.2022

Близо 5 милиона украински граждани са напуснали страната си заради войната, показват данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Това е най-сериозната бежанска вълна от края на Втората световна война.

Около 90% от украинските бежанци са жени и деца. На мъжете между 18 и 60-годишна възраст им е забранено да напускат страната освен при изключителни обстоятелства.

Близо две трети от украинските деца са били принудени да напуснат домовете си заради войната, която Русия започна срещу Украйна. Това включва и тези, които са се преместили на друго място в страната си.

Най-много украински бежанци е приела Полша - над 2,8 милиона.

Данните на ООН показват, че 645 хиляди украинци са избягали от войната през февруари, 3,4 милиона са напуснали страната си през март, а 945 хиляди са избягали от началото на април досега, съобщи Би Би Си.

13:03 19.4.2022

Руската армия атакува украински позиции по целия 480-километров фронт в Донбас, съобщи Генералният щаб на Украйна. Продължават ракетните удари срещу обсадения пристанищен град Мариупол и други големи градове в Източна Украйна.

Според Киев целта на Москва е да превземе целия регион. Съобщено е за един превзет град - Кременная в Луганска област. Украински медии, цитирани от Би Би Си, съобщиха за ракетни удари срещу Краматорск, Маринка и Славянск.

Руското министерство на отбраната твърди, че руската армия е поразила 1260 цели в Украйна през нощта в понеделник срещу вторник. Москва твърди, че е ударила 60 военни цели и е свалила украински изтребител в Донецк. Досега няма независимо потвърждение на тези твърдения.

По-рано президентът на Украйна Володимир каза, че мащабната офанзива на Русия в източния регион Донбас е започнала. Началникът на кабинета на президента Андрий Йермак нарече офанзивата “втората фаза на войната”.

12:34 19.4.2022

Руски самолет направи обиколка от над 15 000 км, за да прибере руски дипломати, изгонени от европейски държави. Заради забраната за преминаване на руски самолети през европейското въздушно пространство, самолетът е трябвало да измине два пъти повече път, отколкото е реалното разстояние между Москва, Атина и Мадрид.

11:52 19.4.2022

Руският президент Владимир Путин награди военен отряд, обвинен от властите в Украйна за убийства на цивилни в Буча. Градът беше окупиран от руската армия повече от месец, а след изтеглянето ѝ бяха открити стотици тела на цивилни по улиците, в къщите и в масове гробове.

10:15 19.4.2022

Тази карта показва територията на Украйна, къде са разположени руските войски и какво контролират по данни на Института за изследване на войната.

09:26 19.4.2022

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба пристигна на посещение в България.

“Натоварен от президента Зеленски да търся стъпки за спечелване на мир в Украйна, пристигнах в София, за да се срещна в българските управляващи”, написа Кулеба в Туитър във вторник сутринта.

“България е наш приятел и партньор в рамките на ЕС и двустранно. Усещаме и подкрепата на народа на България в този критичен момент.”

Министерството на външните работи съобщи, че във вторник Кулеба ще се срещне с българския външен министър Теодора Генчовска. БНР съобщи, че той ще разговаря и с премиера Кирил Петков.

България изпраща на Украйна хуманитарна помощ, както и каски и бронежилетки. София обаче не предоставя оръжия на Киев. Една от партиите в управляващата коалиция - БСП - заплаши да напусне правителството, ако бъде взето решение за предоставяне на военна помощ на Украйна.

07:14 19.4.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе разговор с българския премиер Кирил Петков, съобщиха двамата в Туитър. Двамата са обсъдили корабоплаването в Черно море.

Зеленски е благодарил за подкрепата за Украйна, включително за кандидатурата ѝ за членство в Европейския съюз (ЕС) и за “силната позиция по отношение на санкциите срещу Русия”.

Петков е изразил солидарност и подкрепа за Украйна и преговорите за членството ѝ в ЕС и е потвърдил отново “важността на санкциите срещу Русия”.

07:11 19.4.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че мащабната офанзива на Русия в източния регион Донбас е започнала. Военното ръководство в Киев съобщи, че Русия е предприела нова атака.

"Сега можем да потвърдим, че руските войски започнаха битката за Донбас", каза Зеленски вечерта в понеделник.

17:34 18.4.2022

Русия обяви служители на посолството на България в Москва за персона нон грата. За това съобщи Руското министерство на външните работи.

Решението идва в отговор на изгонените през март 10 руски дипломати. От съобщението на ведомството не става ясно точно колко български дипломати са изгонени. В подобни ситуации действията са "огледални" т.е. се очаква изгонените български дипломати да са 10 души.

През март България изгони руските дипломати след обвинения, че те са участвали в шпионаж в полза на Русия. Тогава Москва обяви това за "враждебен демарш"

Заредете още

XS
SM
MD
LG