Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
13:47 18.10.2022

Украйна обвини Русия в отвличане на двама шефове на АЕЦ "Запорожие"

Украинската държавна енергийна компания "Енергоатом" обвини Русия в "отвличането" на двама ръководни служители на окупираната от руските войски АЕЦ Запорожие, предаде Ройтерс.

Заместник-директорът на атомната централа Олег Ошек и началникът на отдела по информационни технологии Олег Костюков са били задържани вчера, съобщиха от "Енергоатом" в Телеграм.

"Понастоящем не се знае нищо за местонахождението и състоянието им, след като двамата бяха откарани в неизвестна посока", се казва още в изявлението.

На 30 септември директорът на Запорожката АЕЦ Ихор Мурашов също беше задържан от руски военни и отведен за няколко дни. Тогава от “Енергоатом” съобщиха, че докато той е пътувал към близкия град Енергодар той е бил “изведен от колата си и със завързани очи е отведен в неизвестна посока”. Чак на 3 октомври беше съобщено, че той е освободен и се е завърнал при семейството си.

АЕЦ Запорожие, която е най-голямата в Европа, се намира в контролираната от Русия територия, която беше незаконно анексирана заедно с по-голямата част от Донецка, Луганска и Херсонски области.

12:29 18.10.2022

Нова серия руски ракетни атаки срещу енергийни обекти и цивилни цели в Украйна

Руските сили отново атакуваха енергийни съоръжения в Украйна, оставяйки част от Киев и други градове без ток и вода. Ударени бяха и цивилни цели. В цялата страна е обявена въздушна тревога. Русия е изстреляла над 10 крилати ракети, съобщи говорителят на командването на военновъздушните сили Юрий Игнат.

09:42 18.10.2022

Руска ракета C-300 удари жилищна сграда в Николаев, има загинал

Руска ракета удари жилищна сграда в южния украински град Никоалев, при един от три взрива, отекнали в ранните часове на вторник, съобщи очевидец, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че ударът идва само часове, след като САЩ казаха, че ще държат Русия отговорна за военни престъпления.

Ракетата е разрушила напълно едно от крилата на сградата, която се намира в централен район на пристанищния град. На мястото се е образувал огромен кратер. Пожарникари са извадили от развалините тялото на мъж, разказа още свидетелят.

Когато ракетата ударила, обитателите на сградата са се укривали в мазето. Местен жител каза, че загиналият е бил в тази част, която е рухнала.

В канала в YouTube на президента Володимир Зеленски беше публикувано видео от мястото.

Според представител на градските власти ракетата е била С-300.

В неделя вечерта Никоалев беше ударен при нападение с безпилотни самолети. Бяха повредени цистерни за съхранение на слънчогледово олио, част от което изтече и се подпали.

08:51 18.10.2022

Най-малко 13 души са загинали по последни официални данни, след като руски изтребител-бомбардировач се разби в жилищен блок в южния руски град Ейск, предаде Би Би Си. В понеделник вечерта военният самолет Су-34, изпълняващ тренировъчен полет, се удари в сградата и предизвика огромен взрив и пожар. Двамата пилоти успяха да катапултират преди сблъсъка.

07:18 18.10.2022

За първи път Русия размени с Украйна 108 пленени жени за военнопленници

Русия е разменила 108 украински жени, държани като заложници, за 110 руски военнопленници в Украйна, съобщиха официални лица от двете страни.

37 от жените са били заловени, след като са се предали при обсадата на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, която приключи през май.

Повечето от освободените руснаци са моряци от задържани в Украйна търговски кораби. Те също така включват членове на проруските сепаратистки военни части от Донбас в Източна Украйна.

Бяха разпространени снимки на дневна светлина на украински жени, които се качват на автобуси в неуточнена зона, и по-късно, по тъмно, в контролираната от правителството територия в южния регион на Запорожие, съобщи Би Би Си.

Началникът на кабинета на украинското президентство Андрий Йермак потвърди в социалните медии, че 108 жени са били освободени при „първия обмен изцяло на жени“. Той каза, че сред тях има майки и дъщери, които са били държани заедно в плен. Всички, освен 12 от тях, са военнослужещи.

Денис Пушилин, високопоставен подкрепян от Русия служител в отцепилата се част от украинската Донецка област, каза, че две от задържани са решили да останат в Русия. Киев не е коментирал това. Според Пушилин освободените от Украйна затворници са 80 моряци и 30 души обслужващ персонал.

18:41 17.10.2022

Военен самолет се е разбил в руския град Ейск. Най-малко двама са загинали

Военен самолет Су-34 се е разбил в жилищен район на руския град Ейск на територията на Краснодар. Загинали са четирима души и са ранени 27. На мястото на падането в двора на жилищната сграда 20/1 на улица "Комунистическая" в Ейск е имало силна експлозия и пожар. Местни медии съобщават, че огънят е обхванал пет етажа от многоетажна сграда и са нанесени щети на няколко жилищни блока.

Снимки, публикувани в социалните мрежи, показват как пилотът на самолета успява да катапултира преди експлозията. Руското министерство на отбраната съобщи, цитирано от Би Би Си, че самолетът е бил на тренировъчен полет, когато един от двигателите му се е запалил.

"Според доклада на пилотите, които са се изхвърлили от самолета, причината за катастрофата е пожар в един от двигателите по време на излитане", се казва в съобщението.

Детонирането на боеприпасите дълго време не е позволило на пожарникарите да се доближат до мястото на катастрофата.

Су-34 е руски многофункционален фронтов свръхзвуков бомбардировач от поколение 4++. Ейск се намира срещу окупираната от Русия територия в Южна Украйна, от другата страна на Азовско море.

10:42 17.10.2022

Брюксел търси доказателства за иранска намеса в конфликта

Висш дипломат на Европейския съюз (ЕС) търси конкретни доказателства за каквото и да е участие на Иран във войната на Русия срещу Украйна. Това каза върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел в понеделник.

Това стана малко след като по-рано сутринта беше съобщено за атаки с дронове над украинската столица Киев. Според Украйна Русия използва произведени в Иран безпилотни летателни апарати, натоварени с експлозиви, известни като дронове камикадзе, за да нанася удари по цивилни и инфраструктурни цели в Украйна.

„Ще търсим конкретни доказателства за участието (на Иран във войната в Украйна)“, каза Борел пред журналисти преди срещата на външните министри на ЕС в Люксембург, на която се очаква блокът да засили военната помощ за Украйна.

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани отрече Техеран да е предоставил оръжия на която и да е от страните в конфликта. „Публикуваната новина за това, че Иран предоставя на Русия безпилотни самолети, има политически мотиви и се разпространява от западни източници. Ние не сме предоставили оръжия на никоя от страните във войната“, каза Насър Канаани по време на седмична пресконференция в понеделник.

08:17 17.10.2022

Русия ще разположи близо 9000 военни в Беларус

Министерството на отбраната в Минск съобщи, че почти 9000 руски войници ще бъдат разположени в Беларус като част от "регионална групировка" от сили, които според него са необходими за защита на нейните граници.

„Първите влакове с руски военнослужещи, които са част от (регионалната групировка), започнаха да пристигат в Беларус“, написа в Туитър Валерий Ревенко, началник на отдела за международно военно сътрудничество на Министерството на отбраната. Той каза, че „преместването ще отнеме няколко дни“ и ще включва „малко по-малко от 9000 души“.

Повече информация ще бъде предоставена на брифинг на военните аташета, добави той. Александър Лукашенко, президентът на Беларус, каза миналата седмица, че негови войски ще се разположат редом с руските сили близо до украинската граница, като цитира военна заплаха от Украйна, без да представи доказателства за това.

06:39 17.10.2022

Центърът на Киев е под обстрел. Има поражения

Най-малко три експлозии са чути в украинската столица Киев в понеделник сутринта. Сирените за въздушна тревога бяха задействани, съобщава Би Би Си.

Експлозиите са станали около 7 часа местно време. Една от тях е била в центъра на града. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в социалните мрежи, че експлозия е имало в Шевченковски район в центъра.

"Всички служби са на място. Скоро ще има подробности. Въздушната тревога продължава. Останете в укритията", написа Кличко.

Има засегнати сгради. Началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски, Андрий Йермак е цитиран от Би Би Си, че нападението е извършено с дронове "самоубийци". Става дума за дронове, които Русия получава от Иран.

Експлозиите в Киев се случват седмица след като украинската столица беше ударена от няколко руски ракети по време на масирана атака, довела до 19 жертви. Руският президент Владимир Путин каза, че това е отмъщение за взривяването на Керченския мост, който свързва незаконно анексирания полуостров Крим със сушата на Русия. Москва обвинява за инцидента Киев.

Това е първият случай от началото на войната, в който центърът на Киев е директно ударен.

14:16 16.10.2022

Франция ще даде на Украйна системи за противовъздушна отбрана

Франция обяви, че ще предостави системи за противовъздушна отбрана на Украйна и ще разшири програмата за обучение на украински войници. "До 2000 украински войници ще бъдат включени във военни части във Франция, като ще се редуват за няколко седмици в бойно обучение", каза в интервю министърът на отбраната Себастиен Лекорну.

„Ние отбелязваме факта, че войната, уви, ще продължи“, каза министърът. Министърът каза, че ракетните батареи за противовъздушна отбрана Crotale, които Франция се готви да изпрати в Украйна, „ще бъдат особено полезни в борбата с безпилотните самолети и срещу въздушните бомбардировки“.

09:43 16.10.2022

Русия продължава обстрела на цивилна инфраструктура

Руските сили продължават да насочват удари срещу цивилна инфраструктура, съобщава украинската служба на Свободна Европа. В същото време украинските войски отблъскват руски атаки срещу стратегическия източен град Бахмут. На фона на това беше съобщено и за 11 убити на руски военен полигон.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в неделя, че руските сили са атакували повече от 30 населени места в Украйна. В отговор военновъздушните сили на Украйна са нанесли 32 удара, поразявайки 24 руски цели, се казва в съобщението.

08:54 16.10.2022

Въоръжени убиха поне 11 души на руски военен полигон

Въоръжени мъже са убили 11 души при нападение срещу руски военен полигон в събота. По време на тренировка за боравене с огнестрелни оръжия двама мъже са открили огън по група от доброволци, които е трябвало да се бият в Украйна, съобщи Би Би Си.

„По време на тренировка с огнестрелно оръжие с лица, които доброволно са изявили желание да участват в специалната военна операция [срещу Украйна]. Терористите са открили огън с леко оръжие по личния състав на подразделението“, се казва в изявление на Министерството на отбраната. 11 души са убити, а 15 са ранени.

Нападателите са от бивша съветска република, допълват от министерството, но не дават повече подробности. Те също са били застреляни по време на инцидента в Белгородска област на Русия, която граничи с Украйна.

Миналия месец руският президент Владимир Путин нареди мобилизация на 300 000 руснаци, които преди това са отбили задължителна военна служба. Заповедта предизвика протести в цяла Русия и вълна от хора, които се опитваха да напуснат страната.

Миналата седмица Путин обяви, че над 200 000 души вече са мобилизирани и не вижда нужда от допълнителна мобилизация.

16:12 15.10.2022

Русия удари електроцентрала в района на Киев

Ракетна атака сериозно повреди ключово енергийно съоръжение в столичния регион на Украйна, съобщи операторът на енергийната система на страната в събота. Губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба каза, че ударът не е убил или ранил никого. Електропреносната компания работи за възстановяване на захранването. Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария на Украйна, призова жителите на района на Киев и хората в три съседни региона да намалят потреблението на енергия през вечерните часове на пиково потребление.

13:31 15.10.2022

В Беларус пристигнаха първите руски войски

На територията на Беларус пристигнаха първите ешелони с руски военни, които са част от регионалната групировка войски. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на страната, предаде Радио Свобода.

Министерството на отбраната на Беларус публикува снимки и видео от пристигането на руските военни, на които се вижда посрещане с хляб и сол.

10:26 15.10.2022

САЩ обявявиха нова военна помощ за Украйна за 725 млн. долара

Правителството на САЩ обяви допълнителни доставки на оръжие за Украйна на обща стойност 725 млн. долара. Пакетът включва допълнителни мобилни системи за изстрелване на ракети HIMARS, боеприпаси, бронирани превозни средства и медицински консумативи, съобщиха Държавният департамент на САЩ и Пентагонът.

Помощта идва "след бруталните ракетни атаки на Русия срещу цивилни в Украйна" и "натрупващите се доказателства за жестокости от страна на руските сили", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в изявление. „Ние ще продължим да стоим до народа на Украйна, докато той защитава своята свобода и независимост с изключителна смелост и безгранична решителност“, каза Блинкен.

Така общата военна помощ на САЩ за Украйна от началото на мандата на президента Джо Байдън вече е на стойност над 18,3 млрд. долара, каза Блинкен.

По-голямата част от помощта е предоставена, откакто Русия започна своята непредизвикана война срещу Украйна на 24 февруари.

09:24 15.10.2022

Ракети удариха електрическа подстанция в руски град до границата с Украйна

Електрическа подстанция в руския град Белгород се запали, след като беше ударена от предполагаем украински въздушен удар, каза областният управител Вячеслав Гладков.

Видеоклипове и снимки, публикувани в социалните мрежи от местни жители, показват сградата на подстанцията, обхваната от пожар. Част от града, която се намира на границата с Харков в североизточна Украйна, остана без електричество.

Въоръжените сили на Украйна не коментираха атаката.

Това е втори пореден ден, в който Белгородска област е обстрелвана. Предполагаем украински удар на 13 октомври е унищожил склад за боеприпаси там, според руския Следствен комитет. Същия ден ракета изпотроши последния етаж на жилищна сграда в град Белгород, но не причини наранявания.

17:54 14.10.2022

Украинските въоръжени сили са освободили над 600 населени места в окупираните от Русия територии през последния месец, съобщи украинското министерство на реинтеграцията на окупираните части. Около 75 от тях са в ключовата Херсонска област. В същото време руските власти призоваха цивилното население да се евакуира заради "ежедневните ракетни атаки от страна на настъпващите украински сили" и обещаха безплатно настаняване.

13:29 14.10.2022

Посланиците от ЕС одобриха тренировъчна мисия за 15 000 украински войници

Посланиците от 27-те страни от Европейския съюз единодушно одобриха военна тренировъчна мисия за около 15 000 украински войници. Решението трябва да бъде официално одобрено от външните министри в понеделник в Люксембург.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи за такава инициатива още през август. Мисията може да включва обучение в сфери като логистика и защита от ядрени, биологични и химически оръжия.

За начало с предвижда тя да продължи 2 години, като обучението да се провежда в страни от ЕС, например Полша и Германия. ДПА цитира източници от ЕС, според които Германия може да тренира до 5000 украински войници в следващите месеци.

От началото на войната са събрани 2,5 милиарда евро за военна помощ за Украйна чрез бюджетен механизъм на ЕС - Европейски инструмент за мир.

07:08 14.10.2022

Украйна ще може да екстрадира руснаци, за да бъдат съдени за военни престъпления в Хага

Украйна ще може да екстрадира заподозрени във военни престъпления руски граждани, които да бъдат изправени пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага. Това съобщи главният прокурор на съда Карим Хан на пресконференция. Той уточни, че това ще е възможно въпреки че Москва не е държава членка на МНС, който беше създаден през 2002 г., за да съди обвинените във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

Хан добави, че руски граждани ще бъдат съдени в Хага, ако процесът не може да се проведе в Украйна по юридически причини. МНС започна собствено разследване след началото на войната, но държи тя сама да изправи заподозрените пред правосъдието, ако това е възможно. МНС ще повдигне първите си обвинения, когато "има достатъчно доказателства".

В брифинга заедно с Хан участва и украинският главен прокурор Андрий Костин. Той съобщи, че украинското правосъдие вече е осъдило 10 души за престъпления, извършени по време на руската инвазия, а по още 45 случаи разследването е приключило и обвиненията са внесени в съда.

Досега Киев е установил 186 предполагаеми военни престъпления на руските сили, макар че много малко от извършителите са задържани. Той изреди, че става дума за случаи на изтезания, убийства, изнасилвания и насилствени изселвания. Костин допълни, че е започнало наказателно разследване и на руските ракетни атаки срещу Киев и други украински градове тази седмица, при които са убити 17 души, а 93 са ранени.

18:25 13.10.2022

Ситуацията в освободените градове в Източна Украйна е "толкова ужасна", колкото в Буча, каза Зеленски

Ситуацията в освободените от украинската армия населени места в Харковска област е “точно толкова ужасна”, колкото в градовете Ирпен и Буча след изтеглянето на руската армия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

През последния месец украинските сили си върнаха по-голяма част от окупираната от Русия територия на Харковска област. Вече беше съобщено за открити масови гробове в Изюм и други населени места. Зеленски сравни откритията с тези в градовете край Киев, които бяха окупирани през март. Там бяха открити масови гробове и тела на цивилни по улиците. Част от тях бяха с вързани ръце и следи от мъчения.

Украинският президент отхвърли възможността за преговори с Русия.

“Днес с Русия не може да има дипломация, каквато имаше преде. Не може да се уважава ръководството на страна, която убива, пленява и не спазва международното право”, каза Зеленски.

Държавният глава призова международната общност да осигури на Украйна противовъздушна отбрана на фона на масовите руски ракетни удари през последните дни.

Заредете още

XS
SM
MD
LG