Връзки за достъпност

Извънредни новини
Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Войната: Русия атакува Днипро, има загинали и ранени

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Дрон атакува петролна рафинерия в руския Волгоград
  • Русия съобщи за удар на Украйна по окупирания Донецк
  • Русия обвини Украйна за удар по нефтобаза в Луганска област
  • Русия е прехванала дрон южно от Москва, твърди кметът на града;
  • Украински дрон е поразил руска петролна рафинерия, твърди източник от украинското разузнаване;
  • Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията;
16:56 23.10.2022

Русия е притеснена, че Украйна ще използва „мръсна бомба“, но няма доказателства за това

Военният министър на Русия Сергей Шойгу е изразил притеснение, че Украйна може да използва „мръсна бомба“. Той е изразил това по време на телефонен разговор с френския си колега Себастиан Льокорню, съобщи Ройтерс, цитирайки пресслужбата на руското военно министерство.

Шойгу е определил употребата на „мръсна бомба“ като възможна провокация от страна на украинските въоръжени сили. Москва не е предоставила доказателства за това на какво се основават притесненията.

„Мръсна бомба“ е наименование за оръжие, което комбинира радиоактивни материали и конвенционални екпсплозиви.

Засега твърденията на Шойгу не са коментирани нито от френска, нито от украинска страна. От началото на войната Киев на няколко пъти изрази притеснения, че руската армия може да използва подобно оръжие, след което да насочи вината към украинските сили.

Досега руският президент Владимир Путин на няколко пъти заплаши, че Русия ще използва „всички възможни средства“, за да се защити.

В същото време говорителят на военното министерство Игор Конашенков офоциално потвърди, че руската армия нанася удари срещу енергийната система на Украйна. Дълги месеци Русия отричаше, че насочва удари срещу цивилна инфраструктура и продължава да отрича, че насочва удари срещу цивилното население.

16:53 23.10.2022

Руски изтребител СУ-30 се разби в Сибир

Руски изтребител СУ-30 се разби в жилищен район в град Иркутск в Сибир. Двамата пилоти на машината са загинали, съобщават световните агенции.

Според предварителната информация самолетът е излетял от местен авиозавод, за да бъде тестван.

16:52 23.10.2022

Милиони останаха без ток в Украйна

Близо един милион и половина абонати в Украйна останаха без ток след нова серия от масирани руски удари срещу електрическата инфраструктура в страната.

Руските власти в окупирания Херсон разпоредиха 60-хилядното население на града „незабавно“ да го напусне.

17:40 22.10.2022

Техеран критикува разследването за използването на ирански дронове срещу Украйна

Иран отправи критики срещу исканията на Франция, Германия и Великобритания за това ООН да създаде група, която да разследва сведенията за използване на ирански дронове от руската армия срещу Украйна. Говорител на външното министерство на ислямската република нарече обвиненията „фалшиви и неоснователни“ и подчерта, че Техеран го отхвърля и осъжда.

Иранските дронове бяха забелязани за пръв път в Украйна още преди месеци. В последните дни те са използват в масираните атаки срещу енергийната инфраструктура на нападнатата страна, както и срещу цивилни цели в столицата Киев и други градове.

„Правителството на Ислямската република Иран, в опита си да запази националния интерес и да предпази правата на благородния иранския народ, си запазва правото да отговори на всяко безотговорно действие“, се казва още в позицията на външното министерство на Техеран, без да се добавят детайли за намеренията му.

Русия и Иран отричат използването на тези оръжия срещу Украйна.

Киев поиска разслседване на ООН и настоя, че предоставянето на безпилотните летателни средства от Иран на Русия в нарушение на резолюциите на Обединените нации във връзка с Иранската ядрена сделка от 2015 г.

13:45 22.10.2022

Нови руски атаки срещу енергийната инфраструктура в цяла Украйна

Обекти, които са част от енергийната инфраструктура на Украйна, са били подложени на интензивни атаки от Русия в събота. Електрически централи и други съоръжения са били ударени в районите около Одеса, Кировоград и Лутск, но други региони също съобщават за проблеми с електрозахранването.

„Още една ракетна атака от терористи, които се бият срещу цивилната инфраструктура и хората“, написа в Телеграм шефът на кабинета на Володимир Зеленски Андрей Йермак.

За ракетни атаки срещу Киев съобщи кметът на града Виталий Кличко. Той каза, че системите за противовъздушна отбрана са свалили няколко ракети, които са били насочени към столицата.

Руските атаки от началото на войната са унищожили една трета от електроцентралите в Украйна. Последните атаки доведоха до ограничаване на електроснабдяването на територията на цялата страна. Столицата Киев беше подложена на няколко атаки с ракети и дронове, които доведоха до смъртта на цивилни.

10:21 22.10.2022

Украйна призова Беларус да не участва в "мръсната война"

Украинската армия призова народа на Беларус да не участва в „мръсната война“ срещу Украйна, съобщи ДПА.

„Призоваваме гражданите на Беларус да не изпълняват заповедите на ръководството си за влизане във войната срещу Украйна“, се казва в позиция, разпространена от Киев.

В нея се казва още, че управлението на Александър Лукашенко се опитва да вкара Беларус в „мръсната война“. Украйна призовава беларуския народ да „направи правилния избор“ и да стои далеч от бойните действия. Киев предупреждава, че ако Минск все пак започне нападение, „то ние ще отговорим“.

В началото на войната руската армия използва Беларус като една от отправните точки за нападението си срещу Украйна. В последните седмици Русия започна да разполага нови сили в страната. Появиха се и информации, че режимът на Лукашенко е предоставил оръжие и боеприпаси за съюзниците си от Москва.

10:18 22.10.2022

Украинските сили напредват към Херсон

Въоръжените сили на Украйна са обстреляли позиции на руската армия в окупираната Херсонска област. Цел на нападението са били маршрутите, по които се правят доставките за руската армия по дължината на река Днепър.

11:38 21.10.2022

Русия подсилва окупирания Херсон с хиляди войници по данни на Украйна

Русия изпраща хиляди наскоро мобилизирани войници, за да подсили отбраната на южния район на Херсон, съобщи украинската армия. В Херсонска област Киев постигна сериозен напредък във връщането на контрола над територия, окупирана от Москва през първите месеци на войната.

„До 2000 мобилизирани руснаци пристигнаха във временно превзетата област Херсон, за да попълнят загубите и да подкрепят фронтовата линия“, се казва в изявление на Генералния щаб на украинските въоръжени сили.

„В същото време окупационните власти издадоха заповед за подготовка за евакуация на така наречените банкови институции и руски медицински работници и учители“, се казва в изявлението.

Украйна се опитва да изтласка руските сили в Херсон обратно на изток през река Днепър, която разполовява страната. Съобщава се, че руските войници на западния бряг, където се намира град Херсон, са почти откъснати от останалите руски сили и така трудно биват снабдявани с провизии и подкпрепления.

Кабинетът на президента Володимир Зеленски заяви на 20 октомври, че украинските сили са извършили 15 атаки срещу руски военни крепости в района на Херсон, което изглежда е началото на засилен натиск за освобождаване на региона и стратегическия град Херсон.

Град Херсон, с предвоенно население от около 284 000 души, беше една от първите градски зони, превзети от Русия, когато тя нахлу в Украйна, и остава най-големият град, който държи. Градът е важна цел и за двете страни поради ключовите си индустрии и голямо пристанище на река Днепър

07:45 21.10.2022

Русия подготвя взривяването на язовир на Днепър, каза Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските части са минирали язовир и са поставили взривове в елементи от водноелектрическата централа в Нова Каховка, която се намира на река Днепър в южна Украйна. Взривяването на това съоръжение може да наводни повече от 80 населени места, предупреди Зеленски.

Два дни по-рано назначеният от Русия ръководител на Херсонска област обвини украинските сили, че планират да унищожат язовира.

Пред лидерите на Европейския съюз Зеленски каза, че руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна имат за цел да предизвикат нова вълна от мигранти към страните от ЕС.

"Руските терористични атаки срещу нашата енергийна инфраструктура имат за цел да създадат колкото се може повече проблеми с електричеството и отоплението през зимата и да принудят колкото се може повече украинци да дойдат във вашите страни", каза той пред лидерите.

"На това трябва да бъде отговорено веднага", на първо място с повече системи за противовъздушна отбрана, каза Зеленски.

07:36 21.10.2022

Експерти от Иран помагат на място на руската армия да изстрелва ирански дронове

Ирански експерти "участват директно на място" и помагат на руските сили в Крим да извършват нападения с ирански дронове, каза Белият дом. Говорителят на Националния съвет по сигурността Джон Кърби каза пред репортери във Вашингтон, че Иран е изпратил "относително малък брой" представители в Крим, които отговарят за обучението и поддръжката, а руснаците пилотират дроновете.

Кърби каза, че Техеран е "пряко ангажиран на място, както и чрез предоставянето на оръжия, които поразяват цивилни и гражданска инфраструктура в Украйна".

Не последваха веднага реакции от Техеран. Москва отрича да използва ирански дронове. Руският президент Владимир Путин посети Иран през юли и още тогава САЩ казаха, че целта е покупката на безпилотни летателни средства, които да бъдат използвани във войната срещу Украйна. Иран отрича това.

18:49 20.10.2022

Русия атакува още енергийни обекти в Харков, Донецк и Херсон

Русия е използвала високоточни оръжия, за да извърши нови атаки срещу украинската енергийна инфраструктура, както и срещу военни цели, предаде ДПА, позовавайки се на Министерството на отбраната в Москва.

"Всички целеви обекти бяха поразени", заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от БТА.

По думите му руската армия е извършила атаки в Харковска, Донецка и Херсонска области. Украинските въоръжени сили продължават да напредват в Херсонска област, по-голямата част от която е под контрола на руските сили, добави Конашенков.

13:56 20.10.2022

Те са няколко души от хилядите млади руснаци, които подлежат на мобилизация, но са избрали да напуснат родината си. Те са против войната, която Путин води в Украйна. Репортери на Радио Свободна Европа разговарят с руснаци в Грузия, Казахстан и Киргизстан.

"Срам ме е". Какво казват руснаци, които бягат от мобилизацията
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

13:37 20.10.2022

Всички данни сочат, че Иран снабдява Русия с дронове, обяви Столтенберг

Всички данни сочат към заключението, че Иран доставя на Русия дроновете, използвани за атаки срещу Украйна, заяви в четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с шведския премиер Улф Кристершон в централата на алианса в Брюксел.

Той призова Техеран да не снабдява Москва нито с дронове, нито с ракети, нито с части за тях, защото това нарушава резолюциите на ООН.

“Призоваваме всички страни, включително Иран, да не подкрепят руската война в Украйна”, каза Столтенберг, добавяйки, че Путин е направил грешка с войната, в която се проваля, “но не се е отказал да воюва”.

Премиерът Улф Кристершон отбеляза, че с новото правителство в Стокхолм не се променя целта на страната да бъде приета в НАТО. Той уточни, че от 30 страни в алианса, 28 вече са ратифицирали приемането на Швеция и Финландия.

13:03 20.10.2022

Русия ще преразгледа сътрудничеството си с ООН при проверка на дроновете в Украйна

Русия ще преразгледа сътрудничеството си с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, ако той изпрати в Украйна експертна мисия за инспекция на свалените дронове, за които западните сили твърдят, че са били доставени от Иран.

Това съобщи пред репортери руският заместник постоянен представител в Обединените нации Дмитрий Полянски, цитиран от Ройтерс. Дипломатът не уточни по какъв начин ще бъде преразгледано сътрудничеството.

Полянски допълни пред журналистите, че не е оптимист за продължаването на споразумението, сключено под егидата на ООН, което позволи да бъде възстановен износът на зърно и торове от Украйна през Черно море.

През последните дни Украйна е подложена на засилени атаки от риските сили с дронове камикадзе, чиято мишена е основно цивилна инфраструктура.

Дмитрий Полянски
Дмитрий Полянски

09:39 20.10.2022

Руските сили са прехвърлили 7000 цивилни от Херсон на другата страна на Днепър

Руските окупационни сили в Херсонска област са прехвърлили 7000 цивилни на левия бряг на река Днепър на територии, които се намират под контрола на Москва, съобщиха руските агенции, цитирани от ДПА.

Информацията съобщи ръководителят на проруската администрация на областта Владимир Салдо. Изнесените данни не могат да бъдат проверени по независим начин.

Ходът с прехвърлянето на мирното население беше предприет поради опасения на Москва от възможно украинско настъпление за освобождаване на Херсон и районите в северната част на десния бряг на река Днепър.

Киев твърди, че става въпрос за насилствена евакуация от окупационни сили, което според международното право представлява военно престъпление.

07:43 20.10.2022

Украйна въвежда режим на тока заради руските удари срещу енергетиката

В четвъртък, 20 октомври, на цялата територия на Украйна се въвеждат ограничения в подаването на електроенергия, съобщиха от кабинета на президента и държавната компания "Укренерго".

Властите призоваха хората да ограничат потреблението на ток от 7 до 23 часа, за да може системата да бъде балансирана. Това се налага, защото руските удари унищожават енергийна инфраструктура. Преди два дни президентът Володимир Зеленски каза, че Русия е успяла да унищожи една трета от електроцентралите на Украйна.

В последните дни Русия атакува предимно енергийна инфраструктура - електроцентрали, подстанции и далекопроводи.

17:58 19.10.2022

Руските атаки срещу украинска критична инфраструктура са военни престъпления, каза Фон дер Лайен

Руските атаки срещу украински електроцентрали и друга критична инфраструктура са "актове на чист терор", които се равняват на военни престъпления. Това каза председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в сряда.

"Вчера видяхме отново целенасочените атаки на Русия срещу гражданска инфраструктура. Това бележи още една глава в една вече много жестока война", каза Фон дер Лайен в реч пред депутати в Европейския парламент в Страсбург.

"Международният ред е много ясен. Това са военни престъпления", добави тя.

По думите ѝ руските атаки срещу гражданска инфраструктура от последните дни са били с ясната цел да прекъснат водата, електричеството и отоплението на цивилните украински граждани. Затова и те представляват "актове на чист терор".

Изказването ѝ дойде на фона на информация за нови руски удари срещу обекти от критичната инфраструктура на Украйна. Руски обстрел прекъсна електроснабдяването и водоснабдяването в някои части на град Енергодар, а ракети нанесоха поражения и по енергийно съоръжение в района на Кривой Рог.

16:58 19.10.2022

Путин обяви военно положение в анексираните украински територии

Президентът на Русия Владимир Путин обяви военно положение в анексираните украински територии, съобщи Радио Свобода в сряда. Става въпрос за Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област, части от които бяха първо окупирани, а после и анексирани от Русия.

Решението на Путин, съобщено в сряда, е мотивирано с факта, че "въоръжената сила се използва срещу териториалната цялост на Руската федерация". Военното положение ще влезе в сила в четвъртък.

Пред Съвета за сигурност на Русия Путин каза, че това ще даде на регионалните лидери допълнителни правомощия за "поддържане на социалния ред" и защита на важни съоръжения.

14:34 19.10.2022

Изтезанията на задържани в Изюм са част от "политиката и плана" на Русия, сочи доклад

Рутинните изтезания над задържани от страна на руските сили и техните съюзници по време на половингодишната им окупация на украинския град Изюм са били част от "политиката и плана" на Русия. Това сочи доклад на международната правозащитна организация Хюмън Райтс Уоч, публикуван в сряда.

Изюм беше превзет от руските сили още в първите дни на войната и освободен от украинската армия през септември. Тогава беше открит и масов гроб близо до града. Стотици тела бяха ексхумирани, включително 30 със следи от мъчения.

"Руските сили и други, действащи под тяхно командване, рутинно изтезаваха задържани по време на шестмесечната си окупация на Изюм", се казва в доклада.

"Жестокото насилие и малтретиране в Изюм не са случайни инциденти. Множество жертви споделиха с нас достоверни разкази за подобни преживявания на изтезания по време на разпит, в съоръжения под контрола на руските сили и техните подчинени, което показва, че това отношение е било част от [конкретна] политика и план", каза Белкис Уил, старши изследователка в организацията.

11:55 19.10.2022

Командирът на руските сили в Украйна призна за "напрегната" ситуация в окупирания Херсон

Ситуацията в Украйна е "трудна" и "напрегната", като украинската армия продължава непрекъснатите си атаки над руски позиции. Това каза генерал Сергей Суровикин, командир на руските сили в Украйна, пред държавната телевизия Росия-24.

"Нашите по-нататъшни планове и действия по отношение на самия град Херсон ще зависят от създалата се военно-тактическа обстановка. Повтарям - днес вече е много трудно", каза Суровикин.

Това е първата публична изява на руския командир, след като беше назначен на длъжността си на 8 октомври, и едно от редките признания на руски военен ръководител за трудностите, които Москва изпитва в Украйна, съобщава Би Би Си.

Заредете още

XS
SM
MD
LG