Връзки за достъпност

Извънредни новини
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3

Войната: Бомбардировач се разби в Русия. Украйна пое отговорност за свалянето му

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Жозеп Борел иска ЕС да дари системи за противовъздушна отбрана на Украйна
  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители
  • Украйна атакува военно летище в Крим и две руски области
  • Най-малко 17 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
11:31 15.3.2023

Русия започва нова мобилизация на 400 000 души от април

Министерството на отбраната на Русия подготвя нова мобилизация на 400 000 души. Кампанията се планира да започне от април, съобщи сайтът Ura.ru, цитиран от телевизия Ностоящее время.

Новината идва на фона на опита на руската армия да осъществи стратегическо настъпление на запад в Украйна в началото на пролетта.

Информацията се позовава на заповеди, изпратени до отделните области в Руската федерация. Освен самата мобилизация на 1 април ще започне и информационна кампания за набирането на войници.

Според плановете само от Челябинск и Свердловск ще бъдат мобилизирани по 10 хил. души, а от Перм още 9 хил.

Във Воронеж раздаването на призовки вече е започнало, но властите твърдят, че това се случва само „за да се обнови информацията за военната регистрация“. Източници от правоохранителните органи твърдят, че новата мобилизация ще се осъществява по „свободна воля“ и ще цели да попълни липсите на специални части като артилерията и операторите на бронирани машини. Не се изключва обаче и попълването на армията с „отчаяни хора, които нямат нищо за губене“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече информацията за подготовка на нова мобилизация. От месеци властите отричат, че ще прибегнат да подобни действия, както и необходимостта от такива.

През есента на 2022 г. Русия проведе „частична мобилизация“, която целеше да добави 300 000 души към състава на армията. Тогава военният министър Сергей Шойгу съобщи, че кампанията е протекла успешно и че не се очаква нейното продължение.

През януари Шойгу обяви план за увеличаването на броя на руските военнослужещи до 1,5 млн. души в рамките на 3 години.

Преди седмици британският Таймс цитира данни от западните разузнавания, че Русия готви нова мобилизация, която да обхване най-малко 500 хил. души.

13:49 14.3.2023

Русия нанесе смъртоносна ракетна атака по Краматорск

Русия е нанесла смъртоносна ракетна атака срещу град Краматорск, съобщи Главната прокуратура на Украйна във вторник.

Руската армия е изстреляла ракета, която е ударила жилищна сграда в източния украински град. По предварителни данни един цивилен жител е бил убит, а други трима са ранени.

Главната прокуратура съобщи още, че шест многоетажни жилищни сгради са били повредени при нападението и че операциите по търсене и спасяване продължават.

Краматорск се намира на около 50 километра от Бахмут, където от месеци се водят сражения между руските и украинските сили. През април миналата година 58 цивилни бяха убити в Краматорск от ракета, съдържаща касетъчни бомби. Украйна обвини Русия за атаката, а правозащитната организация Хюмън райтс уоч я определи като военно престъпление.

10:38 14.3.2023

Русия изпитва недостиг на боеприпаси според британското разузнаване

През последните седмици недостигът на боеприпаси за руската артилерия вероятно се е влошил до такава степен, че много райони на фронта са подложени на строги ограничения за използването на снаряди, твърди британското разузнаване.

"Това почти със сигурност е сред ключовите причини, поради които никоя руска формация не успява да извърши оперативно значими нападателни действия в последно време", се казва в публикация на министерството на отбраната на Великобритания в Туитър.

Разузнаването отбеляза, че Русия почти със сигурност вече прибягва до използването на стари боеприпаси, които преди това са били класифицирани като неизползваеми.

На 10 март основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че не само неговите наемници, но и всички части на руските войски, които участват в битки край Бахмут, страдат от недостиг на боеприпаси.

10:29 14.3.2023

Борба за всеки метър. Бъдещето на Украйна се решава в сраженията в Донбас, каза Зеленски

Бъдещето на Украйна в момента се решава на фронта в източната част на страната, където се водят "много тежки" битки. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение в понеделник. Думите му идват на фона на съобщения от Генералния щаб на въоръжените сили на страната, че сраженията за контрола над източния град Бахмут продължават.

"През изминалия ден нашите сили отблъснаха 102 вражески атаки", съобщи рано във вторник Генералният щаб. Оттам добавиха още, че ожесточени битки се водят и в Лиман, Авдиевка, Маринка и Шахтарск.

10:26 14.3.2023

Украински военни завършиха първото си обучение на танковете "Леопард" в Испания

Първата група украински военни, които ще управляват западни бойни танкове "Леопард 2", завършва обучението си в Испания, съобщи министерството на отбраната на Испания в понеделник.

Новината идва, след като по-рано тази година Германия одобри изпращането на германски бойни танкове "Леопард" на Украйна. В края на февруари Полша достави и първите такива танкове на страната.

За да бъдат обучени как да боравят с тях, в средата на февруари в Испания пристигнаха първите 55 украински войници. Тяхното едномесечно обучение приключва и предстои те да си заминат обратно в сряда, съобщиха испанските власти.

17:38 13.3.2023

Руските сили нанесоха ракетни удара в Авдиевка, има загинали

Руските войски са нанесли два ракетни удара по Авдиевка в Донецка област, съобщи в Телеграм ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак. „Руснаците изстреляха две ракети по училището в Авдиевка. Загина местен жител“, написа той.

Както съобщи Генералната прокуратура на Украйна, в неделя руските сили са извършили серия нападения с артилерия и ракети по градовете Бахмут, Константиновка, Авдиевка, Красногоровка и село Тоненке в Донецка област, като са ранени осем души. От началото на пълномащабното нахлуване преди повече от година Москва отрича целенасочена атака срещу цивилни, въпреки наличието на свидетелства и доказателства за това.

12:12 13.3.2023

Зеленски посмъртно награди с "Герой на Украйна" екзекутирания Александър Мациевский

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посмъртно удостои със званието Герой на Украйна Александър Мациевский, снайперист от ротата за огнева поддръжка на 163-ти батальон от 119-та отделна бригада за териториална отбрана на Чернигивска област, чиято екзекуция беше заснета на видео и се появи онлайн преди седмица. На него невъоръжен мъж във военна униформа, стоящ в гората, допушва цигарата си, казва "Слава на Украйна!", след което стрелят по него с картечници и той пада.

„Днес присъдих званието Герой на Украйна на войник Александър Мациевский. Човек, който ще бъде познат на всички украинци. Човек, който ще бъде помнен завинаги. За неговата смелост, за доверието му в Украйна и за неговата „Слава на Украйна!". Слава на героя! Слава на героите. Слава на Украйна!" Това каза Зеленски във вечерното си видеообръщение в неделя.

14:10 12.3.2023

Дмитро Кулеба призова Германия да изпрати още боеприпаси и да обучи пилоти

Украинският външен министър призова Германия да ускори доставките на боеприпаси и да започне да обучава украински пилоти на западни изтребители.

Дмитро Кулеба каза в интервю пред вестник Bild am Sonntag от тази неделя, че недостигът на боеприпаси е "проблем номер едно" в опитите на Украйна да отблъсне инвазията на Русия.

По думите на украинския министър германски оръжейни производители са изявили готовност за доставки, но чакат правителството да подпише договорите.

Кулеба каза, че не очаква скоро западните съюзници да дадат на Украйна бойните самолети, които иска. Но украинските пилоти така или иначе трябва да бъдат обучени, така че да бъдат готови, след като бъде взето това решение.

16:14 11.3.2023

Украинската армия в Бахмут "печели време за пролетна офанзива"

Украинската армия се опитва "да спечели време за пролетната офанзива, която е точно зад ъгъла". Това каза командващият на сухопътните сили на Украйна генерал Александър Сирски, цитиран от Радио Свобода.

По думите на Сирски Руската армия продължава да отделя ресурси за атаката срещу Бахмут, като по този начин се предотвратява напредването ѝ другаде.

Русия продължава настъплението си в района около Бахмут в Донецка област на Украйна. Руските части са извършили "повече от 100 атаки" през фронтовата линия, включително около Лиман, Бахмут, Авдиевка и Шахтьорск, каза украинският генерален щаб по време на ежедневния си брифинг на 11 март.

Съобщава се също, че Русия е извършила 29 въздушни удара и 4 ракетни удара в района на Донецк през последните 24 часа. По информация на украинските военни има ранени цивилни граждани и е повредена гражданската инфраструктура. Докладите не могат да бъдат независимо потвърдени.

Според оценка на НАТО от 6 март Русия губи около пет пъти повече войски в боевете за Бахмут, отколкото Украйна.

07:39 10.3.2023

Русия каза, че обстрелва украински градове като "отмъщение за Брянск"

Министерството на отбраната на Русия нарече ракетния обстрел срещу Украйна "отмъщение" за "терористичния акт" в Брянска област. Руските военни казват, че са обстрелвали "ключови елемента от военната инфраструктура на Украйна". Киев отрече да е имало подобни цели.

Преди седмица руските държавни медии съобщиха за боеве на руска територия близо до границата с Украйна. Според ТАСС „украински диверсанти“ са пресекли границата, влезли са в две села на руската Брянска област и са взели заложници. Повече информация за този инцидент няма. Президентът Владимир Путин също го нарече "терористичен акт".

По данни на военното министерство в Москва, в резултат на ударите в четвъртък са унищожени "места, където са били базирани безпилотни летателни апарати". В ранните часове в четвъртък Русия извърши ракетни нападения срещу множество градове в Украйна. Цел на атаките са били столицата Киев, както и някои от най-големите градове в страната като Харков и Одеса.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба коментира в Туитър, че руските ракетни удари не са имали военни цели и нарече обстрела "обичайно руско варварство".

17:07 9.3.2023

Военният министър на Словакия настоява страната да изпрати изтребители на Украйна

Словакия трябва да вземе решение за изпращане на своите изтребители МиГ-29 в Украйна. Това каза министърът на отбраната на страната Ярослав Над, съобщи Ройтерс.

„Мисля, че е време да вземем решение. Хората в Украйна умират, ние наистина можем да им помогнем, няма място за словашко политиканстване“, каза Над. Той добави, че е говорил с полския си колега и е получил уверение, че Варшава ще се съгласи за съвместен процес за предоставянето на изтребители МиГ-29 на Украйна.

Изказването на Над идва, след като в продължение на месеци западните съюзници на Украйна отказват да предоставят на Киев изтребители. Преди дни председателката на Европейския парламент Роберта Мецола каза в Лвов, че страните членки на ЕС трябва „сериозно да обмислят изпращането на изтребители“.

Словакия притежава 11 изтребители МиГ-29, който от миналата година са извадени от употреба заради невъзможност да бъдат поддържани.

13:50 9.3.2023

Русия тайно е получила оръжие от Иран, гласи разследване

Русия тайно е получила доставка на 100 млн. патрони и 300 хил. артилерийски снаряда от Иран. Доставката е била извършена с два товарни кораба, които са прекосили Каспийско море, гласи разследването на Скай нюз.

Товарните кораби „Муса Джалил“ и „Бегей“ са плавали под руски флаг и са пренесли над 200 транспортни контейнери. Двата кораба са били на пристанището в Астрахан на 2 януари, а на 9 януари стигат до Амирабад. Ден по-късно те отплават от пристанището и на 12 акостират в Туркменистан.

В разследването се прилагат и сателитни снимки и се цитират източници от правоохранителни агенции. От телевизията не успяват да потвърдят независимо съдържанието и количеството на товара. Нито транспортната фирма, собственик на корабите, нито руските власти са отговорили на въпросите на Скай Нюз.

09:32 9.3.2023

Русия няма да има значителни териториални придобивки през 2023 г., твърдят САЩ

Руската армия няма да регистрира значителни териториални придобивки през тази година, защото няма да може възстанови значителните загуби, които претърпя за година на фронта. Това каза директорът на Националното разузнаване на САЩ Ейврил Хейнс по време на изслушване в американския Сенат.

По думите ѝ липсата на прогрес обаче няма да бъде отчетено като фатално в близко бъдеще от страна на руското управление. По данни на американското разузнаване Владимир Путин е заложил на провеждане на дългосрочна война, която може да се проточи с години и да гарантира интересите на Москва в Украйна.

Тя каза още, че Русия може да предприеме стратегическа отбрана, ако не получи сериозни пратки на оръжие от трети страни, или не започне нова вълна на мобилизация в страната.

15:46 8.3.2023

Южна Корея потвърди, че разрешава доставката на гаубици с южнокорейски компоненти за Украйна

Южна Корея за първи път потвърди официално, че разрешава доставката на гаубици "Краб", които имат южнокорейски компоненти, от Полша за Украйна. Това съобщи Ройтерс в сряда, позовавайки се на официални лица.

Полските гаубици се произвеждат от компанията Huta Stalowa Wola. Тя подписа договор за производство на южнокорейски шасита в Полша с южнокорейската Samsung Techwin през 2014 г.

Варшава обяви доставката на гаубици "Краб" за украинската армия през май миналата година. Южна Корея обаче тогава не потвърди официално, че е дала разрешение за реекспорт на оръжия с техните компоненти.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че отношенията между Москва и Сеул ще бъдат подкопани, ако Южна Корея изпрати оръжие на Киев. В отговор президентът на Южна Корея Юн Сок Йол каза, че Сеул предоставя само хуманитарна помощ на Украйна и не прехвърля директно оръжие на страната.

14:09 8.3.2023

ООН предполага, че видеото от разстрела на украински войник е автентично

Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН смята, че видеото от предполагаемия разстрел на невъоръжен украински войник е автентично, съобщи Агенция Франс прес в сряда.

Оттам добавиха, че откакто Русия започна военната си инвазия в Украйна, са документирали многобройни нарушения на международното хуманитарно право срещу военнопленници, включително случаи на бърза екзекуция на руски и украински военнопленници, и призоваха за "безпристрастни и ефективни разследвания" и наказване на виновните.

07:38 8.3.2023

Украинските сили са обкръжени, но все още контролират Бахмут, твърди CIT

Предположенията за отстъпление на украинската армия от Бахмут не се оправдаха и западната част на града все още се контролира от украинци. Това е изводът на разследващата група Conflict Intelligence Team (CIT), който се основава на открити източници - снимки и видео от интернет.

По данни на CIT руските части остават близо до село Хромово, през което минава пътят за Часов Яр. Град Бахмут остава обкръжен и положението на украинските военни там остава критично.

Във вторник вечерта президентът Володимир Зеленски каза в интервю за Си Ен Ен, че в случай на отстъпление на украинските части, руските сили ще получат "открит път" за превземането на ключови градове в източна Украйна, преди всичко Славянск и Краматорск.

По-рано западни военни експерти казаха, че превземането на Бахмут няма да е важна стратегическа победа за Русия.

Този кадър на Бахмут е от 27 февруари.
Този кадър на Бахмут е от 27 февруари.

08:58 7.3.2023

Продължават боевете за Бахмут, Зеленски каза, че защитата на града ще продължи

Русия започна нови вълни от атаки срещу Бахмут в източната област Донецк през последните 24 часа, каза украинската армия на 7 март. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че армията ще засили защитата на обсадения град. Според него и военни командири оттеглянето не е опция.

"През последното денонощие украинските войници отблъснаха повече от 140 вражески атаки", се казва във всекидневния доклад на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Добавя се, че Бахмут отново е поел тежестта на руската офанзива. "Въпреки значителните загуби, Русия продължава да се опитва да щурмува Бахмут и околностите му."

Володимир Назаренко, командир на украинските войски в Бахмут, говори във видео в Telegram на 6 март за "адската" ситуация в и около Бахмут, но добави, че военните ще продължат битката. „Ситуацията в Бахмут и около него е пълен ад, както и на целия източен фронт“, каза Назаренко.

Базираният във Вашингтон Институт за изучаване на войната заяви, че украинските отбранителни усилия са изтощили значително руските военни ресурси, но че силите на Киев може сега да извършват „постепенно изтегляне с бой“ от някои позиции. Според украинските военни обаче удържането на Бахмут ще попречи на руските сили да напреднат по-дълбоко в западната част на Донецк в посока Славянск и Краматорск.

07:46 7.3.2023

"Ще открием убийците". Украйна разследва видео с убийство на пленен войник

Украйна започва разследване на предполагаемо убийство на невъоръжен украински военнопленник, което се разпространява на видео. Кадрите показват как той казва "Слава на Украйна" и след това пада застрелян. Президентът Володимир Зеленски се закани убийците да бъдат открити. Властите в Киев започнаха наказателно производство.

Видеото с убийството беше масово разпространявано в понеделник. На записа се вижда предполагаем украински военнопленник да допушва цигарата си и да казва "Слава на Украйна". След това се чуват изстрели от автоматично оръжие и той пада. Не е известно къде е направен записът. Предполага се, че на кадрите се вижда предал се в плен украински войник.

Упълномощеният представител по правата на човека в Украйна Дмитрий Лубинец каза, че вече е изпратил записа на своите колеги омбудсмани от други държави като доказателство за "поредното военно престъпление на Русия".

Външният министър Дмитро Кулеба призова Международния наказателен съд да започне собствено разследване. Главният прокурор Андрей Костин каза, че обществото е възмутено, а службата за сигурност на Украйна започна наказателно производство за нарушение на законите и обичаите на войната.

"Днес се появи видео, което показва как окупаторите брутално убиват войник, който им казва смело в лицето "Слава на Украйна!". Аз искам всички да му отговорим заедно на поздрава - Слава на героите! Слава на героите! Слава на Украйна", каза във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски.

"Ще открием убийците", казва той.

19:43 6.3.2023

Украинските военни настояват отбраната на Бахмут да продължи

Главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни и Олександър Сирски, началникът на Сухопътни войски, са се изказали „в подкрепа на продължаването на отбранителната операция и допълнително заздравяване на позициите в Бахмут“, гласи съобщение на администрацията на президента Володимир Зеленски.

19:42 6.3.2023

Украинската армия е отблъснала 95 атаки за денонощие

Украйна е отблъснала над 95 руски атаки от страна на руската армия на 5 март. По-голямата част от нападенията са били съсредоточени срещу Бахмут.

Заредете още

XS
SM
MD
LG