Връзки за достъпност

Извънредни новини
Володимир Зеленски посреща Йенс Столтенберг в Киев, 29 април 2024 г.
Володимир Зеленски посреща Йенс Столтенберг в Киев, 29 април 2024 г.

на живо Войната: "Процесът трябва да бъде ускорен". Столтенберг се срещна със Зеленски в Киев

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна атакува с дронове две петролни рафинерии и военно летище в Русия;
  • Русия удари с ракети четири топлоцентрали и болница в Украйна;
  • Удар с крилати ракети по Одеса засегна 30 блока и къщи;
  • Нови атаки с дронове срещу руски рафинерии;
  • 4 млн. боеприпаса и 1600 ракети. Великобритания обяви най-голямата си помощ за Украйна;
17:29 16.5.2023

ЦРУ пусна видео, с което призовава руснаците за информация

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ създаде канал в Теlegram и публикува видео там и в официалния си канал в YouTube, с което призовава руснаците да споделят информация за икономиката или висшето ръководство на Русия.

Видеото е на руски език и е озаглавено "Защо се свързах с ЦРУ: моето решение". В съобщението до абонатите ЦРУ призовава за връзка чрез анонимната информационна система Tor. "ЦРУ иска да знае истината за Русия и ние търсим надеждни хора, които знаят и могат да ни я кажат. Вашата информация може да е по-ценна, отколкото си мислите", се казва още в призива.

Агенцията кани за съдействие и руски военни, дипломати, учени и ИТ специалисти. "След като установите контакт с нас, имайте търпение. Благодарим ви за проявената смелост. Внимателно преглеждаме предадените документи, за да дадем подходящ отговор, като същевременно гарантираме вашата безопасност", обещава агенцията.

Източници от ЦРУ, участващи в проекта, коментираха пред CNN, че военните действия в Украйна са създали историческа възможност "руснаците да дойдат при нас и да предоставят информацията, от която САЩ се нуждаят".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред руски медии, че не е обърнал внимание на видеото, но е убеден, "че нашите специални служби наблюдават това пространство по необходимия начин". В руския Наказателен кодекс има член за "поверително сътрудничество" с чужди разузнавателни служби, насочено срещу сигурността на Русия, който предвижда до 8 години затвор.


14:27 16.5.2023

Зеленски промени разпределението на оръжията, веднага щом се върна от Европа

На заседание на Върховния главнокомандващ на Украйна, председателствано от президента Володимир Зеленски, е коригиран графикът на доставките на оръжия и боеприпаси от партньорите, както и разпределението им между бойните части и резервите. Това съобщи самият Зеленски в Телеграм, след като в понеделник вечерта се върна от посещения в Италия, Германия, Франция и Великобритания.

"Изслушах ръководителите на ОСГВ (Обединена стратегическа група войски) за хода на бойните действия в техните участъци на фронта. Разгледахме общата оперативна обстановка, данните от разузнаването и резултатите от проверката на бойната готовност на новосъздадените бригади", добави той.

По време натридневните си официални срещи в Европа на Зеленски германският канцлер Шолц обяви нов голям пакет от военна помощ за Украйна. Общата му стойност е 2,7 милиарда евро. Той включва бойни танкове Leopard-1, бойни машини на пехотата Marder и системи за противовъздушна отбрана Iris-T. Франция пък ще предостави на Украйна десетки бронирани машини и леки танкове, по-специално AMX-10RC.

Освен това Зеленски съобщи, че скоро ще бъдат обявени важни решения за създаването на авиационна коалиция за Украйна. Британският премиер Риши Сунак каза, че Великобритания иска да стане ключов участник в нея и ще обедини усилия с други страни за предоставянето на изтребители F-16.

09:34 16.5.2023

Унгария блокира отпускането на 500 млн. евро помощ за Украйна от ЕС

Унгария блокира следващия пакет от помощи за Украйна от Европейския механизъм за мир. Траншът е в размер на 500 млн. евро и трябваше да бъде отпуснат следващия понеделник, съобщи Радио Свобода.

Новинарската агенция ANSA цитира източник, според който Будапеща е поискала гаранции, че Европейският механизъм за мир ще запази глобалния си статут в бъдеще и няма да бъде използван единствено за въоръжаване на Киев.

Унгария е една от малкото страни от ЕС, които не осъждат последователно руската агресия в Украйна. Страната продължава да зависи от енергийните доставки от Русия. В политическа справка на уебсайта на унгарското посолство във Вашингтон се твърди, че украинските власти потискат етническите малцинства, включително около 150 000 украински унгарци.

Използвайки правото си на вето, страната многократно е блокирала решения на ЕС в подкрепа на украинската и осъждане на руската страна - например тя блокира одобрението в целия ЕС на заповедта на Международния наказателен съд в Хага за арест на руския президент Владимир Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова, която е обвинявана в насилствено депортиране на украински деца.

08:49 16.5.2023

Руските сили извършиха масирана ракетна атака срещу украинската столица Киев в нощта срещу вторник. Този път тя беше изключителна интензивна, съобщиха местните власти, цитирани от УНИАН.

Кметът на града Виталий Кличко каза, че трима души са ранени.

13:40 15.5.2023

Зеленски се срещна с британския премиер Риши Сунак, след като през последните дни посети Париж, Берлин и Рим. Това е второто официално посещение на Зеленски във Великобритания, откакто Русия нападна страната му. По време на първото - през февруари, Лондон се ангажира да изпрати самолети и танкове.

13:37 15.5.2023

На среща в Париж президентите на Франция и Украйна Еманюел Макрон и Володимир Зеленски подкрепиха усилията за изправяне на Кремъл пред международното правосъдие за военни престъпления. Те призоваха всички страни да "дадат максимална международна легитимност" на инициативата си за създаване на специален трибунал.

08:37 15.5.2023

Руските военни обстреляха Запорожка област, сред ранените е 7-годишно дете

През нощта в неделя руските военни обстреляха Запорожка област в Югоизточна Украйна, един човек е убит и шестима са ранени, сред които 7-годишно момиче. Това съобщи в Телеграм началникът на областната военна администрация Юрий Малашко. Пострадалите са откарани в лечебни заведения в Запорожие. По-късно в болницата е починал 24-годишен мъж, който е бил ранен по време на обстрела на град Приморски.

"30-годишен мъж все още е в тежко състояние. Трима, включително едно дете, са в средно тежко състояние. Един пострадал е обслужен амбулаторно", каза Малашко.

Руските военни редовно нанасят удари по Запорожка област. По-рано ръководителят на местната военна администрация съобщи за обстрел на село Новояковливка, в резултат на който къщата е напълно разрушена и е ранена 48-годишна жена. Запалил се е магазин, пострадали са и други жилищни сгради.

15:20 14.5.2023

Украинският президент Володимир Зеленски поиска Германия да се присъедини към коалиция за доставка на модерни изтребители.

15:20 14.5.2023

Украинският президент Володимир Зеленски поиска Германия да се присъедини към коалиция за доставка на модерни изтребители.

09:52 14.5.2023

Руски военни самолети и хеликоптери са се разбили в Брянска област

Поне един руски военен самолет SU-34 и военен хеликоптер Ми-8 са се разбили в граничещата с Украйна Брянска област, съобщиха руските служби за спешна помощ, цитирани от агенция ТАСС. В няколко съобщения се твърди, че машините са били свалени.

Екранна снимка от социалните мрежи, на която се вижда падащ хеликоптер
Екранна снимка от социалните мрежи, на която се вижда падащ хеликоптер

По-късно руският вестник "Комерсант" съобщи, че на 13 май са се разбили и руски самолет СУ-35 и втори хеликоптер Ми-8, но това съобщение не може да бъде потвърдено веднага.

"По предварителни данни всички те са били част от една и съща въздушна група - изтребителите е трябвало да нанесат ракетна и бомбена атака по цели в Черниговска област на Украйна, а хеликоптерите - да ги обезопасят, за да приберат екипажите на СУ, ако бъдат свалени от вражески огън", се казва в съобщението на руските служби. И четирите самолета не са успели да се върнат на летището, а пилотите им са загинали.

Украйна не коментира информацията, като обикновено Киев не коментира пряко инциденти, които се случват в границите на Русия.

13:01 13.5.2023

Русия е нанесла нови атаки над Киев и други градове в Централна и Южна Украйна. Украинските сили съобщиха, че са свалили всички всички дронове, изстреляни от Русия през нощта в петък срещу събота, като не се уточнява броят на безпилотните самолети.

12:56 13.5.2023

Германия одобри най-големия си досега пакет военна помощ за Украйна

Германското Министерство на отбраната обяви нов пакет от военно оборудване за Украйна на стойност 2,7 млрд. евро (3 млрд. долара) - най-големият от началото на войната.

"Всички ние се надяваме на бърз край на тази ужасна война на Русия срещу украинския народ, но за съжаление това не се вижда", каза министърът на отбраната Борис Писториус в изявление.

По-рано германското списание Шпигел съобщи, че пакетът включва 20 бойни машини на пехотата Мардер, 30 танка Леопард 1, 15 зенитни танка Гепард, 200 разузнавателни дрона, четири допълнителни зенитни системи Ирис-Т, включително боеприпаси и повече от 200 бронирани бойни и логистични машини.

09:30 13.5.2023

В петък следобед далеч от фронтовата линия, в град Луганск в контролираната от Русия територия са избухнали две мощни експлозии. Това стана ясно от публикувани снимки и видеоклипове в Телеграм, на които се виждат колони от черен дим, издигащи се над града. По-късно проруски представители на т.нар. Луганска народна република обвиниха Украйна.

18:40 12.5.2023

Москва призна за "прегрупиране" на руските сили край Бахмут

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза на брифинг, че руската армия се е "прегрупирала" на "нова отбранителна линия", за да заеме "по-благоприятни позиции до язовира "Берхивка" северозападно от Бахмут, цитира го ведомственият тв канал "Звезда".

"Това, което каза Конашенков, се нарича бягство, а не прегрупиране", каза малко по-късно в специално изявление лидерът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който от няколко дни съобщава, че части на руската армия се оттеглят от фронта в украинския град, за който от месеци се водят ожесточени боеве.

Така той потвърди съобщенията на украинското военно ръководство, че част от руските сили са изтласкани на 2 км, което досега Москва отричаше.

"Прегрупирането" на руските части всъщност това означава отстъпление, което позволява на украинските войски да контролират пътя към Часов Яр - единственият път, който в момента се използва за снабдяване на украинските сили в Бахмут, съобщи Радио Свобода. Според Пригожин това в крайна сметка може да доведе до обкръжаване на наемниците му вътре в града.

09:55 12.5.2023

САЩ достави танкове "Ейбрамс" за обучение на украинската армия

Американски танкове "Ейбрамс" (Abrams), необходими за обучението на украинските сили, са пристигнали в Германия малко по-рано от предвиденото и са на път към военната база "Графенвьор". Обучението на войниците ще започне след две до три седмици, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви пред сенатската подкомисия по бюджетните кредити за отбрана, че САЩ са прехвърлили "няколко танка в театъра на военните действия", за да могат украинците да започнат обучение с тях. По думите му, когато те завършат обучението, което се очаква да продължи около 10 седмици, танковете "Ейбрамс", които в момента се произвеждат за украинските сили, ще бъдат готови.

31 танка "Ем1Ей1 Ейбрамс" (M1A1 Abrams), необходими за обучението, са пристигнали на пристанището в Бремерхафен. Танковете, които САЩ предоставят на Украйна, се произвеждат по спецификациите на нейната армия и ще бъдат доставени в Украйна до началото на есента, точно когато военнослужещите приключат обучението си.

15:13 11.5.2023

Великобритания е доставила на Украйна крилати ракети с голям обсег

Великобритания съобщи, че е доставила на Украйна крилати ракети с голям обсег Storm Shadow. Това ще позволи на украинските сили да ударят руски войски и логистични центрове дълбоко зад фронтовата линия. Киев иска от месеци ракети с голям обсег, но подкрепата, предоставена от Великобритания и други съюзници, беше ограничена до оръжия с по-малък обсег.

"Ние просто няма да стоим безучастни, докато Русия убива цивилни граждани", каза сега британският министър на отбраната Бен Уолъс пред парламента. -"Русия трябва да признае, че само нейните действия са довели до предоставянето на такива системи на Украйна".

Новината първо съобщи CNN, като се позова на няколко високопоставени западни служители. Това предизвика коментар от Кремъл, че промяната ще изиска "адекватен отговор от нашите военни".

Уолъс каза, че Великобритания доставя оръжията на Украйна, за да могат да бъдат използвани на суверенната ѝ територия, намеквайки, че е получил уверения от Киев, че те няма да бъдат използвани за нападения в Русия. Ракетите "отиват в самата страна или се намират в нея", каза той.

През януари Великобритания съобщи, че ще изпрати на Украйна 14 от своите основни бойни танкове "Чалънджър 2". Това обещание беше последвано от САЩ, Германия и други държави, припомня Ройтрес. Storm Shadow на европейския производител MBDA са изстрелвани от въздуха крилати ракети с голям обсег, предназначени за атаки срещу укрепени бункери и ключова инфраструктура. Те са с обсег на действие от над 250 км.

13:42 11.5.2023

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че страната му се нуждае от повече време, за да започне дългоочакваната контраофанзива срещу руските сили, тъй като очаква да получи обещаната военна помощ. В изявление от щаба си той каза, че армията все още се нуждае от бронирани машини, които "пристигат на партиди".

"С това, с което разполагаме, можем да продължим напред и мисля, че ще бъдем успешни. Но ще загубим много хора. Мисля, че това е неприемливо", добави Зеленски в интервю за обществените радио и телевизионни оператори от Евровизия.

12:17 11.5.2023

В някои участъци от фронта край Бахмут руските сили не са успели да устоят на натиска на украинските и са отстъпи на разстояние до 2 км, съобщи командирът на сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски в Телеграм в сряда вечер. Андрий Билецки, основател на украинския батальон "Азов", добави, че две руски роти са били "напълно унищожени" при операцията.

Междувременно лидерът на частната военна армия "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че се опасява, че неговите бойци може да бъдат обградена край Бахмут, заради "пукнатини и разпадане" по фланговете.

10:32 11.5.2023

САЩ разреши прехвърляне в Украйна на конфискувани пари на олигарха Константин Малофеев

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд разреши прехвърлянето на първа част конфискувани средства на руския олигарх Константин Малофеев за използване в Украйна. Не е ясно за каква сума става дума.

„Въпреки че това е първото прехвърляне от страна на Съединените щати на конфискувани руски средства за възстановяването на Украйна, то няма да е последното“, каза Гарланд, цитиран от Ройтерс.

В началото на февруари 2023 г. американски съд разреши да бъдат конфискувани 5,4 милиона долара от банкова сметка, собственост на руския бизнесмен. Това беше първото съдебното решение за конфискуване на активите на руснак от началото на пълномащабно нахлуване на руски войски в Украйна. Според Министерството на правосъдието на САЩ Малофеев е „нарушил санкциите, наложени срещу него, като е продължил да организира работата на прокремълските медии в Европа“.

Малофеев е под санкции на ЕС, САЩ и Канада от 2014 г. във връзка със събитията в Източна Украйна и руската анексия на Крим. Олигархът е осигурявал финансиране за руснаци, насърчаващи сепаратизма в Крим, отбелязва "Гласът на Америка".

18:45 10.5.2023

Пентагонът потвърди, че Украйна е свалила "несваляема" руска ракета "Кинжал" с "Пейтриът"

Украинската армия е свалила руска хиперзвукова ракета "Кинжал" с помощта на американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Това съобщи говорителят на министерството на отбраната на САЩ Патрик Райдър във вторник.

"Кинжал" са едно от шестте оръжия от "ново поколение", представени от президента на Русия Владимир Путин през 2018 г. Тогава той каза, че тези ракети не могат да бъдат свалени от нито една от чуждестранните системи за противовъздушна отбрана.

Заредете още

XS
SM
MD
LG