Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев пак говори срещу "партиите на войната". Защо Горанов влезе в списъка "Магнитски"


Президентът Румен Радев в село Устина на 14 февруари
Президентът Румен Радев в село Устина на 14 февруари

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Санкциите и реакциите
  • Радев и “партиите на войната”
  • Руските атаки и помощта за Украйна

Санкциите на САЩ не целят да заобиколят българските институции и не атакуват партии, каза координаторът на санкциите на Държавния департамент Джеймс О’Брайън пред БНР. Тяхната цел е да насърчат реформите в България, добави той.

Санкционираните българи по закона “Магнитски” са вече осем. Отделете няколко минути за това видео, за да научите кои са те и кой в какво е уличен от американските власти.

Санкциониран е и бившият министър Владислав Горанов. Обвиняемият бизнесмен Васил Божков от години твърди, че е давал подкупи на него и Бойко Борисов. Мотивите за санкциите съвпадат с тези обвинения. В България обаче властите не са проверили.

Прокуратурата не отговаря на въпроси за делата срещу Божков. Самуил Димитров от Медиапул е поискал информация, но е получил отказ. Мотивът е, че от нея не може да се състави мнение за работата на прокуратурата. “Абсурдно е”, каза адв. Александър Кашъмов.

Трима души бяха санкционирани за схеми в енергетиката. Този сектор “може да нахрани олигархични модели”, каза пред Свободна Европа бившият министър на енергетиката Александър Николов. Гледайте интервюто или го слушайте в канала ни в Spotify.

Преди изборите

Президентът Румен Радев нарече “партии на войната” тези, които подкрепят изпращането на оръжие на Украйна. За втори път в последните дни той се обяви против военна помощ за нападнатата страна.

Христо Иванов от “Демократична България” обвини Радев, че пречи на модернизирането на българската армия. Според него като не дава военна помощ на Украйна, България губи възможността да получи модерни оръжия от съюзниците си в замяна.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” се регистрираха за съвместно явяване на предсрочните избори на 2 април. Коалицията си постави за цел създаване на “силна група на реформаторски сили” в парламента.

Бившите депутати от “Има такъв народ” Ива Митева и Любомир Каримански създават нов политически проект. Той ще се казва “Заедно” и с него ще участват в изборите през април.

На фронта

Украинската армия съобщи, че е отблъснала руски атаки в няколко населени места на изток и североизток. Според британското разузнаване руската частна армия “Вагнер” е постигнала “малки успехи” на север от Бахмут.

Вижте на тази карта кой какво контролира в Източна Украйна към 14 февруари.

Последните действия на руската армия в Украйна са началото на нова офанзива, каза генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Москва “изпраща хиляди и хиляди нови войници” и търпи големи загуби, но “оказва натиск върху украинците”, добави той.

Страните от НАТО ще увеличат производството на боеприпаси и ще продължат да изпращат оръжия на Украйна, за да се защитава, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Засега помощта няма да включва изтребители.

Руската намеса

ЕС и САЩ подкрепиха Молдова на фона на разкритата от молдовските власти информация за руски план за държавен преврат. Москва отрече да подготвя такъв заговор.

Санкционираният от САЩ руски олигарх Евгений Пригожин потвърди, че е основал и финансирал Агенцията за интернет изследвания. Това е т.нар. “ферма за тролове”, която според Вашингтон се е намесила в президентските избори през 2016 г.

Краят на колите на бензин

Европейският парламент подкрепи законодателство, с което на практика се забранява продажбата в ЕС на нови коли на бензин и дизел от 2035 г. Целта е ограничаване на вредните емисии. Има още стъпки преди окончателното приемане на промените.

В България средната работна заплата продължава да се увеличава и достига близо 1900 лева през последното тримесечие на 2022 г., показа нова статистика. Това е ръст от 16.6%, който е близо до инфлацията за същия период.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

След земетресенията

Броят на жертвите след земетресението в Турция и Сирия надхвърли 37 000. Спасителните дейности продължават. Това е едно от най-смъртоносните бедствия от началото на века.

Земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер беше регистрирано във вторник в Румъния. Има малки щети и двама пострадали. На тази карта можете да видите къде беше епицентърът на труса. Той беше усетен в България, но няма данни да е нанесъл щети в страната.

Три препоръки

Част от украинските бежанци, които идват в България, имат нужда от допълнителна подкрепа заради заболявания или увреждания. Но българската система е на практика затворена за тях, пише Надежда Цекулова. Има ли решение?

Един китайски балон за наблюдение замрази отношенията между Китай и САЩ. После се оказа, че балонът не е само един. Това ли е бъдещето на шпионажа? Отговорът е тук.

Актьорът Джон Малкович е в София, където ще играе в постановката “В самотата на памуковите полета”. Той смята интереса към себе си в България за “преходен” и каза, че е работил с “чудесни български актьори”.

Хора на деня

Ученици от майсторския клас на оперната прима Райна Кабаиванска в НБУ достигнаха една от най-престижните сцени в света - парижката опера “Бастий”. Запознайте се с Александрина, Вероника, Джузепе и Божидар в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG