Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Колко Българии има по въпроса за войната в Украйна? Кои са мутрите на 90-те


Шествие в подкрепа на Украйна, София, 24 февруари 2023 г.
Шествие в подкрепа на Украйна, София, 24 февруари 2023 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • България и войната
  • Ковачки и "Брикел"
  • Мутрите и 90-те години

Бус с незаконни мигранти катастрофира в неделя на магистрала „Тракия“. Загина мъж от Афганистан, над 30 души са ранени.

Разделение в България

Нито президентът Румен Радев, нито премиерът Гълъб Донев отбелязаха годишнината от руската агресия в Украйна. Хиляди българи протестираха в София и други градове срещу руската инвазия. Двете различни нагласи идват месец преди изборите за парламент в България. Според изследване на Алфа Рисърч повечето българи искат единна политика срещу всяка агресия.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

София и войната

България е сред десетте страни, които са дали най-много помощ на Украйна като дял от БВП, заключава Би Би Си. Напомняме ви, че това е единствената страна, която е помагала на Украйна тайно.

София е имала предложение от неназована натовска страна да получи нова бронетанкова техника, ако в замяна даде свое старо въоръжение на Украйна. До сделка не се е стигнало, казва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Изборите

Съдът отмени спорно решение на ЦИК – онова, което „засекретяваше“ резултата от машинното гласуване.

БСП, „Възраждане“ и ГЕРБ обявиха водачите на листите си.

16 от общо 23 регистрирани партии ще получат общо 4% от гласовете на избирателите. Някои от тях ще отнемат гласове от онези формации, които със сигурност ще бъдат в парламента, пише Видка Атанасова.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Христо Ковачки

Енергийният бизнесмен Христо Ковачки за първи път посочи каква е връзката му с ТЕЦ „Брикел“ край Гълъбово. Той каза, че консултира компанията „по различни теми“. Въглищната централа от години е свързвана с Ковачки, но по документи той не е неин собственик.

През годините бизнесменът е казвал, че консултира тецове, без да дава повече подробности.

Telus и Фейсбук. Дезинформацията и войната

Компанията Telus фече няма да контролира българските публикации във Фейсбук. От юли модерацията на българские сегмент ще се премести в Германия, пише "Булевард България". Telus премахваше български коментари, критични към Русия.

ЕС одобри десети пакет санкции срещу Русия. Той е насочен срещу руски и ирански компании, и срещу руската дезинформация.

Китай. ООН

Китай за първи път взе отношение към войната в Украйна и предложи план от 12 точки за прекратяване на конфликта. В него липсва искането за деокупация на Украйна в признатите й граници, но има призив за мирни преговори. Това облагодетелства Русия, казва Рийд Стандиш.

Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство резолюция, в която призова Русия да се изтегли от Украйна. Китай се въздържа.

В неделя Китай и Русия блокираха декларация, осъждаща войната, на страните от Г-20.

Оръжието за Украйна

Полша достави на Украйна първите 4 танка Леопард. САЩ обещаха снаряди, дронове, боеприпаси за HIMARS за още 2 млрд. долара.

Наскоро страните от НАТО и ЕС обещаха огромно количество настъпателна техника, но тя пристига бавно.

Украйна ще бъде готова „напролет“ за контраофанзива, но това, дали ще я предприеме, зависи от доставките на оръжие, казва Министерството на отбраната в Киев.

И четири препоръки

Малки медии и независими канали в Ютюб дават редовна и проверена информация за войната в Украйна. Асен Генов, който води предаването „Контракоментар“, говори за войната почти всеки ден. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

61-годишен мъж счупи плоча от паметника на Съветската армия в София. Той каза, че с това е протестирал срещу войната на Путин в Украйна.

За минута и половина можете да проследите как се променяше картата на Украйна в последната една година.

В други 12 минути разказваме какво стана от февруари миналата година до днес. Ще чуете осем различни обяснения на Путин за това защо е започнал войната, както и единствената теза, която никога не е променял – че Украйна е изкуствена държава, а народът й е общ с руския.

… плюс моят личен фаворит

Кои бяха мутрите на 90-те? Йово Николов и Росен Босев разказват за тях във видео на вестник „Капитал“. Това е учебникът по 90-те години, който няма откъде другаде да си набавите.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG