Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Украйна получава изтребители. Гешев разкрива заговори. Кой използва деца за политически цели


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Украйна получава изтребители
  • Гешев разкрива заговори
  • Брайън Мей

Полша е първата страна в НАТО, която съобщи, че ще даде на Украйна бойни самолети. Става дума за четири изтребителя МиГ-29, които ще бъдат предадени в следващите дни, съобщи президентът на Полша Анджей Дуда. Варшава планира да дари общо 10 самолета.

По-рано правителството в Полша съобщи, че е разбита шпионска мрежа, действаща на територията на страната. Полските служби са задържали шестима души, шпионирали в полза на Русия инфраструктурата, която се използва за военни доставки за Украйна.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посети България и се срещна с ръководствата на оръжейни предприятия. Това стана на фона на плановете на ЕС да финансира производството на боеприпаси както за Украйна, така и за отбраната на Съюза.

Кампанията

Коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” води с по-малко от 1% пред основния си конкурент ГЕРБ-СДС, показа проучване на “Тренд” три седмици преди изборите. Според агенцията пет партии ще влязат в следващия парламент.

На изборите ще се гласува с хартиена бюлетина и бюлетина за машинно гласуване. Те ще изглеждат по еднакъв начин, съобщи Централната избирателна комисия. Ще се поставят в отделни кутии, за да могат да бъдат преброени разделно.

Политическата дейност е забранена в училищата в България. Въпреки това ученици могат да се окажат употребени за политически цели, особено по време на кампания. Вече има такива примери. Катерина Василева обяснява какви са механизмите за реакция.

Държавата не е фалирала и няма риск това да се случи, каза министърката на финансите Росица Велкова. Думите ѝ са по повод изтекъл правителствен документ, който съдържа такава прогноза. Той беше използван от някои партии в предизборната кампания.

Прокуратурата

Прокуратурата съобщи, че е разкрила схема за търговия с влияние, чиято цел е била смяна сваляне на главният прокурор Иван Гешев от поста му. Като доказателство бяха показани писма и записи от флашки. Не стана ясно дали те са направени законно.

В тази история беше намесено името на журналиста от Bird.bg Димитър Стоянов. “Днешният драматичен каскетурен театър е съпоставим с пръскачките пред парламента”, написа в позиция сайтът и свърза атаката със своя публикация.

Прокуратурата така и не съобщи, че две от банкнотите от снимките с пачките, за които има съмнения, че са от спалнята на Бойко Борисов, действително съществуват. Всичко е обяснено в това видео.

Руската активност

САЩ публикуваха видео, на което се вижда как руски изтребител Су-27 се приближава до дрона MQ-9 Reaper, който впоследствие се разби в Черно море. Вашингтон каза, че катастрофата е резултат от “агресивното поведение” на Русия.

Украйна съобщи за засилена активност на руския флот в Черно море. Според командването на украинските сили Русия е извела в морето 20 бойни кораба.

Пожар избухна в сграда на граничната служба на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) в южния град Ростов на Дон, близо до границата с Украйна.

През септември 2022 г. взривове разрушиха части от газопроводите “Северен поток” в Балтийско море. Още не е ясно кой стои зад експлозиите, но в две отделни разследвания на случая се появяват гръцки танкер и германска яхта. Тук е събрана цялата история.

Руският опозиционер Алексей Навални коментира от затвора наградата “Оскар”, която документалният филм за него спечели. Политикът посвети приза на “хората, които се борят срещу диктатурата и войната” и благодари на Христо Грозев от сайта Белингкат.

Мръсният въздух

Съдът на Европейския съюз отхвърли иска на Европейската комисия срещу България заради мръсния въздух. Брюксел искаше на страната да бъдат наложени тежки санкции заради продължаващото превишаване на нормите за фини прахови частици.

Една община не плаща за събиране на смет. Сега фирмата, която извършва дейността, иска в замяна близо 300 декара земя. Общината е Лясковец, а фирмата е собственост на бившия съпруг на Десислава Атанасова от ГЕРБ. Това е опит за схема, пише “Капитал”.

Неизвестни хора са влезли с взлом в сградата на Българския културно-информационен център в Скопие, съобщи българското външно министерство. София определи случая като “посегателство срещу самата българска държава”.

Актьори, режисьори и театрални дейци се обединиха в “Движение за култура” и участваха в шествие с искане за оставката на директора на Народния театър Васил Василев. Повод е уволнението на режисьора Александър Морфов, който също се включи в шествието.

И две препоръки

Защо много ромски деца отпадат преждевременно от образователната система и какво отличава момичетата от момчетата? Светла Енчева разказва историите на три жени от ромски произход в опит да открие причините.

Той е един от най-големите китаристи и член на легендарната група Queen. Освен това е дипломиран астрофизик и активист за защита на животните. Брайън Мей получи рицарско звание британския крал Чарлз Трети за заслугите си към музиката и благотворителността.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG