Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Комисия в парламента ще решава за имунитета на Борисов. МВР се зае със саботирания филм


Бойко Борисов в парламента
Бойко Борисов в парламента

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Комисията за имунитетите
  • Саботажът на “Северен поток”
  • Годишнината от едно убийство

Специална комисия в парламента ще обсъжда дали да бъдат свалени имунитетите на Бойко Борисов, Кирил Петков и други депутати. ГЕРБ, ПП-ДБ, “Възраждане” и ДПС подкрепиха създаването ѝ. Депутатите не успяха да изберат председател на комисията.

Правната комисия на парламента подкрепи на първо четене законопроекта за реформа на антикорупционната комисия на ГЕРБ и отхвърли тези на предишното правителство и на ПП-ДБ. Това е “надцакване”, каза Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Президентът Румен Радев наложи вето върху законовите промени, с които Националната следствена служба беше извадена от структурата на прокуратурата. Тези изменения бяха приети в началото на юни от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”.

Митрофанова и “Възраждане”

Опитите за пропаганда и дезинформация на посланичката на Русия Елеонора Митрофанова са недопустими, написа в позиция външното министерство. То е по повод обръщение на Митрофанова, с което тя разпространява руски пропагандни тези.

Министерството на вътрешните работи е започнало проверка във връзка с действията на привърженици на “Възраждане”, съобщи “Сега”. В събота те саботираха прожекция от София Прайд Филм Фест и нахлуха в магазин за бира в София.

Гешев и Пеевски

Досега Иван Гешев обвиняваше само Бойко Борисов за свалянето си от поста главен прокурор. Сега той за пръв път спомена и Делян Пеевски. Какво значи това? Според журналистката Сибина Григорова “това е мафиотски пазарлък”.

Преди точно 10 години избирането на Пеевски за шеф на ДАНС провокира многохилядни протести. Медиапул припомни репортажа си от първия протест ДАНСwithме на 14 юни.

Назначения и уволнения

Премиерът Николай Денков назначи четирима заместник-министри. В Министерството на транспорта и съобщенията постовете поемат Анна Натова, Григори Григоров и Бисер Минчев, а в Министерството на енергетиката - Ива Петрова.

Един заместник-министър остана на поста само няколко часа. Това е Дамян Дамянов, който беше отстранен заради принадлежността си към Държавна сигурност. Това обаче далеч не е единственият спорен момент в биографията му. Другите са описани от Офнюз.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов назначи Явор Серафимов за директор на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП). Досега шеф на службата беше именно Стоянов, а Серафимов беше негов заместник.

Виолета Лорер, която е съпруга на депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер, е оттеглила кандидатурата си за Европейската инвестиционна банка. По-рано в някои медии се появи информация за номинацията, която предизвика напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ.

“Северен поток” и Украйна

Разузнаването на Нидерландия е получило информация за планове на Украйна да саботира “Северен поток” няколко месеца преди експлозиите през 2022 г., показа журналистическо разследване. Киев отрича да има участие във взривовете.

Най-малко шест души са убити при руски ракетни удари по украинските градове Одеса, Краматорск и Константинивка през нощта срещу сряда. Още седем души са загинали в Сумска област при руски артилерийски обстрел.

Украински военни създадоха импровизирана бойна машина, като добавиха четири тръби от пленена руска ракетна система към пикап. Вижте в това видео как войниците използват “Кошмаромобила”.

Северна Македония и нападението

Властите в Северна Македония са установили и задържали човека, който нападна председателя на Сдружението на българите “Шемето” в Струга Бекир Кадриески. Вътрешният министър Оливер Спасовски каза, че прокуратурата събира доказателства.

Десетки мигранти загинаха, след като лодката им се преобърнал и потъна край бреговете на Гърция в сряда. Корабокрушението е най-смъртоносното край Гърция през тази година.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пледира невинен по всички 37 обвинения пред съд в Маями. Той е обвинен в незаконно съхраняване на поверителни документи в дома си и в измама на служителите, които са се опитали да ги изземат.

Разкрития на Станфордския университет изобличиха мащабни мрежи за продажба на кадри със сексуална злоупотреба с деца в Инстаграм. Ще промени ли Мета алгоритмите си, за да ограничи педофилите? Отговорът е тук.

Три препоръки

Преди 80 години в македонското село Ваташа са разстреляни 12 младежи. Заповедите са дадени от български офицер, а войници от Пета българска армия стрелят. Днес разказът за убийствата в двете страни е коренно различен, пише Стефан Дечев.

Кога последно сте строили нещо безсмислено – да речем мост, който свързва две точки в полето, без река отдолу? Англичанинът Томас Пейн строи такъв мост още през 18-ти век, Векът на разума. Защо го прави? Пламен Асенов разказва.

Най-добрата тенисистка на 20 век. На върха е рекордните за тениса 377 седмици. И е единствената тенисистка, която печели Златен шлем. Щефи Граф навърши 54 години и е човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG