Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прокуратурата мълчи за тайния клуб на Мартин Нотариуса. Ще заработи ли Общинският съвет в София


Пореден масов протест беше организиран пред сградата на Райхстага в Берлин срещу възхода на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" и десния екстремизъм, 3 февруари 2024 г.
Пореден масов протест беше организиран пред сградата на Райхстага в Берлин срещу възхода на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" и десния екстремизъм, 3 февруари 2024 г.

Добро утро! Най-важното днес:

  • Разкритията за Мартин Нотариуса
  • Ескалацията в Близкия изток
  • Как изглежда един затвор по комунизма

Пети ден след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса прокуратурата все още не казва дали има доказателства той да е стоял в центъра на схема за търговия с влияние в съдебната система. А в тази посока сочат все повече разкрития.

Журналистът Николай Стайков изнесе информацията, че именно Божанов е бил собственик на частен клуб за магистрати в района на бившата Специализирана прокуратура, в който се влизало само с членски карти.

Съдия Владислава Цариградска, която е сред заплашваните от Нотариуса, пък каза пред бТВ, че още в края на 2022 г. МВР е предало на прокуратурата данни за организирана престъпна група за търговия с влияние, свързана с Божанов. Прокуратурата обаче не го е разследвала за това, а за имотни измами, пране на пари и принуда.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков потвърди пред БНР, че по негово време МВР е събрало множество данни за евентуална престъпна дейност на Нотариуса и ги е предала на прокуратурата.

За една бройка

Прокуратурата пък каза в петък, че за малко е щяла да повдигне обвинение на Божанов, но убийството му ѝ е попречило. А в неделя каза пред бТВ, че той е заплашвал и двама прокурори. Но за търговия с влияние пак нищо не каза.

А бившият адвокат на Нотариуса сподели пред Нова телевизия, че той е успявал да се измъква "сух" от всякакви ситуации, благодарение на контактите си с хора от съдебната система и политическия елит. И спомена, че соченият за близък до Божанов нотариус Слави Крашевски пък е бил близък с бившия районен прокурор на София Славчо Кържев.

Същият Кържев лично обещава пред Нова телевизия да разследва Нотариуса още през 2004 г. Но той така и не е осъден тогава.

Ротация и напрежение

Наближава ротацията в кабинета и критиките от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към партньорите му от ПП-ДБ зачестяват.

Напрежение сред управляващите се натрупа и около сделката за "Булсатком", която провокира разговори за спешни смени в регулаторите. Една от причините беше бързото одобрение на сделката, дошло от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). По този повод Институтът за пазарна икономика анализира как някои процедури в КЗК се различават от други.

Повишените цени на мобилните оператори също създават главоболия за управляващите, които обещаха инициират разговори по темата.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Консенсус в СОС

Напрежението не спада и в Столичния общински съвет (СОС), който все така не успява да заработи от изборите през есента досега. Ако се чудите дали може да се стигне до нов местен вот в София, препоръчвам ви този текст на Десислава Димитрова.

Неуспялата кандидат-кметица Ваня Григорова твърди, че все пак в СОС вече се е оформил консенсус около избора на бъдещ председател. Става въпрос за Цветомир Петров от ПП-ДБ

Григорова каза пред БНТ, че той ще бъде избран с гласовете на всички групи в съвета, защото кметът Васил Терзиев и ПП-ДБ "оказват натиск върху обществото".

Самият Терзиев демонстрира оптимизъм пред журналисти, заявявайки, че следващия четвъртък СОС ще избере свой председател, съобщи БНР.

Не пропускайте и това видео на Катерина Василева, Боян Тончев и Симеон Миронов, което обяснява защо Конституционният съд е толкова важен.

Удари в Йемен, Сирия и Ирак

Напрежение има и в Германия, където десетки хиляди протестиращи се събраха за пореден път в Берлин срещу възхода на десните екстремисти в страната.

Американският президент Джо Байдън пък без проблем печели първичните избори за нова президентска номинация от демократите в Южна Каролина.

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари по цели на хутите в Йемен. Американската армия удари и свързани с Иран обекти в Сирия и Ирак. На този фон Израел се готви да разшири офанзивата си в Ивицата Газа на юг.

Унгария има ново условие пред Швеция, за да подкрепи страната за влизането ѝ в НАТО. Това става дни, след като унгарският премиер Виктор Орбан се съгласи да подкрепи европейската помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро.

Делото срещу Русия

Междувременно Международният съд на ООН в Хага отхвърли възраженията на Русия и заяви, че ще разгледа делото срещу Москва по обвинения на Киев. За какво точно е то, можете да прочетете тук.

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Как те променя войната, дори да не си на фронта? Как продължаваш живота си, какво чувстваш? Тези въпроси занимават от две години преподавателката от Лвов Виктория Слюсаренко. Препоръчвам ви този текст на Диана Иванова.

Не пропускайте и коментара на Георги Лозанов в Дойче веле за това какво грози страни, като България, ако Владимир Путин спечели войната в Украйна.

Московската полиция даде нагледен пример как се отнася с недоволството в страната, задържайки около 25 души, предимно журналисти, по време на протест срещу мобилизацията на войници. Съдилища в страната пък произнесоха първите присъди за т.нар. "ЛГБТ екстремизъм".

Още две предложения

За финал ви препоръчвам тази история за фотографа Томаш Урбан, който успява да заснеме един комунистически затвор в Унгария през 1970-те години. Не пропускайте и този текст за певицата Шакира, която в петък имаше рожден ден и беше Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG