Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Светът оплаква Навални. Украйна се изтегли от Авдиивка. София търси справедливост за Даная


Агитката на "Левски" по време на мач в Благоевград. Обичайното мото "И преди, и сега "Левски" значи свобода" този път е преправено на "Навални значи свобода".
Агитката на "Левски" по време на мач в Благоевград. Обичайното мото "И преди, и сега "Левски" значи свобода" този път е преправено на "Навални значи свобода".

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Алексей Навални
  • Даная
  • Дезинформацията

Лидерът на руската опозиция Алексей Навални вече не е сред живите, съобщиха руските власти в петък. Той загина в затвора си отвъд Полярния кръг. Отговорност за смъртта му носи Владимир Путин, казаха много световни политици. Някои заговориха за брутално убийство, извършено от Кремъл. Когато Китай съобщи, че смъртта на Навални е вътрешна работа на Русия, тази преценка беше осъдена от генералния секретар на НАТО. Много български политици реагираха на новината, както се реагира на убийство.

Алексей Навални беше тровен с Новичок през 2020, а после затворен по изфабрикувани обвинения. Той прекара над 300 дни в карцер за по-малко от три години – без достатъчно храна, вода, топлина и лекарства. Ето какво губи Русия със смъртта му.

Но къде е тялото?

Към 8 сутринта в понеделник все така няма данни, че майката на Навални е получила достъп до тялото на сина си, макар че от събота рано сутринта тя е в района на затвора и обикаля близките морги. Тук разказваме за тази и други загадки около официалните съобщения за смъртта – за синините по тялото, за които говори източник, за датата и часа на смъртта, които не съвпадат с други факти, за причините за смъртта, представени от руската пропаганда.

А тук ще видите последното видео с Алексей Навални, то е заснето в съда ден преди съобщението за смъртта му.

Полиция срещу цветята

В много страни се проведоха бдения в памет на Навални. В София имаше протест срещу руското посолство. В Русия хората оставяха цветя, свещи и снимки на Навални пред паметници на жертвите на политическите репресии. В събота 300 от тях бяха задържани, в неделя броят им нарасна до около 400. Много от цветята бяха прибрани в чували за боклук от полицията, имената на хората бяха записани, накрая мемориалите бяха отцепени.

Известни творци по света реагираха с възмущение на новината за смъртта на Навални. В Лас Вегас Боно и U2 призоваха публиката да скандира името му.

Украйна загуби Авдиивка

Украинската армия се изтегли от източния град Авдиивка. Един от украинските командири обясни, че Русия е имала превъзходство на снарядите десет към едно. В Мюнхен, където протича конференция по сигурността, президентите на САЩ и Украйна обясниха отстъплението по един и същи начин – с „изкуствен дефицит на оръжие“. Републиканската партия в САЩ блокира от повече от два месеца помощта за Украйна.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Даная

Шефовете на „Пирогов“ са обсъждали как да излязат неопетнени от случая с 15-годишната Даная, починала в болницата. Смъртта й настъпи преди повече от половин година и оттогава съмненията за груби нарушения само нарастват. Но вместо разследване дойде записът, а в него са заплахите на лекарите срещу майката на детето и тези, които й помагат. Историята е тук.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Мартин Божанов – Нотариуса

Убийството на Мартин Божанов – Нотариуса извади на светло цяла мрежа за рекет и търговия с влияние, в която участват висши магистрати. Само че разплитането на тази история е трудно за проследяване, защото вътре участват и непознати имена, и слабо известни истории. Тук сме обобщили целия случай с въпроси и отговори.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Зърнопроизводителите

Производителите на зърно печелеха добре, но казват, че вече продават на загуба. Трудно им е обаче да докажат това. Дамяна Велева проучи цените на тяхната продукция, проследи преговорите им с властите и обяснява защо държавата реши да ги компенсира.

И една препоръка

Честит рожден ден на Валентино Роси, един от най-великите мотоциклетни състезатели. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Рекламата е фалшива, но се разпространява из Фейсбук. Тролове са налазили социалната мрежа и я заливат с дезинформация. Европейски регламент за цифровите услуги, приет през 2022 г., предвижда мерки срещу всичко това, но българският проект беше посрещнат със смесени чувства. Някои видяха в него стремеж на властите към цензура. Катерина Василева разказва за какво става дума.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG