Връзки за достъпност

Извънредни новини
Васил Терзиев и Ваня Григорова се състезаваха за кметското място в София.
Васил Терзиев и Ваня Григорова се състезаваха за кметското място в София.

Изборите: Финалната разлика между Терзиев и Григорова е под 5000 гласа

На 29 октомври се проведе първият тур на местните избори. В общо 8 областни града бяха избрани кметове, а в останалите 18 има балотаж на 5 ноември. На първия тур бяха избрани и общински съветници.

16:21 3.11.2023

Централната избирателна комисия (ЦИК) разреши да се използват машините за гласуване на втория тур на местните избори.

С друго нейно разрешение беше позволено те да бъдат транспортирани до избирателните секции в страната, съобщи зам.-председателят на комисията Емил Войнов в петък.

16:01 3.11.2023

"Крим не е руски". Хекимян намекна, че ще гласува срещу Григорова на балотажа в София

Неуспелият кандидат-кмет на София от ГЕРБ Антон Хекимян ще гласува на балотажа в столицата „не с емоция, а с разум“, написа самият той в профила си във Фейсбук.

„Крим не е руски и посоката е Европа, не Евразия“, написа Хекимян, намеквайки, че няма да подкрепи Ваня Григорова, издигната от широка проруска коалиция, начело с БСП и „Левицата“.

Другият кандидат на балотажа в София е номинираният от ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев, който води в резултатите след първия тур с над 10% пред Григорова.

11:12 3.11.2023

"Между Силициевата долина и "Мини Марица". Плевнелиев призова ГЕРБ да не подкрепя Григорова

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев призова симпатизантите на ГЕРБ да гласуват за кандидата за столичен кмет на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев срещу издигнатата от БСП Ваня Григорова на балотажа в неделя.

На първия тур на местните избори той събра най-много вот - 31,89%, а тя - 21,62%. Кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян остана трети. След това лидерът на партията Бойко Борисов коментира: "Както Хекимян каза – по-добре държавна собственост от Държавна сигурност. Нека нашите избиратели да гласуват по съвест". Така той индиректно ги призова да не дават гласа си за Терзиев, който е атакуван заради връзка на негови родини с Държавна сигурност по време на комунизма.

"Изборът на балотажа е между Силициевата долина и „Мини Марица", каза обаче Плевнелиев пред Нова телевизия в петък, като подчерта, че той лично избира Силициевата долина - символ на технологичните компании. Терзиев е съосновател на компанията "Телерик", а Григорова - бивша синдикалистка. "Апелът ми към всички в ГЕРБ е наистина да разберат, че този избор е изключително важен. Избираме между Европа и Азия, между Европа и Русия", добави Плевнелиев.

Той ги призова да видят кой стои зад кандидатурата на Григорова, която вече каза, че "не знае чий е Крим" и не отговори на въпроса дали Путин е агресор - "комунисти, националпопулисти, социалисти, с които ГЕРБ са се заклели никога нищо да не правят". И "като капак на всичко", добави той - "русофили, които са управлявани от човек, който не само е награждаван от Путин, но е и разследван за държавна измяна”. Плевнелиев има предвид лидера на “Русофили за възраждане на България” Николай Малинов, срещу когото има дело за шпионаж в полза на Русия. Бившият президент изтъкна, че Григорова "по никакъв начин и никога не се е дистанцирала от тези хора и не трябва "да допуснем Путин да превземе нашата столица, а оттам някой ден - и цяла България да падне".

Плевнелиев каза още, че "ще е огромна историческа и стратегическа грешка за ГЕРБ, ако бутнат правителството". От дни Борисов твърди, че не е ясно дали кабинетът с ПП-ДБ ще продължи да съществува и след балотажа в неделя.

09:51 3.11.2023

"Ясно показа нейната геополитическа ориентация". Терзиев не е търсил подкрепа от Борисов срещу Григорова

Кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" за кмет на София - Васил Терзиев, не поиска подкрепа от ГЕРБ за предстоящия в неделя балотаж на местните избори срещу издигнатата от БСП Ваня Григорова. На първия тур той спечели 31,89% от гласовете, а тя - 21,62%.

След като кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян остана на трето място, лидерът на партията Бойко Борисов призова хората да гласуват по съвест, но преди това коментира: "Както каза Хекимян, по-добре държавна собственост отколкото Държавна сигурност", с което индиректно призова симпатизантите си да дадат гласа си за Григорова, а не за Терзиев, чиито роднини са свързани с Държавна сигурност.

"С г-н Борисов аз никога не съм се виждал, не съм търсил подкрепа. И ние много ясно сме заявявали, че за нас те са политически опоненти на ниво София", коментира в петък пред Нова телевизия Терзиев.

Той отговори и на обвиненията на Григорова, че бяга от дебат с нея, след като екипът му настоя да участват още по един вече избран общински съветник и районен кмет, но тя не се съгласи.

"Участвал съм в шест дебата, три от които са били с Ваня Григорова. Говорили сме на всякакви градски теми. Желанието ни беше по БНТ и bTV да покажем и екипите, тъй като управлението не се състои само от кмет, зад който не знаеш кой седи". По думите му, въпреки това, в четвъртък е имало възможност да говорят и само двамата, например в "Дарик радио", но тя не е дошла.

По повод изказванията на Григорова, че не знае чий е Крим и отказа ѝ да отговори дали Владимир Путин е агресор, Терзив коментира, че кметът на София е един от най-високопоставените постове в държавата и че е нормално хората да се интересуват каква е позицията му по тези теми. "С отказа си да отговаря на тези въпроси г-жа Григорова много ясно показа нейната геополитическа ориентация. Аз също ясно съм заявявал моите разбирания за Украйна, кой е на страната на правото", добави той.

19:52 2.11.2023

Машините за гласуване на балотажа вече са удостоверени

Министерството на електронното управление (МЕУ) съобщи в четвъртък, че е удостоверило съответствието на машините за гласуване.

Новината идва няколко дни преди втория тур на местните избори, който предстои в неделя. Тогава ще се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини - за разлика от първия тур, в който по решение на ЦИК машинният вот беше отменен.

Докладът, който сега потвърждава годността на машините, е изпратен на Централната избирателна комисия (ЦИК) и е публикуван на сайта на МЕУ.

„Вече е факт още една стъпка на правителството за гарантиране на честното и коректното отчитане на изборните резултати - а именно удостоверяването на машините за гласуване на балотажа“, каза по този повод премиерът Николай Денков в съобщение, изпратено до медиите.

По думите му връщането на машините за балотажа е „изключитело важно“, за да се намали броят на невалидните бюлетини и изборните нарушения.

19:24 2.11.2023

Столичната избирателна комисия не откри несъответствие в секцията с липсващи гласове за Терзиев

Общинската избирателна комисия (ОИК) в столицата реши, че няма несъответствие в протокола от изборната секция, в която гласовете за кандидата за кмет Васил Терзиев (ПП-ДБ и „Спаси София“) са отишли при опонента му от ГЕРБ Антон Хекимян.

Решението, публикувано на сайта на ОИК, идва малко след като във вторник стана ясно, че 120 гласа на Терзиев в секция в 9-та Френска езикова гимназия „Антоан Дьо Сент-Екзюпери“ са попълнени на реда на Хекимян в протокола с резултатите.

16:29 2.11.2023

От крайноляво до крайнодясно, но винаги с Русия. Кой издигна Ваня Григорова

Тя атакува кметския пост в София без обявен екип, но с над 20 партии зад гърба си, основно проруски. Тя открива генезиса на корупцията в капитализма, но не е против "червените" бизнесмени. Тя е "ляв човек", но не отказва помощ от русофили с крайнодесни разбирания. Кой стои зад Ваня Григорова?

16:10 2.11.2023

Кой кого подкрепя преди балотажите в големите градове

Трима кандидати на ПП-ДБ срещу двама от ГЕРБ и един от БСП. Така ще изглежда сблъсъкът на балотажите за избор на кмет в трите най-големи града – София, Пловдив и Варна. Крайният резултат може да се реши с гласовете на останалите партии. В чия подкрепа се обявиха те?

14:22 2.11.2023

Корнелия Нинова предупреди Ваня Григорова, че "влиза в капан"

Лидерката на БСП Корнелия Нинова предупреди кандидатката на партията в София Ваня Григорова, че "влиза в капан", като потвърждава "внушението" за противопоставяне между градската организация на БСП-София и самата Григорова, от една страна, и националното ръководство на БСП, от друга.

"Това внушение разколебава членовете и симпатизантите на БСП. А те са 55% от всички гласували за нея. Без тези гласове, тя нямаше да стигне до балотаж. Те са необходими и сега", написа Нинова във Фейсбук.

Предупреждението на Нинова идва, след като по-рано в четвъртък Григорова каза в телевизионно интервю, че е надпартиен кандидат, а номинацията ѝ е дошла от градската организация на БСП.

Освен това пред Нова телевизия Григорова каза, че след резултата ѝ на първия тур в неделя не е разговаряла с Нинова.

"Преди да твърди, че не съм я търсила да я поздравя, да си погледне телефона", написа Нинова.

В коалицията, която номинира Григорова за кмет, участват БСП, „Левицата“ и „Атака“, както и по-малки леви и проруски формации - например Комунистическата партия на България, Партията на българските комунисти и „Русофили за възраждане на отечеството“.

12:45 2.11.2023

Ваня Григорова отказа да каже дали смята Крим за руски, а Путин - за агресор

Руски ли е анексираният от Москва полуостров Крим и агресор ли е президентът на Русия Владимир Путин. Това са въпросите, на които кандидатката за кмет на София Ваня Григорова от местната коалиция „БСП за България“ отказа да отговори в телевизионно интервю в четвъртък.

На въпроса дали знамето на Украйна трябва да бъде на фасадата на Столична община Григорова отговори отрицателно и каза, че само българското и европейското знаме имат място в българските институции.

12:36 2.11.2023

Иван Гешев подкрепи Ваня Григорова за кмет на София

Бившият главен прокурор Иван Гешев, който преди няколко месеца оглави свое политическо движение, подкрепи кандидатката на БСП и "Левицата" за кмет на София Ваня Григорова. Гешев направи това с пост във Фейсбук в четвъртък.

В него той написа, че не познава Григорова, но "атаките срещу нея" показват, че тя "вероятно е правилният човек.

"В момента тя е оръжието на хората, които са отвратени от крадливите ни и продажни "политици". Оръжието, с което на балотажа ще им отнемем най-милото - властта", написа още Гешев.

След като беше отстранен като главен прокурор през юни, Гешев обяви, че оглавява ново патриотично движение „Справедливост за България“, чиито основни ценности ще бъдат „Бог, отечество, семейство“.

12:24 2.11.2023

Иван Костов призова "демократичната общност" да гласува

Бившият премиер Иван Костов призова "хората от демократичната общност" да гласуват на втория тур на местните избори в неделя. Костов е и бивш лидер на Съюза на демократичните сили (СДС) и Демократи за силна България (ДСБ).

"Трябва да се гласува", каза Костов пред Нова телевизия в четвъртък.

"Защото ние сме демократи, когато правим трудни избори, а не когато правим лесни избори", добави той.

Той не каза дали ще подкрепи кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев на балотажа в столицата, но посочи, че няма да гласува с "не подкрепям никого".

"За част от демократичната общност очевидно ще бъде труден избор. Не можем да избягаме от отговорност в тази много трудна ситуация. Да се гласува с "Не подкрепям никого" не е вот за този момент, това е друг вид замаскирване", каза Костов.

В неделя на втория тур за кмет на София Васил Терзиев се изправя срещу кандидатката на БСП, "Левицата", "Атака" и други Ваня Григорова.

11:51 2.11.2023

Прокуратурата проверява преправяне на бюлетини в Монтанско

Прокуратурата разследва потенциално преправяне на резултатите от местните избори в секция в монтанското село Габровница, предаде БТА във вторник вечерта.

Проверката идва, след като в социалните мрежи беше разпространено видео, на което се вижда как кандидадите за кмет сами броят бюлетините за себе си. Чува се и разговор, в който се обсъжда как да бъдат отчетени невалидните бюлетини.

10:51 2.11.2023

Приключи изграждането на софтуера на машините за гласуване на балотажа

Експерти към Централната избирателна комисия (ЦИК) са приключили процедурата по доверено изграждане на софтуера на машините за гласуване на втория тур от местните избори. За това съобщи главният секретар на Министерството на електронното управление (МЕУ) Ангел Петров в сряда вечерта.

Процесът отне близо денонощие и беше излъчван на живо в продължение на 10 часа. В него участваха също така представители на Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

Успешното изграждане на изходния код на софтуера обаче още не означава, че машините могат да бъдат изпратени към секциите за гласуване на балотажа, който ще се проведе на 5 ноември. Преди това представителите на политическите партии трябва да се запознаят с изходния код.

По думите на Петров институциите работят „денонощно“ за удостоверяването на машините за гласуване. Това се случва под контрола на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Демо-бюлетини с генериран хешкод, отпечатани от машините след изграждането на софтуера
Демо-бюлетини с генериран хешкод, отпечатани от машините след изграждането на софтуера

Същевременно МЕУ обяви хешкода, който ще се изписва на бюлетините при машинно гласуване, и разпространи снимки на първите демо-бюлетини, отпечатани от машините.

Машинното гласуване беше отменено два дни преди първия тур на местните избори. В понеделник Върховният административен съд (ВАС) постанови, че на втория тур трябва да има машини.

18:07 1.11.2023

“Човек не може и да се шегува”. Бойко Борисов не подкрепя Ваня Григорова за балотаж


"Видях вчера, дори шегите се приемат като страхотна новина. Човек не може и да се шегува”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Добрич. Ден по-рано, от неговите изявления се разбра, че на балотажа в София той подкрепя по-скоро лявата кандидатка Ваня Григорова, на не Васил Терзиев.

След като от нас не е поискано да подкрепяме никого, а и ние не сме поискали те да ни подкрепят, всяка партия е свободна да прави каквото желае, каза Борисов.

По негови данни ГЕРБ има 1499 общински съветници. "Продължаваме промяната - Демократична България" има 306, БСП - 740, ДПС - 964, "Възраждане" - 179.

За листите на ГЕРБ са гласували 537 094 избиратели, а за листите на "Продължавае промяната - Демократична България" - 273 000

"Можете да се гордеете, не можеш да изкараш ГЕРБ по-слаб от ПП и ДБ", каза Борисов пред местния актив.

14:16 1.11.2023

Слави Трифонов подкрепя Ваня Григорова на балотажа

Шоуменът и лидер на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов призова гласувалите за партията му да дадат гласа си за Ваня Григорова на балотажа в София. "Конкретно в София моят избор за кмет се казва Ваня Григорова. След като ПП имат голямо представителство в Общинския съвет, кметът, за нищо на света, не трябва да е пак от ПП - за да има взаимен контрол", написа Трифонов във Фейсбук профила си.

Според него, "резултатите на "Има такъв народ" от местните избори са логично добри. И логично ще стават още по-добри." В София за кандидата на ИТН Ивайло Вълчев са гласували 3,17% от гласоподавателите, а за Ообщински съвет - 4,5%.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова индиректно симпатизантите на партията да гласуват за подкрепената от БСП Ваня Григорова на балотажа на местните избори в София.

18:01 31.10.2023

Семейството на министъра на електронното управление е с охрана след получени заплахи

Министърът на електронното управление Александър Йоловски е със засилена охрана от Националната служба за охрана (НСО). На семейството му е назначена охрана от главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", съобщи БНТ.

По информация на обществената телевизия охраната на министъра е назначена по негово искане, след като дал показания в антикорупционната комисия за изнудване и заплахи към него и семейството му. Те са свързани с възлагането на обществени поръчки за стотици милиони левове.

Преди дни Йоловски защити машинното гласуване, след като всички парламентарно представени партии, без "Демократична България" и "Продължаваме промяната", поискаха отмяна на машинното гласуване два дни преди изборите. Те се позоваха на доклад на Държавната агенция "Национална сигурност", според който изборите са манипулирани. В крайна сметка Централната избирателна комисия отмени машинното гласуване, а Върховният административен съм обяви решението за незаконно. На предстоящия на 5 ноември балотаж ще се гласува отново смесено - и на хартия, и машинно.

17:33 31.10.2023

Невалидните бюлетини за общински съветници след местните избори в неделя достигат близо 90 пъти повече спрямо непризнатите гласове на предишни избори. Това показват данни на платформата Отворен парламент на Института за развитие на публичната среда (ИРПС).

17:31 31.10.2023

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Столична община публикува списъка с имената на новите членове на Столичния общински съвет (СОС) във вторник.

17:30 31.10.2023

120 гласа за кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България"-"Спаси София" за кмет на София Васил Терзиев са записани за кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян в секция в центъра на София. Това става ясно от записа от видеонаблюдението в секцията.

Заредете още

Форум

XS
SM
MD
LG