Връзки за достъпност

Извънредни новини
Васил Терзиев и Ваня Григорова се състезаваха за кметското място в София.
Васил Терзиев и Ваня Григорова се състезаваха за кметското място в София.

Изборите: Финалната разлика между Терзиев и Григорова е под 5000 гласа

На 29 октомври се проведе първият тур на местните избори. В общо 8 областни града бяха избрани кметове, а в останалите 18 има балотаж на 5 ноември. На първия тур бяха избрани и общински съветници.

18:32 6.11.2023

Финалната разлика между Терзиев и Григорова е под 5000 гласа

Разликата в подкрепата на балотажа за кмет на София между Васил Терзиев от ПП-ДБ и „Спаси София“ и Ваня Григорова от „БСП за България“ е 4786 гласа. Това показват данните на Общинската избирателна комисия (ОИК) в столицата при 100% обработени протоколи.

Окончателните резултати сочат, че 48,2% от софиянци са подкрепили Терзиев, 46,89% - Григорова, а 4,91 на сто от гласувалите са избрали опцията „Не подкрепям никого“.

В понеделник сутринта с решение на ОИК Терзиев беше официално обявен за кмет на София. На първия си брифинг в тази роля Терзиев обеща, че ще бъде кмет „на всички софиянци“.

По-късно през деня щабът на Ваня Григорова обяви, че ще оспорва изборния резултат заради малката разлика в гласовете.

Основната причина за оспорването, цитирана от Григорова и колегите ѝ, са съмнения в нередности при машинното гласуване и пренасянето на данните от протоколите.

17:40 6.11.2023

Ваня Григорова ще оспори резултатите от балотажа за кмет на София

Кандидатката за кмет на София Ваня Григорова и нейният екип ще оспорват пред съда резултатите от втория тур на местните избори, който се проведе в неделя. Това стана ясно от пресконференция на Григорова в щаба на местната коалиция „БСП за България“, която издигна кандидатурата ѝ.

Като аргументи Григорова и екипът ѝ посочват подозрения за „компрометиране“ на машинния вот и разминавания в пренасянето на данните от изборните протоколи.

15:16 6.11.2023

ПП-ДБ и "Спаси София" ще предложат Борис Бонев за председател на общинския съвет

"Продължаваме промяната" (ПП-ДБ) и "Спаси София" ще преложат Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет. Това стана ясно по време на пресконференцията на избрания за кмет на столицата Васил Терзиев и неговия екип.

Борис Бонев беше водач на листата за съветници на обединението в София. Той определи успеха на ПП-ДБ и „Спаси София“ като „разгромна победа на досегашния модел“ на партия ГЕРБ, която управляваше столицата от 2005 г.

13:41 6.11.2023

Васил Терзиев е кмет на София. ГЕРБ губи тоталния контрол. БСП надига глава. "Възраждане" се топи

София изцяло си променя управлението, то преминава в ръцете на ПП-ДБ. ГЕРБ отстъпва на твърде много места, БСП е доволна от себе си. А "Възраждане"? Партията влезе в общинските съвети, но с по-нисък резултат, отколкото на предишни избори. Тук е обобщението от резултатите в местните избори.

13:39 6.11.2023

Пазарджик, Кюстендил и Благоевград. Как станаха изненадващите обрати срещу ГЕРБ

Пазарджик, Кюстендил и Благоевград имат нови кметове, след като досегашните градоначалници, излъчени или подкрепени от ГЕРБ, които водеха на първия тур и в трите града, загубиха балотажите в неделя.

Петър Куленски ("Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ)) в Пазарджик, Огнян Атанасов (Партия на зелените) в Кюстендил и Методи Байкушев (ПП-ДБ) в Благоевград успяха да стопят преднината съответно на кандидата на ГЕРБ Тодор Попов, на подкрепения от ГЕРБ Петър Паунов и на издигнатия от инициативен комитет, но подкрепен от ГЕРБ Илко Стоянов, и да спечелят изборите. Това сочат официалните резултати на ЦИК при 100% преброени бюлетини.

13:38 6.11.2023

"По-светло и по-благо". Благомир Коцев от ПП-ДБ е новият кмет на Варна при 100% обработени протоколи

Кандидатът на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Благомир Коцев е новият кмет на Варна. Това сочат окончателните резултати при 100% обработени протоколи от секционните комисии.

Коцев получава подкрепата на 53,06% от избирателите (45 395 гласа), с което печели балотажа с повече от 10% преднина пред опонента си Иван Портних от ГЕРБ, който взима 41,52% (35 519 гласа).

13:37 6.11.2023

ГЕРБ печели балотажа в Пловдив и си поделя районните кметове с ПП-ДБ

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Костадин Димитров печели втория тур на местните избори в Пловдив с 54,15% подкрепа. След него остава Ивайло Старибратов от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) с 41,68 на сто от гласовете.

Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи. Същевременно ГЕРБ и ПП-ДБ си поделят кметските места в шестте района на Пловдив.

13:35 6.11.2023

Кои са новите районни кметове на София

Районни кметове на ПП-ДБ и „Спаси София“ ще има в 19 от общо 24 района в София. Кандидати на ГЕРБ печелят само в 3 района - „Панчарево“, „Банкя“ и „Надежда“. В останалите 2 - „Студентски“ и „Нови искър“, победители са независими кандидати.

В линка ще намерите всички резултати от балотажите по райони в столицата.

13:33 6.11.2023

Столичната избирателна комисия обяви Васил Терзиев за кмет на София

Кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София" Васил Терзиев е официално избран за кмет на София със 175 044 действителни гласа. Това показва решение на Общинската избирателна комисия (ОИК), публикувано в понеделник.

Според резултатите от балотажа в столицата, който се проведе в неделя, при обработени 99,78% от всички протоколи Терзиев получава 48,17% подкрепа. Ваня Григорова, която беше издигната от широка проруска коалиция, водена от БСП и "Левицата", печели 46,92% от гласовете. Разликата между двамата кандидати е под 2%.

13:25 6.11.2023

ПП-ДБ победи в София и Варна. ГЕРБ запази Пловдив

Победа на "Продължаваме промяната-Демократична България" в София, Варна, Благоевград, Пазарджик. Кметове на ГЕРБ в Пловдив, Велико Търново, Враца, Габрово, Монтана, Плевен, Сливен, Смолян, Хасково.

Това показват окончателните резултати от местните избори, обявени в понеделник. Вижте и пълния списък с резулатите от двата тура във всички областни градове.

22:05 5.11.2023

ГЕРБ ще има кмет в Плевен за втори път. Валентин Христов побеждава Георг Спартански

Плевен ще има нов кмет и той ще е от ГЕРБ - досегашният кмет Георг Спартански (независим) губи балотажа в неделя от кандидата от ГЕРБ Валентин Христов. Той получава 61,8% от гласовете, а Спартански - 33%, показват данните от екзитпол на агенция "Тренд".

На първия тур, който се проведе на 29 октомври, Спартански изоставаше с под 1 процентен пункт - 18,38% за него срещу 19,44% за Христов.

Георг Спартански управлява града от 2015 г. и през 2023 г. се кандидати за трети мандат. Досега партия ГЕРБ е имала кмет на града само веднъж - в мандата 2011-2015 г. поста заемаше Димитър Стойков.

В общинския съвет, избран на първия тур на 29 октомври, влизат 12 партии и коалиции, като ГЕРБ има най-много съветници - 8 от 41, но няма мнозинство. На втора позиция е БСП с 4 мандата, следвани от две местни коалиции също с по 4. ПП-ДБ има трима съветници, колкото и ДПС, и "Възраждане".

20:46 5.11.2023

Терзиев печели София. ГЕРБ запазва Пловдив, но може да загуби Варна. Русе остава за БСП

Васил Терзиев е новият кмет на София, сочат първите данни от екзитпол след края на изборния ден на 5 ноември, в който се гласуваше на балотаж. Кандидатът на "Обединени за София" (ПП-ДБ и Спаси София)взима над 50% от вота, а опонентката му Ваня Григорова, издигната от БСП и коалиция от партии, има над 44%.

Пловдив отново ще има кмет от ГЕРБ - това е Костадин Димитров, който получава 53% от гласовете на балотажа срещу 41% за кандитата на ПП-ДБ Ивайло Старибратов, показват данните на социолозите към края на изборния ден.

Варна вероятно ще има нов кмет в лицето на Благомир Коцев - кандидат на ПП-ДБ. Той печели около 49% от вота в града срещу досегашния кмет Иван Портних от ГЕРБ, който се кандидатира за четвърти мандат и взе 45% от гласовете. Разликата между двамата обаче е доста близка и се очакват резултатите от преброяването на бюлетините.

В Русе кмет остава Пенчо Милко от БСП, който е преизбран с над 60% от вота, показват първоначалните данни от екзитпол. Опонентът му от ГЕРБ Иван Иванов получава около 33% от доверието на избирателите.

19:12 5.11.2023

ЦИК спря гласуването с машини в 47 секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) спря гласуването с общо 47 машини в 47 секционни избирателни комисии. От тях 10 се намират в Столичната община, съобщиха от ЦИК. Информацията е към 17.00 часа в неделя.

"На доста от машините се появява надпис, че не се синхронизират двата дяла, т.е. двете флашки се разминават. Има надписи софтуерен проблем, инициализирането на машината е неуспешно, или има повреда в ножа, в принтера на машината или не принтира една или две бюлетини", каза говорителката на комисията Росица Матева.

За потенциални проблеми с машинния вот от седмици предупреждава фирмата, която е отговорна за контрола и работата на машините – „Сиела норма“. От компанията твърдят, че основният проблем се дължи на факта, че от ЦИК са поръчали хартия за машините, която е несъвместима с устройствата.

18:09 5.11.2023

Борисов нападна ПП-ДБ и заговори за манипулации на машините в София и Варна

Бойко Борисов каза, че гласува „за да си спази думата“, която е дал, че ще подкрепи кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев на балотажа за кмет на София.

В същото време обаче лидерът на ГЕРБ нападна партньорите си в правителството, които обвини в „схеми“, свързани с машинния вот, както и във формиране на „безпринципни коалиции“.

17:23 5.11.2023

Към 16 часа активността е два пъти по-ниска спрямо първия тур

Към 16 часа избирателната активност в страната е 26,4 %. Това каза на брифинг говорителката на ЦИК Росица Матева.

Преди седмица по същото време избирателната активност беше два пъти по-висока 53,32%.

Най-ниска е избирателната активност в Русе 15,77%, а най-висока е в община Роман, където са гласували 77,94%.

16:41 5.11.2023

Нинова твърди, че легитимността на институциите е ниска заради избирателната активност

Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че ниската избирателна активност, апатията и нежелението да се гласува „прави институциите слабо лигитимни“.

Тя поиска всички, които „са посегнали на честността“ на изборния процес по време на първия и втория тур да си понесат последствията.

„Гласувах за чиста, подредена, сигурна, спокойна София, социална община, за това хората от крайните квартали и тези в центъра да имат еднакви условия за живот“, каза още Нинова.

Много анализатори определиха като проблем за Нинова добрите резултати и националната платформа, която Ваня Григорова получи, въпреки подкрепата на БСП за нея.

Преди дни пред Свободна Европа политологът Калоян Велчев каза, че Нинова е „останала изолирана“ от добрия резултат на левицата в София на първия тур.

14:33 5.11.2023

Проблеми с машините в избирателни секции в София и страната

В девет секции в София машините за гласуване не работят. Това каза председателката на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София Полина Витанова.

Тя каза, че още, че от ЦИК са издали указание при проблем с отпечатаната бюлетина всеки избирател да има възможност да гласува повторно по избран от него начин.

По-рано в София беше съобщено за проблеми с машините в избирателни секции в „Овча Купел“, „Триадица“ и „Младост“. Сред проблемите са неиздаване на бележка за гласуване или мачкането им от машината.

От ЦИК съобщиха, че машинното гласуване е преустановено в 20 секции в цялата страна.

За потенциални проблеми с машинния вот от седмици предупреждава фирмата, която е отговорна за контрола и работата на машините – „Сиела норма“. Според тях основният проблем се дължи на факта, че от ЦИК са поръчали хартия за машините, която е несъвместима с устройствата.

Говорителката на комисията Росица Матева отхвърли обвиненията и каза, че комисията е провела проверка по темата и допълни, че в България няма печатница с машина, която да произвежда толкова широки ролки, колкото са необходими за машините.

Подобни проблеми имаше и на парламентарните избори през април, на които за пръв път машините за гласуване бяха използвани на практика като принтери, защото депутатите решиха да броят бележките от тях, вместо да се вземат данните от устройствата.

12:46 5.11.2023

Към 11 часа избирателната активност е 9,18%, съобщи ЦИК

Към 11 часа избирателната активност на втория тур на местните избори е 9,18%. Това съобщи говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя каза, че до момента изборният ден протича нормално. Комисията е получила 7 жалби и 5 сигнала за нередности.

По думите ѝ към 11 часа е преустановено машинното гласуване в 20 секции, като за четири от тях решението е било взето още вчера.

12:46 5.11.2023

Денков критикува ЦИК за проблемите с машинния вот

Премиерът Николай Денков отправи критики към Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с проблемите с машините по време на гласуването на втори тур на местните избори.

„Тези проблеми, които виждаме, са резултат от недобрата координация между институциите и особено тук отговорността е на ЦИК“, каза в неделя Денков. На въпрос дали са необходими нови промени в Изборния кодекс той каза, че със сигурност институциите трябва да работят за възстановяването на доверието в изборния процес.

10:51 5.11.2023

Кирил Петков иска София да не се сравнява с Москва или Троян

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза, че дал гласа си за това след четири години всички граждани да са „много горди“ от това колко много е прогресирала столицата на България. Той каза, че е против София да се сравнява с Москва или Троян.

Думите му бяха насочени към опонента на Васил Терзиев на балотажа Ваня Григорова. Григорова е известна с проруските си позиции, а през седмицата каза, че иска столицата да прилича на Троян.

Петков каза също, че оценява факта, че Бойко Борисов е взел „правилното решение“ да подкрепи Васил Терзиев на балотажа в София. Това се случи, след като лидерът на ГЕРБ даваше неясни послания и на няколко пъти сменяше мнението си за това кой измежду Терзиев и Ваня Григорова трябва да е следващият кмет на столицата.

Какво обещават двамата кандидати за кмет на София
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Заредете още

Форум

XS
SM
MD
LG