Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България се стресна от насилието. Лъсна бездействието на прокуратура и съд


Предишен протест срещу домашното насилие пред Съдебната палата в София.
Предишен протест срещу домашното насилие пред Съдебната палата в София.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Нападението в Стара Загора
  • Дронове в Москва
  • Кристин Харила

Граждани излизат тази вечер на протест в Стара Загора, София и други градове. Те са провокирани от обезобразяването на 18-годишно момиче, за което е обвинен бившият ѝ приятел. Близките на жертвата от Стара Загора съобщиха за 400 шева.

Нападението е извършено преди месец, но за случая се разбра чак сега, след като близки на жената потърсиха медиите, а обвиненият се оказа на свобода.

Масовият гняв в социалните мрежи принуди прокуратурата да ускори разследването и да назначи нова съдебномедицинска експертиза.

Обществената реакция доведе и до повторното задържане на 26 годишния Г.Г., а прокуратурата ще поиска и постоянен арест.

Месец по-късно, започнаха да излизат и още факти. Оказа се, че мъжът е заплашвал жертвата преди да я нападне, но прокуратурата е разбрала за това месец по-късно.

Представители на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП осъдиха случая. От парламентарните партии само “Възраждане” и “Има такъв народ” запазиха мълчание.

Какво свърши дотук парламентът

Парламентът вече е във ваканция, а посред нощ в края на седмия месец от годината депутатите успяха да приемат бюджета за тази година. В последния си ден мнозинството избра нов председател на Сметната палата - това е бившият депутат от ГЕРБ Димитър Главчев, както и нов шеф на здравната каса - предложеният от ПП-ДБ Станимир Михайлов.

Парламентът прие промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки наказания за някои престъпления от омраза по хомофобски подбуди. Правозащитници нарекоха това “огромна победа”.

Депутатите отхвърлиха опита на ДПС да увеличи количеството дърва за огрев, които се полагат на всяко домакинство на преференциални цени, което щеше да доведе до повече сеч.

Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски внесоха законопроект, който да забрани вноса на руски петрол в България. Европейският съюз направи това по-рано, но София поиска изключение. Това предложение обаче ще се обсъжда чак след ваканцията.

За септември остава и проектът за изменения в конституцията, внесен от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Те предвиждат промени в съдебната система.

В проекта се предлага също 24 май да стане национален празник. Това обаче не е единствената възможна дата, пише историкът Стефан Дечев. Тук са събрани плюсовете и минусите на пет варианта за нов национален празник. Прочетете ги.

Ако ви харесва този бюлетин, изпратете на приятели линка за абонамент.

Три истории за хората и войната

Историята, в която българският съд и Държавната агенция за бежанците бяха напът да разделят семейството на руската опозиционна журналистка Маргарита Шурупова, може да има положителна развръзка за потърсилите убежище.

Украинци подават сигнал, че в дома им в България са влезли непознати и са ги пребили. Властите говорят за "междусъседски скандал", а има данни за нещо по-сериозно - престъпление от омраза.

Тя печели двубоя, но не продължава в състезанието. Дисквалифицирана е, защото не е стиснала ръката на опонентката си от Русия, защото Русия обстрелва родината ѝ. Не пропускайте тези истории.

Москва отново попадна под обстрел

Русия съобщи за атака с дронове срещу столицата Москва през нощта срещу неделя и временно затвори местното летище “Внуково”. Войната се връща обратно на територията на Русия, каза Зеленски.

Ден по-рано руски ракетен удар срещу град Днипро в Централна Украйна рани поне девет души, включителни две деца.

САЩ смятат, че Русия търси оръжия за войната си срещу Украйна от Северна Корея, каза американският държавен секретар Антъни Блинкен.

Украйна вече ще празнува Коледа на 25 декември, а не на 7 януари, когато Руската православна църква отбелязва празника. Това гласи закон, подписан от президента Зеленски.

А в Нигер хиляди привърженици на военната хунта, която завзе властта с преврат, шестваха с руски знамена и скандираха името на руския президент Владимир Путин.

Влезте в нашия канал във Viber, за да получавате всички новини.

Две препоръки

На планетата има 14 върха, които са високи над 8000 метра и само един човек, който е изкачил всички тях за рекордните 92 дни. Тя е Кристин Харила и е Човек на деня на Свободна Европа.

И за финал - отговор на въпроса, който всички си задават: Какво следва за Кевин Спейси, който беше оправдан по обвиненията в сексуално насилие?

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG