Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев дава днес мандата, но кабинетът е във фризера. Ердоган остава още 5 години


Президентът Румен Радев по време на шествието на 24 май
Президентът Румен Радев по време на шествието на 24 май

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Мандатът и фризерът
  • Гешев и снимките
  • Йоана Илиева

Президентът Румен Радев връчва днес мандата за правителство на втората политическа сила. ПП-ДБ вече номинираха за премиер Николай Денков.

Радев съобщи, че връчва мандата два дни след като ГЕРБ замразиха преговорите за правителство с “Продължаваме промяната - Демократична България”.

До петък правителство с ротационни премиери - Денков и Мария Габриел, изглеждаше договорена. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ Радостин Василев публикува запис от онлайн заседание на ръководството на ПП. Той обвини бившите си съпартийци в “задкулисие” и “предателство”.

Час по-късно БСП, “Възраждане” и ИТН обвиниха ПП в “отказ от национален суверенитет”. Повод стана реплика от записа, че бъдещите шефове на служби са съгласувани с “посолството”. Кирил Петков отрече да е имало съгласуване с чужди посолства на бъдещи шефове на служби, но това се превърна в основна тема на гостите в телевизионните студиа през уикенда.

На този фон ГЕРБ замразиха разговорите, а Николай Денков каза, че очаква бързо размразяване и е готов да обсъди исканията на Габриел - сред които и това “да се деполитизира” съставът на кабинета.

Какво има в записа

Записът е от онлайн заседание на ръководството на “Продължаваме промяната” от миналата неделя вечер. Продължава 4 часа и половина. В него Кирил Петков и Асен Василев представят договореното с ГЕРБ. Ако ви е интересно, колегите в “Сега” са свалили на текст най-интересните реплики от “Рудигейт” - първа част и втора част.

В “Булевард България” сравняват целия запис с публикуваните първоначално откъси и с коментарите. “Ще чуете контекста, от който са извадени всички фрази... Ще разберете колко елементарни опити за подмяна има на места”, пишат колегите.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Прокурори се описват като мафиоти

Парламентът отвори пътя за по-лесно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, след като окончателно прие той да може да бъде предсрочно отстранен с минимум 13 гласа от 25-членния Висш съдебен съвет.

На този фон научихме, че прокуратурата е прекратила производството за снимките от спалнята на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на които се виждат пари и кюлчета злато.

Главният прокурор Иван Гешев, срещу когото ВСС вече започна процедура за отстраняване, каза, че е получил заплаха. Неговият заместник Борислав Сарафов пък е с охрана, защото се страхува от Гешев. Сарафов също каза, че шефът му контролира “частно външно наблюдение”, което го е снимало в ресторанта “Осемте джуджета”. Такива снимки бяха разпространени от Антикорупционния фонд. Ако не си спомняте - “Осемте джуджета” е история, в която едни хора губят бизнеса си в полза на други, а главните роли се играят от прокурори. Разследването е доникъде.

Но и това не е всичко - зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров каза, че вече втора седмица е следен “по въздух и земя”.

Какво ново при съседите

Реджеп Тайип Ердоган остава начело на Турция още 5 години, след като спечели втория тур на президентските избори. Това ще е третият президентски мандат за Ердоган.

В Белград десетки хиляди протестираха срещу президента Александър Вучич и реакцията на правителството след двете масови стрелби, при които бяха убити 18 души.

НАТО призова Косово да намали напрежението със Сърбия, ден след като правителството му нахлу със сила в общински сгради, за да въведе новоизбраните кметовете в населената предимно със сърби.

Три специални препоръки

Още ненавършила 22 години, фехтовачката Йоана Илиева спечели европейската титла на сабя за жени до 23 години на шампионата в Будапеща. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

"Баща и син". Това е името на поредицата от портрети на фотографа Валерий Пощаров, която показва бащи и техните пораснали синове, хванати за ръце. Не пропускайте да разгледате тези снимки.

Камшици, палки и бичове. Навършиха се 80 години от демонстрацията на евреи в центъра на София, която се провежда два месеца след отмяната на депортацията. Намерете още няколко минути днес за разказа на Стефан Дечев за това историческо събитие.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG