Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Развален телефон за "Лукойл". Стотици ченгета искат в местната власт. Кои са вечните кметове


Министърът на финансите Асен Василев, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и премиерът Николай Денков
Министърът на финансите Асен Василев, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и премиерът Николай Денков

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Дължи ли данъци "Лукойл"
  • Кои са вечните кметове
  • Защо все нещо се обърква с жълтите павета

Дължи ли, или не дължи пари на държавта „Лукойл“? В последните дни депутати, премиер и министерства играят на „развален телефон“ по темата, или най-малкото не могат ясно да представят ситуацията.

В сряда премиерът Николай Денков каза, че руската компания е обещала да изплати всички суми, които дължи, до края на 2023 г. Изказването му дойде, след като два дни по-рано представители на ГЕРБ, ДПС и формацията на премиера „Продължаваме промяната – Демократична България“ казаха, че „Лукойл“ дължи милиони на хазната.

Също в сряда обаче Министерството на финансите, оглавявано от Асен Васлиев, съобщи пред БНТ, че „Лукойл“ всъщност си плаща данъците. Това твърди и самата руска компания.

В петък поне част от историята може и да се изясни. Тогава в парламента ще се проведе извънредно заседание, на което ще се говори и за дейността на руската компания.

Започва строеж на нови блокове в „Козлодуй“

До края на 2035 г. България ще построи два нови реактора на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно, след като в сряда Николай Денков обяви началото на изграждането на двата нови блока.

В парламента енергийната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Така в Закона остава в сила излизането на битовите потребители т.е. на домакинствата на свободния пазар.

ДС и вечните кметове в битка за местната власт

Всички парламентарно представени партии са издигнали кандидати за кметове с минало в тоталитарните комунистически служби. От проверените 4861 кандидати за кметове общо 116 души са с принадлежност към Държавна сигурност (ДС) или разузнавателните служби на Българска народна армия (БНА).

Хората под 30 в 23 български общини са родени години след като местният кмет за пръв път е дошъл на власт. Те отиват в университет или създават семейства, а кмета го преизбират и си е все същият. Наскоро се появи идея броят на кметските мандати да се ограничи. Но защо изобщо има „вечни“ кметове? Катерина Василева дава отговорите.

Само няколко души да си сменят адресните регистрации, и готово, можете да станете кмет. Вярно, че само на малко населено място, но това все пак ще ви осигури работа за четири години. Затова ли стотици българи си смениха адресните регистрации по едно и също време, на едни и същи места? Всичко е разказано тук.

Руски шпионин в Брюксел

Най-високопоставеният представител на Русия в ЕС Кирил Логвинов по всяка вероятност работи и за руското външно разузнаване. Това съобщиха няколко европейски медии в общо журналистическо разследване.

Украинският батальон "Сибир" набира руснаци за участие във войната на Русия в Украйна. Сред тях има буряти и хора от други малцинства, които са сред най-засегнатите от военната мобилизация.

Ердоган нарече Хамас „освободителна група“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в сряда, че Хамас не е терористична организация, а освободителна група, която се бори за защита на палестинските земи и народ.

Паравоенната палестинска групировка Хамас е обявена за терористична от САЩ, Европейския съюз (ЕС) и Израел. Тя започна най-мащабната си атака срещу Израел до момента на 7 октомври. Впоследствие Израел обяви война на организацията.

Съюзниците на Израел САЩ не искат конфликт с Иран, но ще действат бързо и решително, ако ислямската република или поддържани от Техеран сили атакуват американски войници. Това каза американският държавен секретар Антъни Блинкен на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Две препоръки

Жълтите павета над 100 години застилат някои от най-централните улици в София. Само за последните 12 месеца обаче те бяха пренареждани 2 пъти. Дори след ремонта на ремонта обаче се чуха критики, че паветата пак не са наредени добре. Защо все нещо се обърква? Отделете си няколко минути за това видео.

Кой е измислил водата? Кой е нарекъл кислорода кислород? Има ли камъни на небето и нуждае ли се революцията от гении? Колко дълго живее отсечената глава на човека? Отговорите на тези и още много въпроси са в живота и делата на Антоан-Лоран дьо Лавоазие. Пламен Асенов разказва за Лавоазие в рубриката Малки истории за велики европейци.

Човек на деня

Името му е Роберто Агустин Мигел Сантиаго Самюъл Трухильо Веракруз, но е по-известен като Робърт Трухильо. Разпознаваем е със своята сплетена на плитки коса и странна, „рачешка“ походка. Той е басистът на най-известната метъл група Metallica и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG