Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: НАТО обсъжда в София подкрепата за Украйна. Радев отиде при Орбан, за да говори срещу нея


Ансамбълът на България защити в събота абсолютната си титла в многобоя на 40-ото Европейско първенство по художествена гимнастика в унгарската столица Будапеща. Българските гимнастички спечелиха общо 4 златни медала.
Ансамбълът на България защити в събота абсолютната си титла в многобоя на 40-ото Европейско първенство по художествена гимнастика в унгарската столица Будапеща. Българските гимнастички спечелиха общо 4 златни медала.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Избори в БПЦ
  • Златни медали за България
  • Сбогом на Пламен Асенов

Бъдещата подкрепа за Украйна срещу руската агресия и укрепването на отбраната на Източния фланг на НАТО. Това са сред основните теми на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на алианса, която се провежда в София.

Изявление пред участниците във форума направи и разследващият журналист Христо Грозев, издирван от Москва. Тук можете да си припомните защо руските власти го обявиха за издирване.

Ново изказване на Радев

В същото време българският президент Румен Радев отиде в Унгария, за да се срещне с премиера Виктор Орбан и президента Тамаш Шуйок и да се обяви срещу изпращането на войски на НАТО в Украйна, каквото решение изобщо не е взимано.

Последва позиция на Министерството на отбраната, цитирана от "Дневник", в което се казва, че България няма по никакъв начин да изпраща военни в Украйна, а и подобно решение може да вземе само Народното събрание.

Напоследък Радев отново зачести изказванията си в подкрепа на руската гледна точка в конфликта. По този повод колегите от "Сега" анализират въпроса - защо такива като него никога не настояват Русия да изтегли оръжията си от Украйна?

Не пропускайте и този текст на Дамяна Велева, който разглежда темата как стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо беше използвана срещу поддръжниците на Украйна в България. Включително от Радев.

Предизборната кампания

Визитата на Радев в Будапеща отекна и в предизборната кампания в София, след като лидерът на ДПС Делян Пеевски се възмути, че президентът "плаши хората" преди вота. В този блог можете да следите всичко по-важно от кампанията.

Не пропускайте и това видео, в което Свободна Европа опитва да отговори на въпроса - възможно ли е Бойко Борисов отново да бъде премиер. Вероятност, лансирана от съпартийците му в ГЕРБ. Същата тема разглежда и този анализ на "Дневник". А колегите от "Медиапул" се занимават с въпроса - нормално ли е да се подслушват партийни централи?

Българската православна църква (БПЦ) също е в изборен период след смъртта на патриарх Неофит. Изборът на негов наследник предстои след около месец, а през уикенда беше избран нов митрополит на Сливенската епархия - епископ Арсений. Това стана на фона на няколкомесечни протести.

Тук можете да си припомните интервюто на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в Студио България на Свободна Европа за това каква е ситуацията в момента в БПЦ.

24 май

В петък България чества своята азбука и писменост с шествия и официални церемонии в София, Пловдив и други градове на страната.

По повод 24 май ви препоръчвам този анализ в "Тоест", посветен на това как се развива говоримият български език и как говорим за него с по-младите.

Препоръчвам ви и текста на колегите от "Капитал" за книжните инфлуенсъри - хора, които набират последователи в социалните мрежи, но не за да им рекламират продукти, а за да им разказват за книги.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Международният съд и Израел

Франция разследва предполагаема намеса на Русия в оскверняване на мемориала на Холокоста в Париж. В случая се появява и българска следа.

ООН при резолюция, според която 11 юли става световен ден за почитане на паметта на убитите при геноцида в Сребреница.

Международният съд на ООН пък издаде разпореждане Израел "незабавно да спре" офанзивата си в град Рафах в Ивицата Газа. Тел Авив обаче не се съобрази с решението.

Руската офанзива срещу Харков

Продължава и подновената руска офанзива срещу втория по големина украински град - Харков. През уикенда обстрел порази голям хипермаркет. Броят на жертвите и ранените все още се изяснява.

На този фон държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че страната му не подкрепя украинските удари с американски оръжия на руска територия, но Киев сам решава дали да прави това. А ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

Междувременно ЕС осъди руски провокации, насочени към Естония, Литва и Финландия. България също реагира.

Не пропускайте и този текст на Николай Лавчиев, в който можете да разберете как Русия използва футбола, за да си купува влияние в Европа.

Погребението на Раиси

Починалият при катастрофа с хеликоптер президент на Иран Ебрахим Раиси беше погребан с почести в родния си град Машхад.

В този текст можете да разберете кои са вероятните претенденти за поста на Раиси.

Спортните успехи на България

През уикенда България имаше поводи за гордост на най-високо ниво в международния спорт. Националният отбор по художествена гимнастика спечели общо 4 първи места на Европейското първенство в Унгария. В "Медиапул" можете да намерите подробно обобщение по темата.

Българският пилот от Формула 3 Никола Цолов пък спечели състезанието в Монако, което беше първа победа на българин изобщо в тези надпревари. Колегите от бТВ направиха кратко интервю с Цолов.

Препоръчвам ви и историята на Сава Лолов, който сам играе цели 18 роли в едно театрално представление. Лолов е Човек на Деня на Свободна Европа.

Сбогом на Пламен Асенов

Миналата седмица си отиде журналистът Пламен Асенов. Негова е поредицата "Велики европейци", която излиза в Свободна Европа всяка седмица от 2019 г. насам.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG