Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Разкритията за екзекуциите в Израел се множат. Радев бърка Хамас и Хизбула 


Самоходна гаубица на израелската армия стреля близо до границата с Газа в Южен Израел, 11 октомври 2023 г.
Самоходна гаубица на израелската армия стреля близо до границата с Газа в Южен Израел, 11 октомври 2023 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене. 

Добро утро. Най-важното днес:

  • Фалшива тревога в Израел
  • Радев смекчи тона към Денков
  • Кабинетът сложи точка на АЕЦ "Белене"

Екзекуции на цели семейства, обезглавявания, разстрели в гръб на бягащи невъоръжени хора. Разказите на оцелели при атаката на Хамас срещу Израел в събота разкриват все по-жестоки подробности за действията на членовете на ислямистката групировка.

Журналисти от руската редакция на Би Би Си описват смразяващи гледки от масови убийства на цели семейства, открити от израелската армия в кибуца Кфар Аза в южната част на Израел. Сред оставените от Хамас трупове на цивилни са открити дори обезглавени деца.

Израелец, чиито близки също са убити при атаката на Хамас, взела стотици жертви и заложници, споделя пред Дойче веле, че племенникът му се е крил половин час под тялото на застреляната си майка.

Още в първите часове след атаката стана ясно, че най-масовото убийство е било извършено в пустинята Негев, на няколко километра от Ивицата Газа, където по същото време се провежда голям музикален фестивал. Един от оцелелите разказва пред Радио Свободна Европа, че хората са били разстрелвани от ислямистите в гръб, докато бягат.

В този текст можете да прочетете кои са хората, пряко отговорни за атаката на Хамас, които сега са цел номер 1 на израелските служби.

Обстрели от Сирия и Ливан

След като през първите четири дни от войната израелската армия порази множество цели и постави под пълна блокада Ивицата Газа, в петия ден имаше обстрели по Израел от Сирия и Ливан.

В сряда вечерта в северната част на страната дори отекнаха сирени за въздушно нападение, което провокира съмнения за въздушно проникване от Ливан, отразени от Франс прес. Ройтерс пък написа, че израелските власти подозират нахлуване на въоръжени нападатели в северния град Малот Таршиха.

Впоследствие тези съобщения бяха опровергани от израелската армия с уточнението, че става въпрос за фалшива тревога, изпратена чрез мобилно приложение за предупреждение при опасност, пише “Медиапул”.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Няма преки рискове за България

Срещата при президента Румен Радев с премиера Николай Денков и ръководители от армията и службите завърши с успокояващото послание, че засега няма данни за преки рискове за България, но е налице обща “тенденция за влошаване на средата на сигурността”.

Другата новина от това събитие е, че Радев демонстрира смекчен тон към кабинета, който дори похвали за навременната евакуация на българи от Израел. Освен това, президентът защити тезата от модернизация на армията, застъпвана и от правителството.

Колегите от “Сега” обръщат внимание, че Радев няколко пъти спомена ливанската групировка Хизбула, вместо палестинската Хамас, отбелязвайки увеличаването на риска от “потенциално проникване на членове на терористични организации” заради конфликта в Близкия изток.

Руска схема в Пловдив

Съдът остави в ареста петима чужденци, обвинени, че са организирали нелегален износ на военно оборудване за руските сили, воюващи в Украйна.

Става въпрос за трима руски граждани, беларусин и албанец, които през фирма, регистрирана в Пловдив, са закупили бинокли, оптични мерници и авиационни радиостанции за общо 4 млн. лв. И неуспешно са се опитали да ги изнесат за Русия през летище София.

Петимата бяха задържани при мащабна акция на ДАНС и МВР, след която службите съобщиха, че са разбили организирана престъпна група от 12-има членове.

Съдът "бетонира" Сарафов

Междувременно Върховният административен съд окончателно "бетонира" като временен главен прокурор Борислав Сарафов. Съдът отказа да разгледа и на втора инстанция жалбата срещу избора му, подадена от правосъдния министър Атанас Славов.

Всъщност така може да се окаже, че Сарафов ще стои на поста си по-дълго, отколкото Славов на своя. Министърът прогнозира пред “Дневник” в сряда, че ако гласуваните веднъж в парламента миналата седмица конституционни промени не бъдат приети, цялото правителство ще подаде оставка.

Сред решенията, които кабинета взе в сряда пък, беше вдигането на минималната работна заплата до 933 лв. от 1 януари. Официално беше сложена и точка на проекта за изграждане на АЕЦ “Белене”.

България и Албания надвиха Русия

Русия се провали в опита си да се завърне в Съвета по правата на човека към ООН, а за членове бяха избрани България и Албания.

На този фон проучване показва, че се увеличава броят на българите, които предпочитат съюз с НАТО и ЕС, вместо такъв с Русия.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски поиска от НАТО още оръжия, за да може страната му да преживее зимата в условията на война с Русия.

Човек на деня

За финал ви препоръчвам да прочетете повече за режисьора Гийермо дел Торо, който на 9 октомври навърши 59 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Не пропускайте и текста на Пламен Асенов, посветен на Св. Исидор от Севиля, който през 2003 г. беше прогласен от папа Йоан-Павел Втори за “покровител на компютрите, Мрежата и всичко, свързано с тях”.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG