Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски напредва към Кърджали. Какво чува Русия в името Егейско море?


Делян Пеевски (с червената вратовръзка) и другии политици от ДПС на входа на възпоменателния комплекс Тюркян Чешма в област Кърджали. Всяка година там се отбелязва насилието срещу българските турци, извършено от комунистическия режим през 1984-1985 г.
Делян Пеевски (с червената вратовръзка) и другии политици от ДПС на входа на възпоменателния комплекс Тюркян Чешма в област Кърджали. Всяка година там се отбелязва насилието срещу българските турци, извършено от комунистическия режим през 1984-1985 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Пеевски
  • Корабът с кокаина
  • Думата „гей“ в „Егейско море“

Делян Пеевски се бори за доверието на избирателите на ДПС седмици преди формацията да избере новия си лидер. Той е първият не-мюсюлманин, който се готви да оглави ДПС. Във вторник Пеевски отиде за първи път на Тюркян Чешма в Кърджалийска област, където всяка година се провежда възпоменание за убийствата, съпровождали насилствената асимилация на българските турци през декември 1984 г. Тюркян е името на убито тогава 17-месечно бебе.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Корабът с кокаина

Преди Бъдни вечер Ирландия задържа българския кораб „Верила“, плаващ под малтийски флаг, с кокаин на стойност над 20 млн. евро. Корабът е собственост на „Параходство Български морски флот“ на братя Домусчиеви. До края на почивните дни бяха арестувани шестима българи от екипажа, а на двама от тях бяха повдигнати обвинения. Общо трима от шестимата са криминално проявени в България. Шефът на отдел „Борба с наркотрафика“ в българските митници смята, че кокаинът не е бил предназначен за българския пазар, пише Медиапул.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ивицата Газа

Израел нанесе един от най-смъртоносните удари по Ивицата Газа, откакто войната започна на 7 октомври. Два дни по-късно Тел Авив каза, че войната ще продължи много месеци. Турският президент Ердоган, който от самото начало на войната се обявява срещу Израел, в сряда сравни президента Нетаняху с Хитлер.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Украйна

Киев се изтегля от разрушения град Мариинка в Източна Украйна. Боевете с руската армия там продължаваха месеци. Мариинка е един от напълно унищожените украинските градове.

Киев потопи руския десантен кораб „Новочеркаск“. Русия определи кораба като повреден. На борда е имало военен товар и около 80 души. За седмица Украйна свали 4 руски изтребителя.

Русия, газът, петролът. Навални

Русия призна, че е загубила европейския петролен пазар. В момента тя продава най-много на Китай и Индия.

Приходите от газ на Русия са намалели три пъти през 2023 г. спрямо миналата година, пише „Сега“.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е преместен в затвор отвъд Полярния кръг. Ето какво знаем за новия му затвор.

Гол купон и „Егейско море“

За пет почивни дни (в България) Русия заплаши Япония със сериозни последици заради изпращането на оръжие на Украйна, обвини западните държави за това, че в Белград има протести, забрани на журналистка да се кандидатира за президент, каза, че е завършила доставките на тактическо ядрено оръжие за Беларус, започна да сваля от екран звезди от шоу бизнеса заради това, че са участвали в гол купон, свали спектакли по пиеси на Борис Акунин, понеже вече го смята за „чуждестранен агент“, осъди на затвор или арестува най-малко 9 души за антивоенни прояви.

А навръх Коледа от картите на руската търсачка Яндекс изчезна надписът „Егейско море“, защото в него се съдържа думата „гей“.

Тръмп. Помощ за Украйна

Доналд Тръмп може и да изглежда следващият президент на САЩ, но ако се вгледаме в детайлите, ще забележим, че шансовете му намаляват с всеки ден, пише Стефан Попов. Възможната победа на Тръмп се разглежда на фона на опасенията, че той би прекратил помощта на САЩ за Украйна.

През 2023 Украйна е получавала военна и хуманитарна помощ от средно 13 млрд. евро на месец от всички свои донори. Красен Станчев изчислява, че оттук нататък ще са й нужни най-малко 600 млрд.

In Memoriam

Внезапно почина нашият колега, фоторепортерът Цветан Томчев. В последните месеци той организираше протести срещу проруската пропаганда на Петър Волгин в БНР.

Преди време Томчев събра на едно място фотографи, снимали първите свободни митинги през 1989 г. Той самият също беше част от тях.

И една препоръка

Ракията може да се прави дори от шафран, малини или дюли. Освен това вече има и музей на ракията, който ви чака да проверите на живо тези вкусове. Вижте видеото на Павела Костова.

… плюс моят личен фаворит

Хиляди руски системи за видеонаблюдение са разположени в Украйна, откъдето могат да предават кадри към московски сървъри, установи разследване на RFE/RL.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG