Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: По Министерския съвет полетяха и тикви. А "Северен поток 2" се довършва въпреки САЩ


Рибен пазар в София по случай Никулден, 6.12.2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Първите ваксини са за 60 000 медици
  • Тикви полетяха към сградата на кабинета
  • Германия и Русия довършват “Северен поток 2”

През изтеклото денонощие има 577 новозаразени с COVID-19. Това отговаря на 40.5% от всички извършени тестове. Починали са 68 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

България остава първа по смъртност от COVID-19 в ЕС. Изчислението е на базата на броя починали на 100 хил. души население за 14 дни.

Ваксините

Първите доставки на ваксини срещу COVID-19 ще пристигнат в България в края на декември и ще стигнат за ваксинирането на около 60 000 души. Според плана на правителството първите ваксинирани ще бъдат лекарите и другите работещи в сферата на медицината.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той. Напишете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Тикви по Министерския съвет

В събота сградата на правителството беше замеряна с тикви. Така беше отбелязан 150-ият ден от началото на антиправителствените протести. Организатори бяха майките от “Системата ни убива”.

Редовните избори трябва да се състоят през март. Въпросът е дали ще могат да гласуват хората, които са под карантина. Полина Паунова знае отговора.

Какво стана с прозрачността на медийната собственост? Европейската комисия ще настоява за отговори от България по този въпрос. А също и по въпроса за отчетността на главния прокурор. Разговорът на ЕК с българския парламент предстои в четвъртък. Припомняме ви, че преди дни ГЕРБ предложиха главният прокурор да може да се разследва само от човек, посочен от прокурорската колегия във ВСС. Председател на тази колегия е самият главен прокурор.

София и Скопие

София и Скопие не са се разбрали как да честват съвместно Гоце Делчев, нито как да се представя държавата на цар Самуил в учебниците. На последното заседание на комисията по историческите въпроси не е била постигната “дори минимална стъпчица напред”, казва българският съпредседател Ангел Димитров.

Междувременно група български интелектуалци призоваха София “без отлагане” да даде зелена светлина на Скопие по пътя към ЕС.

Премиерът Заев каза в неделя, че очаква спорът със София да бъде разрешен след изборите в България.

САЩ, Германия, Унгария

Докато САЩ призовават Германия да спре строежа на газопровода “Северен поток 2”, Русия вече разположи свой кораб за полагане на тръби за последните няколко километра от тръбата.

В Беларус бяха арестувани десетки протестиращи срещу Лукашенко, включително и журналисти. Унгария препотвърди, че няма да допусне условие за спазване на върховенството на закона при отпускане на еврофондове.

Минаха 75 години от първите Нюрнбергски процеси над лидерите на нацистка Германия. Диана Иванова разказва тук за един от тези процеси – този над лекарите, които са правили опити с живи хора и са убивали душевноболните в концентрационните лагери. Германия успява да си затваря очите за това в продължение на следващите 50 години.

За финал – две препоръки

Мария Атанасова получи европейска награда за Жена на годината, защото дава повече видимост на ромската общност. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Певицата Шер спасява слон, светът се сбогува с Марадона – това е част от седмичната емисия “Новини като хората”, представена от Ивайло Везенков.

плюс моят личен фаворит

Ако Югославия беше оцеляла, през тази есен тя щеше да навърши 75 години. Югославският социализъм не се смяташе за много “истински” в България, защото хората можеха да пътуват и да си купуват свободно дънки. В тази галерия ще видите снимки от онова време.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG