Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: САЩ и Иран засега спират ударите. България зае позиция в конфликта. И много газ


Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че няма жертви след ударите на Иран
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че няма жертви след ударите на Иран

Добро утро, най-важното днес:

- “Турски поток” е открит

- Стратегически диалог България - САЩ

- Борислава от Варна

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че няма да отговори с нови удари срещу Иран, а ще наложи нови икономически санкции на ислямската република. Той се закани, че докато е президент няма да позволи на Иран да има ядрено оръжие.

По-рано в сряда Иран изстреля десетки ракети срещу американски военни бази в Ирак. Това бе в отговор на американската атака, при която в Багдад бе убит ген. Касем Солеймани, ръководител на иранската революционна гвардия.

Европейската комисия призова за спиране на размяната на удари в Близкия изток и за сядане на масата за преговори. “Използването на оръжия трябва да спре сега”, заяви Урсула фон дер Лайен, след заседанието в Брюксел.

“Атаката на Иран срещу бази, използвани от военни на НАТО в Ирак, е абсолютно неприемлива”, заяви българският министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя припомни, че Солеймани е убит след насилие срещу американското посолство в Багдад. Два дни по-рано страната ни бе част и от общата позиция на НАТО в подкрепа на САЩ.

Все още няма официални причини за катастрофата на украинския Боинг до летището в Техеран. Най-много от загиналите са от Иран, следват гражданите на Канада.

Руски газ от Турция, американски от Гърция

Бойко Борисов участва заедно с президентите на Турция, Русия и Сърбия - Ердоган, Путин и Вучич, в откриването на газопровода “Турски поток” в Истанбул. Той е изцяло готов в участъка от Русия, под Черно море и до Турция. Борисов и Вучич се договориха на територията на България и Сърбия газопроводът да се нарича “Балкански поток”.

Вероятно изпитвате леко объркване и търсите отговор на въпросите: Как една тръба се казва “Турски поток” в една държава и “Балкански поток” в друга? По какво новият “поток” се различава от спрения от ЕС “Южен Поток”? В търсене на отговорите, Татяна Ваксберг подреди фактите.

Няколко часа преди официалното пускане на “Турски поток”, българското правителство реши да придобие 20% от терминала за втечнен газ, който Гърция изгражда в Александруполис. Там се очакват доставки от САЩ и Катар.

Това бе приветствано от американската посланичка Херо Мустафа, която участва в стратегическия диалог между правителствата на САЩ и България в София. Резултатите - подкрепа за превръщането на страната ни в регионален енергиен център, 10-годишна Пътна карта за сътрудничество в отбраната, разглеждане на въпроса за визите и партньорство за развитие на 5G мрежи.

Изнудване, мъчения и привилегии

Дорин Йордаке е бивш румънски антимафиот, който от май 2019 г. е в ареста. Обвинението е, че планирал да изнудва Доган и Пеевски за 12 млн. евро. Нито има изнудване, нито двамата политици от ДПС знаят. Борис Митов разказва най-новото от тази история.

Още една от българските медицински сестри, които над 8 години бяха държани в затвора в Либия по обвинение, че умишлено са заразили с вируса на СПИН стотици деца, осъди мъчителите си. Съдът уважи иска на Валя Червеняшка за 500 хиляди лева срещу 12 либийски офицери.

Правителството прие законови промени, които ще намалят кръга от лицата, които имат право на лечение в Правителствена болница. Колегите от “Медиапул” обясняват точно какво и защо ще се промени.

И две препоръки

Карлос Гон обвини “Нисан” в заговор срещу него. Той дори сравни действията на японското правосъдие с нападението срещу Пърл Харбър. Преди седмица той смая целия свят с бягството си, което приличаше по-скоро на холивудски трилър.

Тя е родена през 1996 г. и само преди няколко дни подобри рекорда за най-много отбелязани точки в 130-годишната история на един от престижните университети в САЩ. Тя е Борислава Христова от Варна и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG