Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парламентът решава днес за данъците. България се изолира от света


Част от депутатите дойдоха с предпазни средства на обсъждането на Закона за мерките по време на извънредното положение. На снимката е Йордан Цонев, ДПС
Част от депутатите дойдоха с предпазни средства на обсъждането на Закона за мерките по време на извънредното положение. На снимката е Йордан Цонев, ДПС

Добро утро. Най-важното днес:

- Какви данъци ще плащат фирмите

- Как се живее отвъд полицейския кордон

- Как детски чувалчета се превръщат в маски

Фирмите да плащат авансови вноски за корпоративен данък на базата на печалбите си от 2018 г. Това е едно от предложенията на управляващите, внесени преди второто четене на Закона за мерките по време на извънредното положение. Днес Народното събрание гласува окончателно. Снощи до късно е продължило заседанието на правната комисия, на което дори и част от депутатите са се объркали за това какво точно приемат, пише в репортаж на “Капитал”.

Смятам, че за март ще мога да изплатя всички заплати. За април също съм оптимист, макар и с големи усилия, но през май би било много, много трудно без подкрепа от държавата“. Това пък са очакванията на собственика на тенис клуб Манук Хиндилиян. Борис Митов разказва неговата история.

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да задейства програма за изкупване на ценни книжа за 750 милиарда евро, за да успокои финансовите пазари в условията на разпространението на новия коронавирус.

И в България БНБ обяви, че е взела мерки за подкрепа на банковата система. Пакетът е на обща стойност 9.3 млрд. лв. Това ще позволи печалбата на банките да не изтече зад граница под формата на дивидент за чуждите централи, обясняват колетите от “Медиапул”.

Живот в извънредно положение

Заразените с COVID-19 в България надминаха 100 души. Трима са починали досега. Ако бързо променящата се информация и извънредните брифинги ви объркват, тук може да следите само най-важното - ситуацията с коронавируса в България в дати и факти.

Информация за дефицит на маски и защитни облекла идва от различни места в България. Тук пише как изглеждат нещата към момента - има ли кой да произвежда облекла и маски и кога ще стигнат до нуждаещите се.

Никой не очаква в близките дни да бъде открита ваксина за COVID-19, но оптимистичните новини стават все повече. Йовка Димитрова разказва за CureVac от Тюбинген, Германия - лабораторията, която вероятно е най-близо до успеха.

Банско вече трети ден е под блокада - никой не влиза и никой не излиза от града. Как се живее в такава ситуация - Радослава Владимирова разказва за живота отвъд полицейския кордон. Теодора Бързакова разговаря с нея.

Не цял град, а само ромските квартали са отцепени - такова е положението в Сливен и Казанлък, където властите въведоха пропускателен режим в кварталите „Надежда“ и „Кармен“. В сряда подобен режим беше въведен в ромския квартал в Нова Загора.

България забранява на граждани на държави извън ЕС да влизат в страната от днес в продължение на следващите четири седмици. Могат да влизат само граждани на ЕС, но без Италия, Испания, Франция, Великобритания, Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария, на които по-рано беше забранено да влизат.

В тази ситуация повечето полети са анулирани. Какво е да попаднеш в такава ситуация и какво трябва да направиш - Ивайло Везенков разказва за такива случаи и опита от тях.

И две препоръки

Повече от 200 хиляди души гледаха това видео за по-малко от денонощие. Как една фирма за детски чувалчета смени производството и произведе безплатно предпазни маски за лекари и полицаи. Не пропускайте тази история.

Зад това добро дело стоят Десислава Якова и Димитър Тонов от Angel Baby. Тук може да прочетете по какъв друг начин те помагат. Ще научите, че не всичко започва от сегашната кризисна ситуация. Не забравяйте, че може да изпращате на svobodnaevropa@rferl.org информация за хора, които търсят или предлагат помощ. Информацията за всички такива случаи е тук. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG