Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нула последователност за затварянето. И Турция, която празнува “победа над Армения”


Доктор Сезен Хабилов и доктор Ая Таха, които получиха голямата награда на БХК "Човек на годината".
Доктор Сезен Хабилов и доктор Ая Таха, които получиха голямата награда на БХК "Човек на годината".

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • ВСС попречи да се говори за ЦУМ-гейт
  • Турция и Азербайджан празнуват “победа над Армения”
  • САЩ разследват сина на Джо Байдън

През изтеклото денонощие има 3075 нови случая на COVID-19. Това отговаря на близо 36% от всички извършени тестове. Починали са 122 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

COVID-19, ваксините

Все още няма решение дали яслите и детските градини да се отворят в понеделник, както беше казал премиерът Борисов.

При кибератака срещу Европейската агенция за лекарствата хакери са проникнали в данни за ваксината, разработена от Байонтек и Пфайзер. Системите на двете компании не са пострадали, но още не е ясно дали са били откраднати лични данни.

Права на човека

Голямата награда „Човек на годината“ на БХК отиде за лекарите и доброволците, които по свое желание са поели риска да работят в болници с коронавирус. Напомняме ви за двама от тях, които в четвъртък бяха и персонално отличени – д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов.

Телевизионна водеща беше убита в Афганистан и стана 43-ият убит журналист в света за 2020 г. Най-много убити журналисти през тази година има в Мексико – 13.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Цените на тока. ЦУМ-гейт

Цените на тока от 2017 г. са незаконни, реши окончателно съдът. Според юристи сега всеки може да претендира пред съда да му бъде върната разликата в цената.

Мнозинството във Висшия съдебен съвет изобщо не обсъди предложението да се изслуша главният съдебен инспектор Теодора Точкова за т.нар. “ЦУМ-гейт”. Инспекторатът беше прекратил проверка на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, а после не беше предоставил на журналистите информация за мотивите си.

Нагорни Карабах. Румъния

Лидерите на Турция и Азербайджан приеха заедно военен парад, който беше обявен като отбелязване на “победата над Армения”. По този начин Азербайджан схваща примирието, сключено с Армения по спора за Нагорни Карабах.

Крайнодясна партия за първи път се яви на избори в Румъния и спечели 9%. Как Съюзът за единство на румънците (AUR) успя да постигне този резултат е обяснено тук.

Букурещ беше избран за домакин на Европейския център за компетентност в областта на киберсигурността. Там ще се разпределя европейско и национално финансиране за изследователски проекти в областта на киберсигурността в целия блок.

САЩ

Щатът Тексас подаде иск във Върховния съд с искане да се обявят за недействителни резултатите от президентските избори в четири щата. Президентът Тръмп поиска да бъде включен в делото като заинтересована страна.

Хънтър Байдън - синът на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, е разследван за данъчни нарушения. Това може да се превърне в политически проблем за бъдещата администрация на Белия дом.

След броени седмици Джо Байдън ще влезе в Белия дом и с това ще започне завръщане към основните принципи на външната политика на САЩ, казва Димитър Бечев. Той изброява съвсем конкретни стъпки, които Европа може да очаква от тази нова администрация.

За финал – две препоръки

До 2030 г. страните в ЕС ще трябва да намаляг емисиите на парникови газове. Това значи тецовете да спрат употребата на въглища. Теодора Бързакова проучи как може да стане това. Вижте в това видео.

Фестивалът за документално кино, който започна в София в четвъртък, беше открит с филм за мексиканската журналистка Кармен Аристеги – авторка на много разследвания на корупцията. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

плюс моят личен фаворит

Доскоро гигантската “чиния” на Бузлуджа беше един разпарчетосан от вандали бетонен блок с петолъчка. Сега не е така. Специалисти влязоха вътре, за да консервират мозайките. Нели Делчева беше там и разказва какво видя.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG