Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
13:50 9.3.2023

Русия тайно е получила оръжие от Иран, гласи разследване

Русия тайно е получила доставка на 100 млн. патрони и 300 хил. артилерийски снаряда от Иран. Доставката е била извършена с два товарни кораба, които са прекосили Каспийско море, гласи разследването на Скай нюз.

Товарните кораби „Муса Джалил“ и „Бегей“ са плавали под руски флаг и са пренесли над 200 транспортни контейнери. Двата кораба са били на пристанището в Астрахан на 2 януари, а на 9 януари стигат до Амирабад. Ден по-късно те отплават от пристанището и на 12 акостират в Туркменистан.

В разследването се прилагат и сателитни снимки и се цитират източници от правоохранителни агенции. От телевизията не успяват да потвърдят независимо съдържанието и количеството на товара. Нито транспортната фирма, собственик на корабите, нито руските власти са отговорили на въпросите на Скай Нюз.

09:32 9.3.2023

Русия няма да има значителни териториални придобивки през 2023 г., твърдят САЩ

Руската армия няма да регистрира значителни териториални придобивки през тази година, защото няма да може възстанови значителните загуби, които претърпя за година на фронта. Това каза директорът на Националното разузнаване на САЩ Ейврил Хейнс по време на изслушване в американския Сенат.

По думите ѝ липсата на прогрес обаче няма да бъде отчетено като фатално в близко бъдеще от страна на руското управление. По данни на американското разузнаване Владимир Путин е заложил на провеждане на дългосрочна война, която може да се проточи с години и да гарантира интересите на Москва в Украйна.

Тя каза още, че Русия може да предприеме стратегическа отбрана, ако не получи сериозни пратки на оръжие от трети страни, или не започне нова вълна на мобилизация в страната.

15:46 8.3.2023

Южна Корея потвърди, че разрешава доставката на гаубици с южнокорейски компоненти за Украйна

Южна Корея за първи път потвърди официално, че разрешава доставката на гаубици "Краб", които имат южнокорейски компоненти, от Полша за Украйна. Това съобщи Ройтерс в сряда, позовавайки се на официални лица.

Полските гаубици се произвеждат от компанията Huta Stalowa Wola. Тя подписа договор за производство на южнокорейски шасита в Полша с южнокорейската Samsung Techwin през 2014 г.

Варшава обяви доставката на гаубици "Краб" за украинската армия през май миналата година. Южна Корея обаче тогава не потвърди официално, че е дала разрешение за реекспорт на оръжия с техните компоненти.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че отношенията между Москва и Сеул ще бъдат подкопани, ако Южна Корея изпрати оръжие на Киев. В отговор президентът на Южна Корея Юн Сок Йол каза, че Сеул предоставя само хуманитарна помощ на Украйна и не прехвърля директно оръжие на страната.

14:09 8.3.2023

ООН предполага, че видеото от разстрела на украински войник е автентично

Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН смята, че видеото от предполагаемия разстрел на невъоръжен украински войник е автентично, съобщи Агенция Франс прес в сряда.

Оттам добавиха, че откакто Русия започна военната си инвазия в Украйна, са документирали многобройни нарушения на международното хуманитарно право срещу военнопленници, включително случаи на бърза екзекуция на руски и украински военнопленници, и призоваха за "безпристрастни и ефективни разследвания" и наказване на виновните.

07:38 8.3.2023

Украинските сили са обкръжени, но все още контролират Бахмут, твърди CIT

Предположенията за отстъпление на украинската армия от Бахмут не се оправдаха и западната част на града все още се контролира от украинци. Това е изводът на разследващата група Conflict Intelligence Team (CIT), който се основава на открити източници - снимки и видео от интернет.

По данни на CIT руските части остават близо до село Хромово, през което минава пътят за Часов Яр. Град Бахмут остава обкръжен и положението на украинските военни там остава критично.

Във вторник вечерта президентът Володимир Зеленски каза в интервю за Си Ен Ен, че в случай на отстъпление на украинските части, руските сили ще получат "открит път" за превземането на ключови градове в източна Украйна, преди всичко Славянск и Краматорск.

По-рано западни военни експерти казаха, че превземането на Бахмут няма да е важна стратегическа победа за Русия.

Този кадър на Бахмут е от 27 февруари.
Този кадър на Бахмут е от 27 февруари.

08:58 7.3.2023

Продължават боевете за Бахмут, Зеленски каза, че защитата на града ще продължи

Русия започна нови вълни от атаки срещу Бахмут в източната област Донецк през последните 24 часа, каза украинската армия на 7 март. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че армията ще засили защитата на обсадения град. Според него и военни командири оттеглянето не е опция.

"През последното денонощие украинските войници отблъснаха повече от 140 вражески атаки", се казва във всекидневния доклад на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Добавя се, че Бахмут отново е поел тежестта на руската офанзива. "Въпреки значителните загуби, Русия продължава да се опитва да щурмува Бахмут и околностите му."

Володимир Назаренко, командир на украинските войски в Бахмут, говори във видео в Telegram на 6 март за "адската" ситуация в и около Бахмут, но добави, че военните ще продължат битката. „Ситуацията в Бахмут и около него е пълен ад, както и на целия източен фронт“, каза Назаренко.

Базираният във Вашингтон Институт за изучаване на войната заяви, че украинските отбранителни усилия са изтощили значително руските военни ресурси, но че силите на Киев може сега да извършват „постепенно изтегляне с бой“ от някои позиции. Според украинските военни обаче удържането на Бахмут ще попречи на руските сили да напреднат по-дълбоко в западната част на Донецк в посока Славянск и Краматорск.

07:46 7.3.2023

"Ще открием убийците". Украйна разследва видео с убийство на пленен войник

Украйна започва разследване на предполагаемо убийство на невъоръжен украински военнопленник, което се разпространява на видео. Кадрите показват как той казва "Слава на Украйна" и след това пада застрелян. Президентът Володимир Зеленски се закани убийците да бъдат открити. Властите в Киев започнаха наказателно производство.

Видеото с убийството беше масово разпространявано в понеделник. На записа се вижда предполагаем украински военнопленник да допушва цигарата си и да казва "Слава на Украйна". След това се чуват изстрели от автоматично оръжие и той пада. Не е известно къде е направен записът. Предполага се, че на кадрите се вижда предал се в плен украински войник.

Упълномощеният представител по правата на човека в Украйна Дмитрий Лубинец каза, че вече е изпратил записа на своите колеги омбудсмани от други държави като доказателство за "поредното военно престъпление на Русия".

Външният министър Дмитро Кулеба призова Международния наказателен съд да започне собствено разследване. Главният прокурор Андрей Костин каза, че обществото е възмутено, а службата за сигурност на Украйна започна наказателно производство за нарушение на законите и обичаите на войната.

"Днес се появи видео, което показва как окупаторите брутално убиват войник, който им казва смело в лицето "Слава на Украйна!". Аз искам всички да му отговорим заедно на поздрава - Слава на героите! Слава на героите! Слава на Украйна", каза във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски.

"Ще открием убийците", казва той.

19:43 6.3.2023

Украинските военни настояват отбраната на Бахмут да продължи

Главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни и Олександър Сирски, началникът на Сухопътни войски, са се изказали „в подкрепа на продължаването на отбранителната операция и допълнително заздравяване на позициите в Бахмут“, гласи съобщение на администрацията на президента Володимир Зеленски.

19:42 6.3.2023

Украинската армия е отблъснала 95 атаки за денонощие

Украйна е отблъснала над 95 руски атаки от страна на руската армия на 5 март. По-голямата част от нападенията са били съсредоточени срещу Бахмут.

12:10 6.3.2023

Без "Вангер" в Бахмут "целият фронт ще рухне", каза Пригожин

В случай, че частната армия „Вагнер“ бъде принудена да се оттегли от битката за Бахмут „целият фронт ще рухне“. Това каза във видеообръщение създателят на частната армия Евгений Пригожин, цитиран от Ройтерс.

„Ако „Вагнер“ се оттегли сега от Бахмут, целият фронт ще рухне. Ситуацията няма да бъде приятна за всички формирования, които защитават руските интерес“, каза Пригожин във видеото. Той за пореден път каза и че частната армия изпитва остър недостиг на боеприпаси добави, че обещаното през февруари все още не е получено.

„Засега ние се опитваме да установим причината: дали е просто обикновена бюрокрация или предателство“, каза приблеженият до Владимир Путин бизнесмен.

В последните месеци Пригожин често критикува руското военно ръководство и най-вече министърът на отбрната Сергей Шойгу, когото обвини в „предателство“.

Смята се, че „Вагнер“ започва да фукционира през 2014 г. в незаконно анексирания Кримски полуостров и оттогава действа на други места в Украйна, в Сирия и в Африка. Частната армия е обвинявана в бруталност и военни престъпления.

По данни на Вашингтон от началото на войната досега частната армия е дала над 30 000 убити и ранени на фронта в Украйна.

07:44 6.3.2023

Светът е достатъчно силен, за да накаже Русия за войната, каза Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за наказание за всеки, който има общо с убийствата на мирни жители, както и на тези, които започнаха войната и все още я продължават. Зеленски каза във вечерното си обръщение в неделя, че в момента се създава мрежа за правно взаимодействие за осъждане на виновните и Украйна помага за това на западните си партньори.

"Светът е достатъчно силен, за да накаже Русия за войната. И ние ще дадем на света смелост и достатъчно инструменти, за да накаже виновните. Увереността ми в това расте всяка седмица", каза Зеленски.

Миналия месец Съединените щати казаха, че Русия извършва военни престъпления в Украйна. Няколко дни по-рано самият Зеленски обеща, че Русия ще отговаря пред международен съд заради „терористичните“ си действия в Украйна.

13:48 5.3.2023

Украинската армия съобщи в неделя, че е отблъснала над 130 вражески атаки за последните 24 часа. В ежедневния си доклад в неделя украинският Генерален щаб съобщи за руски офанзиви по направленията Бахмут, Авдиевка, Лиман и Шахтьорск в Донецк, както и по-далеч на север в Купянск, в Харковска област. Според Украйна в сраженията през последното денонощие са убити 930 руски войници.

10:50 5.3.2023

Русия е "загубила битката за енергия" според ръководителя на Международната агенция по енергетика

Русия е изгубила водещата си роля на износител на газ, нефт и въглища. Това каза в интервю за френското издание Liberation Ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

В интервюто, публикувано в събота, той казва, че Москва е била "един от крайъгълните камъни на световната енергийна система", но "е загубила битката за енергия". Той нарече нахлуването на Русия в Украйна "повратна точка" и добави, че "светът ни никога не е бил свидетел на енергийна криза с такава дълбочина и сложност".

МАЕ е автономна междуправителствена организация.

15:24 4.3.2023

Главният прокурор на САЩ изненадващо посети Украйна

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд направи изненадващо посещение в Украйна, за да участва в международна конференция по въпросите на правосъдието в Лвов. Там той потвърди ангажимента на Вашингтон да "държи Русия отговорна" за престъпленията, извършени по време на пълномащабната военна инвазия на Москва.

Посещението беше второто на Гарланд след началото на руската инвазия и идва малко след необявеното посещение на президента Джо Байдън в Киев на 20 февруари, както и на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън 27 февруари. Според представители на американските власти посещението на Гарланд е по покана на украинския главен прокурор Андрий Костин. Амикански и други западни официални лица продължават да оказват натиск върху Украйна да продължи да предприема стъпки за изкореняване на корупцията и стабилизиране на върховенството на закона в страната.

Украинският президент Володимир Зеленски говори пред събралите се чрез видеообръщение, като каза, че когато руските военни власти бъдат подведени под отговорност за престъпленията, извършени по време на войната, "справедливостта ще бъде възстановена". Костин каза, че "преди една година светът обсъждаше дали Украйна ще оцелее. Днес тук, в Лвов, обсъждаме формата на трибунала за [руския президент Владимир] Путин. Считам това за безспорен напредък и наше общо постижение".

09:01 4.3.2023

Байдън и Шолц обещаха постоянна подкрепа за Украйна

В петък президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна. Двамата са разговаряли в Белия дом във Вашингтон. Основната тема на срещата е била войната в Украйна, като разговорите са се провели при закрити врати.

В кратко изявление, публикувано след разговорите, Белият дом съобщи, че Байдън и Шолц са говорили за "продължаващите усилия за предоставяне на сигурност, хуманитарна, икономическа и политическа помощ на Украйна, и за важността да се поддържа глобална солидарност с народа на Украйна".

В петък също така САЩ съобщиха за нов пакет военна помощ, която ще предоставят на Украйна, на стойност 400 млн. долара. Той включва боеприпаси и друго военно оборудване.

"Този пакет военна помощ ще включва още боеприпаси за предоставените от САЩ реактивни системи за залпов огън "ХАЙМАРС" и гаубици, които Украйна използва толкова ефективно, за да се отбранява, както и боеприпаси за бойни машини на пехотата "Брадли", понтонни мостове, други боеприпаси и оборудване, както и поддръжка, обучение и подкрепа", каза държавният секретар Антъни Блинкен.

15:00 3.3.2023

Украйна призова жители на Купянск да напуснат града

Украйна призова семействата и хората с "ограничена подвижност" на Купянск да се евакуират, тъй като Русия се опитва да си върне града. Това съобщи Би Би Си в петък. На останалите жители също е разрешено да напуснат.

Градът се намира в област Харков и е под "постоянен обстрел" от страна на руските сили според военното командване в Харков. Русия превзе североизточния град в началото на войната, а Украйна си го върна през септември. Той е важен снабдителен център, пише още британската медия.

За евакуираните са предвидени настаняване, храна, хуманитарна и медицинска помощ. Населението на Купянск преди войната е около 25 000 души.

13:43 3.3.2023

Интензивни боеве се водят в Бахмут, съобщиха украинските военни в петък. Те са отблъснали също над 85 атаки на руските сили по посока на градовете Лиман, Авдиевка, Шахтьорск и Купянск.

17:15 2.3.2023

Руските държавни медии съобщиха за боеве на руска територия близо до границата с Украйна. Според ТАСС „украински диверсанти“ са пресекли границата, влезли са в две села на руската Брянска област и са взели заложници.

Новината не може да бъде потвърдена независимо.

Президентът на Русия Владимир Путин определи случая като акт на тероризъм и насрочи за петък извънредно заседание на Съвета по сигурността.

17:13 2.3.2023

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външният министър на Русия Сергей Лавров проведоха кратък разговор в кулоарите на срещата на външните министри от Г-20 в Индия. Това беше първата им среща след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Участниците във форума не можаха да съгласуват позициите си относно войната, което доведе до невъзможност да се изготви съвместна декларация по конфликта и според Блинкен това е провалило срещата.

13:17 2.3.2023

Украйна има ново оръжие, с което може да стига до Крим

Една обикновена фронтова сводка показа, че Украйна трябва да се е сдобила с далекобойно оръжие. Това предвещава промяна на фронта. Досега Киев не можеше да нанася удари в тила на окупаторите отдалече.

Заредете още

XS
SM
MD
LG