Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Гешев заговори срещу политиците във "Факултета", Кремъл - за българска връзка във взрива на Кримския мост


Главният прокурор Иван Гешев отиде в квартал "Факултета" в София. 9 октомври 2022 г.
Главният прокурор Иван Гешев отиде в квартал "Факултета" в София. 9 октомври 2022 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Гешев и "Факултета"
  • България и Кримският мост
  • Радев и оръжието

Таксиметров шофьор загина след побой и спор за предимство на пътя. Заподозреният беше задържан. В неделя .главният прокурор Иван Гешев се появи в квартал „Факултета“ в София, откъдето е загиналият шофьор. Пред хората той критикува политиците и каза, че прокуратурата не може да замести държавата.

Абсурд е главният прокурор да е на протест с искания срещу властта, коментира бившият прокурор Андрей Янкулов, правен експерт на Антикорупционния фонд.

Кримският мост. Кремъл. България

Русия смята, че камионът, който може да е взривил Кримския мост, е минал през България.

В събота на моста избухна взрив и той беше частично повреден. Този мост свързва Русия с украинския полуостров Крим, който Кремъл присъедини към собствената си територия през 2014 г. По него пътуват основни доставки за руската армия в Украйна, но той има и голямо символично значение за Русия.

Украйна първо намекна, че стои зад взрива, но часове по-късно допусна, че мостът може да е бил повреден от руската армия.

В неделя вечерта Кремъл обвини Украйна и определи взрива като терористичен акт, извършен с помощта на други държави. Според шефа на руското следствие Александър Бастрикин експлозивът се е намирал на камион, по-рано прекосил няколко държави, сред които и България.

Фронтът

Украйна си е върнала над 500 кв. км в Херсонска област по данни, валидни към петък. Това е станало за седмица. По-рано тя възстанови контрола си над Харковска област.

Русия назначи ген. Сергей Суровикин за командир на руските сили в Украйна. Суровикин е участник в пуча срещу Горбачов от 1991 г., във войните в Чечня и в Сирия.

В Украйна съществува колцентър, където мобилизирани руски войници могат да съобщят, че са готови да се предадат. Там им казват как да постъпят, за да може да станат военнопленници. За по-малко от месец над 2000 души са се обадили в центъра.

Оръжие за Украйна. Румен Радев

Президентът Румен Радев обвини ДБ в това, че тласка страната във войната. Причина за реакцията му е намерението на ДБ да внесе в парламента предложение за изпращане на оръжие на Украйна. ПП вече каза, че ще подкрепи такова искане. Преди дни ГЕРБ каза същото.

Президентът е против две основни неща: да се дава оръжие на Украйна и да се подкрепя членството на тази страна в НАТО. Само че в парламента вече има мнозинство на точно обратното мнение и Радев ще трябва да се съобрази с това, пишат Иван Бедров и Елица Симеонова.

Изтребители за България

България ще получи от САЩ 40 млн. долара допълнително военно финансиране. То е част от укрепването на сигурността на Украйна и още 17 държави.

Служебното правителство търси оферти за самолети „Грипен“. ПП и БСП поотделно призоваха кабинета да не взима дългосрочни решения.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

София и Скопие

Десетки протестираха в Охрид срещу откриването на български клуб, който носи името на цар Борис Трети. По времето на този цар България влиза в съюз с нацистка Германия и в замяна получава голяма част от днешна Северна Македония. Оттам са депортирани всички евреи.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Бъдещото правителство

ПП и ДБ отхвърлиха вероятността да правят правителство с ГЕРБ. Видеото показва как стана това. Най-важните коментари на партиите от изтеклите дни можете да намерите тук.

ЦИК обяви имената на депутатите в следващото Народно събрание. Списъкът е тук.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашите на svobodnaevropa@rferl.org.

И две препоръки

Правозащитници от Беларус, Украйна и Русия получиха Нобеловата награда за мир. Един от тях е Алес Бяляцки. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако сте в София, вижте какво показва регионалният музей. Преди 100 години България приема арменските бежанци, оцелели от геноцида. Вещите, които те са носили със себе си, сега са подредени в изложба. Сред тях са играчки, част от сватбена рокля, паспорти, семейни снимки.

… плюс моят личен фаворит

Две иранки в България си отрязаха косите, за да изразят подкрепа за правата на жените в родната им страна. „Където и да се намираме, оставаме пленници на режима“, казва една от тях пред Дамяна Велева. А в това видео се вижда как се води борбата отвътре – ученички в Иран се вдигат на бунт.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG