Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

23:30 10.11.2022

"Демократична България" призова "Продължаваме промяната" да мислят за общо явяване на местните избори

"Демократична България" призова "Продължаваме промяната" да мислят за общи кандидати на местните избори, които трябва да се проведат след година. Това стана по време на среща между ръководствата на двете политически сили в Народното събрание, посветена на бюджета за следващата година.

"Искаме да ви насърчим да се отнесете сериозно към съставяне на правителство с втория мандат, защото държавата има нужда от управление на реформаторските сили", се казва в разпространена от "Демократична България" позиция след срещата.

"Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" обсъдиха необходимостта от приемане на бюджет за 2023 г. Съпредседателят на ПП Асен Василев настоя активно да призоват служебното правителство да внесе истински бюджет за 2023 г. Той предупреди, че ако се стигне до нови избори, това удължаване на бюджета няма да работи за три месеца, най-вероятно ще работи до края на юни. По думите му една бюджетна процедура отнема около месец и в най-добрия случай можем предколедно да имаме бюджет, предаде БТА.

По-късно парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри предложението на служебния кабинет за удължаване на държавния бюджет през 2023 г.. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

18:21 10.11.2022

БСП и ГЕРБ не постигнаха съгласие за бюджета за 2023

БСП и ГЕРБ не се споразумяха за общо решение за бюджета за 2023 г. Това стана ясно след среща между представители на двете партии в четвъртък.

10:54 10.11.2022

"Български възход" има стратегия за провеждане на разговори, ако получи третия мандат

"Български възход" има стратегия за провеждане на разговори, ако получи третия мандат. Това каза лидерът на партията Стефан Янев в ефира на Нова телевизия.

"При трети мандат, независимо дали ще бъде връчен на нас или на когото реши президентът, аз си представям сценария за провеждане на разговорите по този начин – от най-малките. Тоест, ние с „Демократична България“ сядаме първи и така във възходящ ред. Преди да се направи общ разговор – дали ще е лидерски, дали между специалисти - трябва да има поотделно разговори, да се види каква е нагласата. Този разговор може да роди мнозинство", каза той.

Той определи третия мандат като "кризисен". "Нека да видим възможностите за решаване на тази задача – съставяне на редовно правителство с първия и втория мандат", добави Янев. Според него тонът, привнесен в Народното събрание от предизборната кампания, се е променил и диалогът между партиите е започнал.

На въпрос дали би бил кандидат за премиер Янев отговори: "Не бих казал, че сега е моментът да се самопредлагам". Той потвърди, че има идея за имена на хора от други парламентарни групи, които би поканил за министри.

09:48 10.11.2022

Борисов няма да е премиер. Поиска лидерска среща с ПП и ДБ

Бойко Борисов няма да бъде номиниран от ГЕРБ за премиер, тъй като партията не е спечелила мнозинство на изборите. Това каза той в ефира на бТВ в четвъртък. Той добави, че е готов на лидерска среща с "Продължаваме промяната"(ПП) и "Демократична България"(ДБ), след като преговорните групи постигнат съгласие за бюджета.

11:20 9.11.2022

"Политически стерилен" или "екзотичен вариант". Според ГЕРБ може да има кабинет

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев каза, че е възможен "по-скоро политически стерилен кабинет, без участието на ярки политически фигури".

"Ако има добра новината от срещата вчера, е, че можем да говорим", коментира той пред Нова телевизия разговорите с "Продължаваме Промяната" (ПП), проведени във вторник. На въпрос възможно ли е съвместно управление на ГЕРБ с ПП, той отговори, че всичко е възможно, "включително подобен екзотичен вариант".

Според Дончев е най-вероятно да се излъчи кабинет с третия мандат, като трябва той да е с ясни приоритети и да е подкрепен от колкото може повече политически сили. Той добави, че не бива да се допуска "партиите да си купуват народна любов с бюджетни пари".

Междувременно другият зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов каза, че "със сигурност има шанс за съставяне на кабинет".

"Персоналният състав ще се коментира на последно място, въпросът е да тръгне разговорът. Чисто мнозинство за управление няма начин да се събере, но когато тръгнат разговори в отделните мандати какви формули могат да се приложат, може да се измисли формула, не е задължително да е коалиционно правителство", коментира той пред БНТ.

15:14 8.11.2022

"Продължаваме промяната" ще се срещне с БСП за бюджета

"Продължаваме промяната" и БСП ще се срещнат в парламента в сряда. Това съобщи пресцентърът на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Двете партии ще разговарят за бюджета за следващата година.

Във вторник "Продължаваме промяната" проведе такава среща с ГЕРБ.

15:09 8.11.2022

Представители на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" (ПП) се срещнаха за пръв път в парламента във вторник като част от опитите за съставяне на редовен кабинет. Още в началото на разговора двете партии декларираха, че това не са преговори за подкрепа за правителство с първия проучвателен мандат, който предстои президентът да връчи на ГЕРБ.

11:40 8.11.2022

Радев покани "Възраждане" на консултации в сряда

Президентът Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на правителство с "Възраждане" в сряда, съобщи пресцентърът на държавния глава. Срещата ще започне в 14:30 в президентството.

Това ще бъде четвъртата среща на Радев с партия в 48-ото Народно събрание. По-рано той се срещна с ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС.

"Възраждане" е четвърта по брой на депутатите в парламента. Партията на Костадин Костадинов заема проруски позиции и е против приемането на еврото и предоставянето на военна помощ на Украйна. Формацията иска референдуми за членството на България в Европейския съюз, НАТО и еврозоната, въпреки че българският закон не позволява провеждането на такива допитвания.

11:49 7.11.2022

ПП ще преговаря с ГЕРБ само за политики, а не за правителство

Предстоящата среща между „Продължаваме промяната“ (ПП) и ГЕРБ ще бъде за разговори за политиките, които парламентът трябва да поддържа, а не за преговори за правителствена коалиция. Това каза депутатът от партията Даниел Лорер пред бТВ.

„Не мисля, че коалиция с ГЕРБ ще се дискутира. Ще се обсъждат политики. Дали ГЕРБ ще състави правителство без нас, или ние без ГЕРБ – предстои да видим“, каза още Лорер. Той не отрече, че в партията му е дискутирана възможна коалиция с ГЕРБ, но добави, че подобно решение не е вземано, както и че повечето членове на ПП са против.

„Това означава управление на малцинството под една или друга форма в този парламент“, добави Лорер.

Той обясни липсата на пълна подкрепа от ПП за закупуване на допълнителни 8 изтребителя F-16 от САЩ с неяснотите около процедурата по закупуването на първите 8 самолета през 2019 г.

08:45 7.11.2022

"Да бъдем реалисти". Вигенин не вярва, че Украйна ще победи Русия

„Нали не вярвате, че тази война може да има военно решение, както си го представят част от западните лидери – Украйна ще победи Русия, ще я изтласка от всички украински територии, ще си вземе Крим и тогава, поставена на колене, Русия ще преговаря за мир. Да бъдем реалисти, не вярвам“. Това каза зам.-председателят на парламента и зам.-председател на Националния съвет на БСП Кристиян Вигенин пред бтв.

Коментарът му беше по повод позицията на социалистите срещу гласуваното от парламента изпращане на оръжие в Украйна. Тогава депутатите от партията издигнаха листове хартия, на които пишеше „Не на оръжията. МИР“.

По думите му отказът да се предоставя оръжие не означава, че България се разграничава от НАТО и ЕС.

Той оправда и позицията на партията си за връщането на хартиените бюлетини за гласуване. По думите му партията е решела това, защото много избиратели „се притесняват от машините“. Според Вигенин „не е толкова сложно“ да се гарантира сигурността на вота, дори когато избирателите могат да гласуват с хартия.

13:31 6.11.2022

"Коалиция на реванша или коалиция на компромиса". Двете алтернативи на изборите според Христо Иванов

Няма добри варианти - има лоши, по-лоши и такива, които да направят ситуацията още по-лоша, т.е. отиване на избори. Това каза пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод възможността за съставяне на редовен кабинет.

Според него е рано е да се говори за третия мандат, но той ще бъде втора възможност за реализиране на концепции, които не са могли да се случат с първия или втория.

"Има два концептуални модела. Единият е коалиция на реванша - демоверсия на това е т.нар. хартиена коалиция, а първото издание на това гласуване беше изборът на Вежди Рашидов за председател на НС. Другият вариант е около ДБ и ПП да се сформира управление, бих го нарекъл коалиция на компромиса, защото ще трябва да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ", добави Иванов.

По думите му въпросът дали това е възможно и доколко би било резултатно, е много тежък, а той няма окончателен отговор. По повод предстоящата среща между ГЕРБ и ПП Иванов каза, че е позитивно да има разговор между политическите сили.

"Започва обаче да ме притеснява, че не виждам сериозен стратегически разговор за втория мандат (на ПП), а имаме много малко време. За нас първият(на ГЕРБ-СДС) не е опция. Ако третият мандат бъде връчен на нас, ще целим ясно поставяне на сигурността в центъра, оздравяване на политическата система чрез решаване на проблема с корупцията", уточни десният лидер.

10:36 6.11.2022

"Никой да не се заблуждава". Кирил Петков отрече разговорът с ГЕРБ да е за коалиции

В коалиция с ГЕРБ няма да ни видите в нито един мандат, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков по повод предстоящата среща с ГЕРБ във вторник, 8 ноември.

"Никой да не се заблуждава, че това ще бъде разговор за коалиции и подкрепи на мандати", добави той в неделя пред bTV, след като в събота формацията му прие поканата за първи разговор с ГЕРБ след изборите, докато текат консултациите при президента за съставяне на редовно правителство.

"Това, което ще се случи във вторник, е това, което обявихме преди месец - че ще бъдем конструктивна опозиция. Имаме 16 политики, които са важни за българския народ – от пенсии до минимална работна заплати, и сме готови да говорим с всяка партия за тях. Но трябва да е в НС, пред камери. Миналото на старите договорки в тъмни стаички не работи с нас", каза още Петков.

Той потвърди, че ПП няма да подкрепи първия мандат, който държавният глава ще даде на ГЕРБ. А по повод думите на лидера на партията Бойко Борисов, че кабинет може да има чак с третия мандат, Петков коментира: "Много бърза Борисов. Да не бяга от отговорност, да си свърши работата първо". По думите му ГЕРБ трябва да видят дали могат да съберат мнозинство от 121 депутати.

"Ако ли не, кажете на българския народ: „Не се справихме, не можахме“. След това мандатът ще дойде при нас. Ние ще направим точно това. Ще поканим всички партии за да видим коя партия какви политики вижда, че трябва да се случат. Не за коалиции“, допълни бившият премиер.

14:01 5.11.2022

"Нито те ще се пречупят, нито ние". Борисов вижда шанс за кабинет с третия мандат

По-вероятно е правителство с трети мандат и президентът трябва да се ангажира и президентът. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в партийната централа.

"Рисковано с първия мандат, ГЕРБ ще предложи правителство, но няма шанс да се управлява с "Продължаваме промяната", нито ние го искаме, нито те. Нито те ще се пречупят, нито ние. Единственият вариант е в третия мандат, да правим мнозинства по ключови теми. Той трябва да отиде там, където ще има правителство, и това трябва да се изговори при президента от лидерите на партиите кое поемат като ангажимент", добави той.

"Не съм говорил с него, нямаме връзка и комуникация, но негова е ролята", каза още Борисов за Румен Радев, на когото не "може да каже коя партия е подходяща" за третия мандат. По думите му затова има създаден орган - Консултативният съвет при президента.

"Там именно лидерите трябва да кажат кой как вижда и с кой мандат неговите избиратели биха подкрепили, и по какъв начин, правителство, за да можем да сме ангажирани", добави бившият премиер.

Той оцени на 100% шанса да има кабинет в рамките на този парламента.

"Ако не се справим, отиваме на режим и знаем, който ще управлява тогава", каза Борисов.

12:01 5.11.2022

"Започват да си говорят". Плевнелиев анонсира среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната"

Следващата седмица ще има "разговори пред камерите" между ГЕРБ и “Продължаваме Промяната” (ПП), съобщи президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), който заедно със Соломон Паси води контактната група за съставяне на редовен кабинет.

"Бойко Борисов няма да присъства, още е рано за лидерска среща. Но от страна на ГЕРБ ще участва Томислав Дончев, а от страна на ПП - Асен Василев и Кирил Петков, плюс екипи на двете партии", каза Плевнелиев.

10:35 5.11.2022

Борисов да върне първия мандат и да подкрепи втория, предлага ДБ

Решението е Бойко Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи кабинет с втория мандат на реформаторските сили, каза съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Атанас Атанасов пред БНТ.

"Много е важно какво ще се случи с първия мандат, Борисов е в несгодна ситуация, той много иска да се направи мнозинство и правителство с "Продължаваме Промяната" (ПП) и ДБ, но няма да му се отвори парашутът. Победителят на изборите е в изолация", добави лидерът на ДСБ и зам.-председател на Народното събрание.

Според него българите очакват да се формира правителство, но това не означава правителство на всяка цена. Той допусна, че според конфигурацията може да има кабинет без участието на БСП, в каквото бяха заедно с ПП и ИТН.

"Другият ход на Борисов е да предложи правителство на малцинството и то може да бъде избрано. С гласовете на ДПС - досегашният му скрит съюзник, може би от БСП, "Възраждане", каза още Атанасов.

Той уточни, че ако президентът Румен Радев спазва традицията, трябва да даде третия мандат на третата политическа сила - ДПС. Досега това беше БСП.

"Не изключвам да се бави топката с мандатите умишлено, за да може по-дълго да се задържи изпълнителната власт и още едно служебно правителство да бъде излъчено, което е контрапродуктивно", каза още депутатът.

12:26 4.11.2022

ГЕРБ са готови да подкрепят предложенията на ДБ за по-голяма сигурност на софтуера на машините

ГЕРБ са готови да подкрепят мерките, които "Демократична България" (ДБ) предлага за по-голяма сигурност на софтуера на машините, и дори да предложат и свои. Това каза депутатът от партията Тома Биков пред Нова телевизия.

Дневният ред на парламента в петък включва първо гласуване на три проекта за промени в Изборния кодекс, един от които засяга именно софтуера на машините и е внесен от ДБ. Идеята на ДБ е Централната избирателна комисия да предоставя достъп до изходния код и документацията на системата за машинното гласуване.

"Добре е, че "Демократична България" са предложили мерки, които да гарантират сигурността на изборния процес. Ние сме готови и на този разговор", каза Биков.

Въпреки това той каза, че според ГЕРБ изборната администрация не е готова за изцяло машинно гласуване и затова от партията искат смесена система с машини и хартиени бюлетини.

12:01 4.11.2022

ГЕРБ и ДПС настояват за хартиените бюлетини, защото не искат честни избори, смята Кирил Петков

При честни избори ГЕРБ и ДПС не постигат резултат, който да ги задоволява, и това е причината да искат връщане на хартиените бюлетини. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред Нова телевизия в петък. Освен ГЕРБ и ДПС, БСП също подкрепя идеята за връщането на хартиените бюлетини.

По думите на Петков смесената система за гласуване както с хартия, така и с машина, предоставя на партиите още един начин да контролират купения вот.

"Истината е, че и ГЕРБ, и ДПС осъзнаха, че при честни избори нямат този мащаб да си правят каквото си искат. Затова решиха, че честни избори вече не им трябват", каза Петков.

Той определи искането за връщане на хартиените бюлетини като "безочие", а самите бюлетини като част от "инструмента на задкулисието". По думите му един от начините за подмяна на вота се случва чрез невалидните бюлетини. Такива има само при гласуването с хартия, но не и при машините.

На изборите през 2015 г. имаше над 460 хил. невалидни бюлетини, посочи Петков.

11:43 4.11.2022

ДПС е "за" машините за гласуване, но е против тези, използвани досега

ДПС са поддръжници на машините за гласуване, но не на тези, които България използва в момента. Така депутатът от партията Йордан Цонев коментира искането на ДПС за връщане на хартиените бюлетини пред Нова телевизия.

"Ние настоявахме за машини за гласуване и продължаваме да сме поддръжници на машините, но не на тези. Никога не сме искали тези машини. С тези машини гласуват само за Мадуро във Венецуела", каза Цонев в петък.

По думите му "специалисти софтуеристи" са показали на представителите на Движението, че софтуерът на тези конкретни машини "лесно се манипулира". Проблемът според него е в сорс кода, който не е бил направен публичен.

Твърдението на Цонев идва два дни след като парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи на първо четене предложението на "Демократична България" Централната избирателна комисия да предоставя достъп до изходния код за машинното гласуване. Предстои то да бъде обсъдено в пленарна зала в петък.

16:59 3.11.2022

Предложението на правителството за оръжие за Украйна ще бъде "крайно консервативно", каза военният министър

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че Министерството на отбраната "ще подготви своето домашно" след гласуването на парламента България да изпрати военна помощ за Украйна и че предложението на правителството ще бъде "крайно консервативно".

Той се позова на член 9 на Конституцията, където "ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета", както и от член 3 на Вашингтонския договор, според който "всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал". На въпрос какво въоръжение може България да предостави на Украйна министърът отговори, че в конкретика може да се влезе след като бъде направен анализ.

„Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в този момент“, добави той. "Като говорим за старо руско въоръжение, необходимо е да се отчита останалите страни каква техника получават в замяна. Тя не е по-нова, но все пак е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО", каза още Стоянов.

13:27 3.11.2022

Янев промени позицията си и подкрепи изпращане на оръжие за Украйна

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев зае неочаквана позиция по време на парламентарното аседание в четвъртък, като каза, че партията подкрепя проекта за изпращане на оръжие на Украйна и укрепване на отбранителните сили на България.

Той също така поиска в него да се запише, че се дава мандат на кабинета да преговаря за това българската армия да си възстанови с по-ново въоръжението, което ще бъде изпратено. Бившият служебен министър неколкократно е изразявал позицията, че с изпращането на оръжие България би се въвлякла във войната.

Заредете още

XS
SM
MD
LG