Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Миньорите блокират пътища въпреки перспективата за 36 заплати. Арменците и новото масово изселване


Арменски бежанци от Нагорни Карабах, 29 септември 2023 г.
Арменски бежанци от Нагорни Карабах, 29 септември 2023 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Блокадите
  • Реформата на службите
  • Словакия

Енергетиците и миньорите продължават да блокират магистрала „Тракия“ и подбалканския път, съобщи БНР. В петък правителството каза, че въглищните централи ще работят до 2038 г. и обеща на работниците до 36 работни заплати обезщетения. В отговор протестиращите казаха, че многократно са били лъгани, не отидоха на среща с министъра на енергетиката и казаха, че който иска да говори с тях, трябва да дойде на място.

Парламентът създава постоянна комисия за контрол на еврофондовете, предвидени за преход на въглищните райони. Предложението за такава комисия е на депутатите от ДПС Делян Пеевски, от ГЕРБ Бойко Борисов и от ПП-ДБ Атанас Атанасов. Пеевски е санкциониран от САЩ за корупция.

Службите

ПП-ДБ ще внесе „още в понеделник“ проекта си за реформа на службите, макар че ГЕРБ и ДПС вече казаха, че няма да го подкрепят. Кирил Петков обвърза тази реформа с влизането на България в Шенген.

Киев е събрал достатъчно доказателства за това, че руските служби са взривили военни складове в Чехия през 2014 и в Украйна през 2015 г. Съобщението е на украинското Държавно бюро за разследване. В рамките на това дело се проучва и руската роля във взривяване на оръжейни складове в България. Разследването продължава, каза съветникът на президентската администрация Михайло Подоляк.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Словакия

Консервативтна проруска партия спечели изборите в Словакия, но няма да може да управлява сама. „Смер – социална демокрация“ на бившия премиер Роберт Фицо идва с националистически послания, критики срещу ЕС и апели да се прекрати военната помощ за Украйна.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Арменците от Нагорни Карабах

Над 100 хил. етнически арменци напуснаха Нагорни Карабах, като изоставиха домове и имущество. По данни на Армения цялото население на оспорвания район доскоро е било 120 хил. души, като почти всички са били арменци. В неделя вечерта Ереван съобщи, че е пристигнал и „последният автобус“ от района, изпратен да изведе арменците. Световните медии заговориха за екзодус, започнал с военна операция на Азербайджан срещу Нагорни Карабах през септември. Напомняме ви този разказ за сложната история на района.

В неделя се проведоха шествия в защита на арменците в София, Русе, Пловдив, Варна и Бургас.

Харесва ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Украйна, България, Румъния

България и още 18 държави ще участват в украински Алианс на отбранителните индустрии, каза украинският президент Володимир Зеленски. Оръжейни компании от тези страни ще сключват сделки за обединено производство, обучение на войници, обмен на технологии и доставка на компоненти.

Румъния реши да премести част от противовъздушната си отбрана до границата с Украйна. През септември страната започна да изгражда и бомбоубежища в граничните райони. Причината е твърде голямата близост с украинските пристанища и градове, които Русия обстрелва.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев смята, че има риск за сигурността на България заради руските кораби, които „шетат“ в Черно море и „предприемат провокативни и силови действия спрямо търговски кораби на други страни“.

Фронтът

Москва свика в казармите около 130 000 редовни наборници. Официално те няма да бъдат изпращани на фронта, но последната наборна кампания показа, че в Украйна се бият включително и току-що постъпили наборници.

Шефът на британските въоръжени сили смята, че Путин е загубил контрол над войната в Украйна.

Андрей Трошев, бивш командир от паравоенната групировка „Вагнер“ се срещна с Путин и получи указание да сформира доброволчески части на Русия във войната й срещу Украйна. Съобщението е на Кремъл.

И три препоръки

Наистина ли вече ще наричаме Индия с името Бхарат? Тук сме събрали всичко най-важно по темата.

Образователният център "Добро" и проектът "Генератори за Украйна" на депутата Манол Пейков получиха наградата на Европейския парламент за европейски гражданин на 2023 г.

Филмът „Диада“ спечели голямата награда на фестивала „Златна роза“. Режисьорката на филма Яна Титова е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG