Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Проруските сили посочиха еврото като следващата си мишена. Къде ще отидат бежанците от Украйна


Бежанците от Украйна вече са 6,7 милиона души, показват данните на ООН.
Бежанците от Украйна вече са 6,7 милиона души, показват данните на ООН.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Ембаргото
  • Еврото
  • Анна Манолова

Днес следобед започва среща на върха на Европейския съюз. До последно продължават преговорите за налагане на ембарго за внос на петрол от Русия. Ден по-рано “Блумбърг” съобщи, че Европейската комисия предлага на България отсрочка до средата или до края на 2024 година. Ако се чудите дали България може без руски петрол, припомням ви анализа на Елица Симеонова - ще откриете отговори на въпросите, които си задавате.

Като стане дума за руски петрол, се сещаме за “Лукойл”, който от десетина години не плаща данък печалба в България. Сега шефът на НАП Румен Спецов очаква руската компания да започне да плаща. Може да сте пропуснали това - Защо руският петрол е по-евтин, но цените на бензиностанциите растат.

Искате ли да споделите с нас вашето мнение? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org.

Еврото и войната срещу еврото

Правителството прие план за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година. Планът предвижда запазване на сегашния курс и цени в двете валути още 9 месеца. Министрите от БСП и “Има такъв народ” са гласували против.

Ден по-късно проруската партия “Възраждане” каза, че започва да събира подписи за референдум за еврото. Следете сайта на Свободна Европа, за да разберете защо това е невъзможно.

Не само представители на споменатата партия, но и други хора отричат очевидните факти за войната в Украйна. Затова снимки от войната са изложени под открито небе в София до 9 юни. Те гледат право към Паметника на Съветската армия, като че ли имат нещо да му кажат.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Четвърти месец война

Украинският президент Володимир Зеленски посети източната част на страната за първи път от началото на руската инвазия. Той отиде в Харков, откъдето Москва изтегли военните си, за да ги съсредоточи по други фронтови линии.

Руските сили засилиха атаките си срещу последните два големи града под украински контрол в източната Луганска област - Северодонецк и Лисичанск.

Главната цел на Русия е “освобождението” на Донбас, каза руският външен министър Сергей Лавров пред френската телевизия TF1.

Интензивните руски ракетни обстрели принуждават местните жители постоянно да се крият в бомбоубежища. “Това е трагедия, ужас. Кой да предположи, че ще попадна в такъв ад”, разказва 74-годишната Оксана.

Хляб и борш

Светът очаква криза за зърно, Украйна е сред най-големите износители, но Русия е блокирала пристанищата. Руският президент Владимир Путин постави условие - да пусне корабите, но да отпаднат санкциите.

Съборът на Украинската православна църква взе решение да скъса всички връзки с Русия заради нахлуването на руската армия в Украйна. Досега украинската църква беше лоялна на Москва.

ЮНЕСКО ще разгледа спешно кандидатурата на Украйна традиционната зеленчукова супа борш да бъде включена в списъка с нематериалното културно наследство.

В България

Едва петима украински бежанци отпътуваха с влак от Варна към вътрешността на страната. По-късно от Бургас са отпътували още 57 души. Останалите са отказали.

Остават само два дни до крайния срок, в който украинските бежанци трябва да са напуснали хотелите си. Какво ще се случи след 31 май? Тук обясняваме известното.

Обвиняемият банкер Цветан Василев няма да си дойде в България, след като съд в Белград окончателно отказа да го екстрадира. Междувременно научаваме, че той е получил политическо убежище в Сърбия.

Осем души подадоха документи в конкурса за нов генерален директор на БНТ. Сред тях е и сегашният директор Емил Кошлуков.

Три препоръки

В Мюнхен почина Анна Манолова, един от незабравимите гласове на Радио Свободна Европа от края на комунизма. Диана Иванова припомня как се говори с хората, ако цяла държава ти пречи. Не пропускайте разказа за Анна Манолова, псевдоним на журналистката Силвия Стайкова.

Намерете още 3 минути днес за тази видео история - Гертруд Каудерс умира в концлагер по време на Холокоста. Но преди това тя успява да скрие стотици свои картини в стените на една къща. Днес те са при потомците ѝ.

Той вярва, че отношението към храната е също толкова важно като четенето и писането. Джейми Оливър навърши 47 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG