Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски оглави ДПС. Кремъл даде тялото на Навални. Войната навърши две години


Сградата на Народното събрание беше осветена в цветовете на българското и украинското знаме. Това се случи по повод втората годишнина от войната в Украйна
Сградата на Народното събрание беше осветена в цветовете на българското и украинското знаме. Това се случи по повод втората годишнина от войната в Украйна

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Пеевски официално стана шеф на ДПС
  • Борисов пожела половината министри в правителството
  • Протест иска свалянето на Альоша в Пловдив

Войната в Украйна навърши две години в събота. След 24 февруари 2022 г. Русия унищожи цели градове, уби десетки хиляди, вписа украински области в конституцията си, незаконно депортира хиляди украински деца и получи обвинения заради няколко престъпления в Международния наказателен съд.

На годишнината от войната ЕС, САЩ, Великобритания и Канада наложиха стотици нови санкции на руски компании и граждани.

Лидерите на най-развитите икономически страни от Г-7 казаха, че ще подкрепят Украйна „колкото е необходимо“.

31 000 украински войници са били убити от началото на руската инвазия, каза Володимир Зеленски. Това е първият път след началото на войната, в който Киев съобщава за убитите си войници.

Българският премиер Николай Денков каза, че София остава солидарна с Киев и ще продължи да ѝ оказва политическа, хуманитарна, материална и военна помощ, както и че Русия ще получи правосъдие за извършените от нея престъпления.

В събота стотици граждани се събраха на шествия в София и Варна по повод втората годишнина от войната. Сградите на парламента, Министерския съвет и Столичната община бяха осветени в цветовете на знамето на Украйна.

В самата Украйна едно цяло поколение расте под звуците на ракетния обстрел и новини за смърт. Как обаче от това се раждат уроци по мир? Не пропускайте тази история.

Пеевски застана начело на ДПС

Каквото каже Ахмед Доган, това се случва. По този сценарий ДПС избра за свои съпредседатели препоръчаните от Доган – Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция, и Джевдет Чакъров.

Така Пеевски се превърна в първия етнически българин, който застава начело на движението.

ДПС е основана през януари 1990 г. веднага след падането на комунистическия режим в България. В началото на съществуването си тя се представя за партия, създадена от български мюсюлмани, за да защитава българските мюсюлмани.

Как се стигна до това сега партията да бъде оглавена от човек, санкциониран за корупция, вижте в този текст.

Пеевски от няколко месеца се представя за "евроатлантик". Според преподавателя и изследовател проф. Димитър Вацов обаче има връзка между Пеевски, сайтовете - бухалки и разпространителите на дезинформация, които прокарват руската пропаганда в България.

Избирането на Пеевски идва в момент на остър спор между „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ. Причината е, че предложеният от ПП-ДБ договор за реформи. Първоначално Бойко Борисов го отхвърли, след това каза, че ще преговаря, а в събота вече поиска 50% от местата в Министерския съвет и областната управа. Тези "метаморфози" дойдоха в рамките на три дни.

И адвокатите реагираха на историята с Нотариуса

Бездействието на прокуратурата във връзка със случаите за натиск и влияние в съдебната система от страна на Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, буди възмущение и нетърпимост. Държавното обвинение и Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да действат своевременно и безкомпромисно във връзка с всички твърдения за натиск и заплахи към съдии.

Това се казва в декларация на Общото събрание на адвокатите в България, което се проведе с събота.

Реакцията идва, след като по-рано през седмицата стана ясно, че съдия Владислава Цариградска е била заплашвана. Това се случи, след като тя разказа за част от действията на Нотариуса преди убийството му в края на януари.

Русия върна тялото на Навални

Майката на Алексей Навални Людмила е получила тялото на опозиционера. За това съобщи говорителката на Навални Кира Ярмиш. Засега остава неясно къде и как ще се проведе погребението на руския опозиционер.

Новината дойде, след като руските власти многократно отказаха да върнат трупа на руския опозиционер и дори не даваха информация на семейството за това къде се намира.

Паметник, телевизия и една фалирала банка

В петък се проведе протест с искане за сваляне на Паметника на Съветската армия в Пловдив, наричан още Альоша. Протестиращите обаче не можаха да се качат до самия паметник, тъй като по-рано на хълма се бяха събрали контрапротестиращи, които се обявиха за запазване на монумента.

В същия ден частната национална телевизия бТВ съобщи, че сменя главния редактор на новините си. Дългогодишният репортер и продуцент в телевизията Асен Иванов пое поста от Веселина Петракиева.

Иванов работи в бТВ общо 12 години с петгодишно прекъсване. Тогава той е част от финансираната от Корпоративна търговска банка (КТБ) телевизия ТВ7, а после за кратко е редактор в предаването на Люба Кулезич в BiT. Двете телевизии, а и банката не съществуват от години.

В рамките на по-малко от 12 месеца това е втората смяна на шефа на новините на бТВ. Първата се наложи, защото Антон Хекимян стана кандидат за кмет на ГЕРБ.

Промяната в бТВ дойде един ден след подобна промяна и в Нова телевизия.

Човек на деня

Независим от никого и независимо от всичко. Той поставя на изпитание своите вкусове и интереси. Той е режисьорът Андрей Гетов, който тества публиката с кинематографичния експеримент "Bo Nan Za". Гетов е Човек на деня на Свободна Европа.

И още една препоръка

Той е един от най-добрите български треньори, а за много от феновете на футболния "Левски" с него се свързват всички успехи на клуба в последните 20 години. Станимир Стоилов говори за това защо напусна отбора преди година и каква е била ситуацията в клуба в подкаста "Код спорт".

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG