Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Москва арестува Навални, ГЕРБ арестува дистанционното гласуване


Алексей Навални в самолета преди излитането от Германия, 17 януари 2021 г.
Алексей Навални в самолета преди излитането от Германия, 17 януари 2021 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Арест на Навални в Москва
  • Мобилни урни за 4 април
  • Нов лидер на мястото на Меркел

Руският опозиционер Алексей Навални се върна в Русия и беше арестуван още преди да мине паспортния контрол на летището. През август той беше отровен с Новичок на руска територия и се лекуваше в Германия. Москва предупреди, че ще го арестува за нарушаване на стара условна присъда, която трябва да прерасне в ефективна. САЩ и страни от ЕС, сред които и България, реагираха остро и призоваха за незабавно освобождаване на Навални.

COVID-19

През изтеклото денонощие има само 77 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 6% от всички извършени тестове. Починали са деветима. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

В понеделник ще стане ясно кои класове може да се върнат към присъствено обучение. Засега здравният министър обмисля това да бъдат три випуска, които в момента са между 5-и и 12-и клас.

Няколко европейски държави започнаха да затягат мерките срещу коронавируса. Франция вече с 12-часов вечерен час, Австрия удължи затварянето до 8 февруари.

Ваксините

В понеделник в България ще пристигнат само половината от очакваните 35 000 дози от ваксината на Пфайзер срещу COVID-19. От Пфайзер признаха, че временно забавят доставките на ваксини в края на януари и началото на февруари. Причината е в промяна на производствените процеси.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще предложи пакет от мерки за овладяване на пандемията и възстановяване на икономиката на стойност 1.9 трилиона долара.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Парламентарни избори

ГЕРБ и “Обединени патриоти” няма да допуснат никакво дистанционно гласуване, дори и старомодното пускане на бюлетини по пощата, потвърдиха за пореден път от управляващите формации в края на седмицата.

Хората, поставени под карантина, както и тези, които са в болница заради коронавируса, ще могат да гласуват чрез мобилни урни или в специално създадени секции. Това е предложение на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, внесено в парламента в петък.

ЦИК ще реши дали наистина е възможно да се излъчва на живо предаването на протоколите от изборите, както и самото броене на бюлетините. Такова искане беше отправено от почти всички опозиционни партии, които през миналата седмица бяха на консултации при президента. Решението трябва да бъде взето преди средата на февруари.

Германия. САЩ

Наследникът на Ангела Меркел начело на ХДС е 59-годишният Армин Лашет, премиер на Северен Рейн-Вестфалия. Тук напомняме как ХДС се готвеше за тези избори.

Германия разреши строителството на газопровода "Северен поток-2" в териториалните й води. По-рано САЩ наложиха санкции на компаниите, които прокарват руския газопровод.

Крайнодесни активисти в САЩ са получили над 500 хил. долара в криптовалута преди щурма на американския парламент. Плащанията са били извършени от френски дарител, за когото се съобщава, че е починал компютърен специалист.

Свобода на словото. Ограничения на полигамията

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) призова Русия да оттегли закона за чуждестранните агенти, който се използва за натиск срещу медии. Туркменистан все още е от малкото страни, които не признават съществуването на новия коронавирус, но пък препоръчва абсурдни билки за “лечението” от него. Талибаните в Афганистан ограничиха полигамията заради подозрения за корупция и разточителство.

За финал – две препоръки

Една супа стана повод за международен спор. Русия и Украйна си оспорват не само територии, но и борша.

Уикипедия навърши 20 години. За нейните създатели Джими Уейлс и Лари Сангър пише в рубриката “Човек на деня”.

плюс моят личен фаворит

На 88 години почина писателят Цветан Марангозов. В неговата биография се оглежда историята на България от последните десетилетия, пише Диана Иванова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG