Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кой е прикривал цяла година полицейското насилие? Афганистан падна в ръцете на талибаните


Стопкадър от разпространените в петък записи
Стопкадър от разпространените в петък записи

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Кадрите с полицейско насилие
  • Талибаните превзеха Афганистан
  • Герд Мюлер си отиде

Временната парламентарна комисия за проучване на полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. разпространи кадри от охранителна камера на Министерския съвет. Много хора определиха поведението на полицаите като брутално.

В това видео събрахме цялата картина - насилието, протеста и повода за всичко преди година. Вижте го.

Премиерът Стефан Янев нарече това “полицейско насилие” и обеща разследване. Председателката на Народното събрание Ива Митева свика във вторник извънредно заседание на парламента.

Лидерите на “Има такъв народ”, БСП, “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” призоваха записите да бъдат разследвани.

Бившите управляващи от ГЕРБ отрекоха да са крили кадрите и обвиниха за това президента Румен Радев. "Това е схема", каза Радомир Чолаков.

Христо Иванов поиска депутатите да извикат главния прокурор Иван Гешев, защото е укривал това престъпление. В неделния следобяд прокуратурата разпространи съобщение, че е обвинила четирима полицаи. Не става ясно кога.

Колегите от “Сега” разкриват, че същите кадри са били предоставени на прокуратурата преди година, но съобщение за обвинения досега нямаше.

Председателят на комисията Николай Хаджигенов обясни пред БНР, че издирването на кадрите е продължило 13 месеца. Те са направени от камери на НСО и още миналото лято са копирани и предадени в СДВР, където са открити преди дни.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Слави Трифонов и следващите мандати

БСП, “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме” вече заговориха за необходимостта от преговори за съставяне на кабинет с третия мандат.

Слави Трифонов каза пред БНР, че няма да подкрепи такъв вариант. Той обясни, че мандатът на “Има такъв народ” се е провалил, защото другите са започнали “да предявяват претенции, които са неадекватни”.

Румен Радев настоя парламентът да приеме актуализация на бюджета и затова не бърза да връчва следващите мандати.

Правителство на ИТН няма, но всички вече познават Петър Илиев. Не пропускайте разказа на Борис Митов за това как Илиев е “печелил дела срещу Конституционния съд”.

Външният министър е изпратил въпрос до Канада за това кога икономическият му колега Кирил Петков се е отказал от канадско гражданство, защото министър не може да бъде с двойно гражданство.

Министърът на културата Велислав Минеков прекратява договора за наем на вестник “Труд”, чиято редакция е в музея на социалистическото изкуство.

Енергийният министър каза, че тази година “Булгартрансгаз” няма да увеличи печалбата си заради пускането на “Турски поток”. Припомнете си анализа на Елица Симеонова - "Пари на вятъра". Ще си върне ли България трите милиарда лева за "Турски поток".

На 75-годишна възраст е починал легендарният германски футболист Герд Мюлер.

Какво става в Афганистан

Афганистан официално вече е под контрола на талибаните, след като президентът Ашраф Гани напусна страната, а правителството му предаде властта.

САЩ евакуираха целия си персонал към летището в Кабул. От понеделник започват полетите за изтегляне от страната.

В петък сутринта бунтовниците превзеха Кандахар, втория по големина град. В събота талибаните превзеха още една провинция и доближиха южните райони на столицата Кабул.

Кои са талибаните, какво искат и как се стигна дотук - припомнете си разказа на Дамяна Велева.

В това време продължава гражданската война в Либия. Не пропускайте този текст - “Наемниците, за които никой не говори. Какви са новите разкрития за руската военна група "Вагнер".

И две препоръки

Намерете днес още 3 минути за това видео - "Държим се все някак". Миньорите, които добиват живак в Киргизстан. Ще се озовете не само на друго място, но и в друго време.

"Бих свирила, докато мога да дишам." Пианистката и музикална педагожка Жени Захариева е вече 60 години на сцената. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG