Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Министри не се разследват за Перник. 35 години от насилието над българските турци


Протестът в Перник на 29 декември 2019 г.
Протестът в Перник на 29 декември 2019 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Перник иска вода

- Иван Гешев твърди, че не е всевластен

В тези коледни и новогодишни дни преди 35 години започва едно от най-масовите престъпления на комунистическия режим – насилственото преименуване на българските турци. Мина много време, а все още ни е трудно да говорим за това. Част от написаните книги за това престъпление бяха забравени. Диана Иванова припомня тук една от тях.

Перник, водата, протестите

Жители на Перник протестираха в неделя, скандирайки “Искаме вода”, “Виновните на съд” и “Оставка”. Много от тях носеха жълтисветлоотразителни жилетки по примера на антиправителствените протести във Франция. В Перник е въведен воден режим от 18 ноември и бедствено положение от 21 декември. Протестиращите искат оставките на регионалния министър Петя Аврамова и на министъра на околната среда и водите Нено Димов и техните заместници.

По-рано Районната здравна инспекция обяви, че водата във всички райони на Перник е годна за пиене. Инспекторите са взели проби за изследване, след като през седмицата в квартал “Проучване” беше установено наличие на бактерията ешерихия коли. Заключението е, че всичките 16 пункта, от които се взимат проби, включително и двата, в които е имало отклонения, отговарят на изискванията и няма ешерихия коли. Бедственото положение в града беше удължено в събота за още 30 дни.

Междувременно премиерът Борисов предложи една нова идея – всички ВиК дружества да се обединят в едно държавно. Според него така по-добре ще може да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти.

В петък главният прокурор Иван Гешев взе на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник. Те се водят срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, както и срещу ВиК дружеството. Официално не е посочено кои са разследваните, но става ясно, че сред тях няма министри.

Гешев твърди, че не е всевластен, а куп експерти у нас и в чужбина казват обратното. Кой е прав и кой не? Борис Митов проследява тук аргументите на едните и на другите.

Правителствен самолет и КТБ

Министерският съвет одобри разходи от до 55 милиона лева за закупуването на нов правителствен самолет. Част от сумата ще отиде за изграждане на хангар и за обслужване. Допълнителните 55 млн. лв. се отпускат по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2019 г. Самолетът “Фалкон”, с който лети правителството в момента, е купен преди 20 години за 22 млн. долара и би могъл да се използва още дълго време, стига да се поддържа правилно, смята бившият шеф на “Авиоотряд 28” Цвятко Луканов.

Бивша банкерка беше окончателно оневинена от съда във връзка с фалита на КТБ. Става дума за бившата шефка на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска, която отговаряше за наличие на конфликт на интереси, тъй като беше изтеглила близо 64 хил. евро на каса в КТБ часове преди банката на Цветан Василев да бъде поставена под специален надзор. КПКОНПИ твърдеше, че Кордовска е успяла да спаси вложенията си благодарение на вътрешна информация за предстоящите действия на БНБ, за които е знаела като директор на надзора.

Киев, “Газпром”, Вашингтон

Украинските власти и проруските бунтовници в източната част на страната си размениха 200 пленници в неделя за първи път от две години. Украйна е получила обратно 52-ма пленници, държани в Донецк и още 25 в Луганск – двата центъра на сепаратистите. Те съответно са върнали на Киев 60 и 63-ма души. Девет души са отказали да бъдат върнати на сепаратистите.

Путин и Меркел са говорили по телефона в неделя по инициатива на германската канцлерка, пише segabg.com Двамата са потвърдили подкрепата си за “Северен поток2”. Новината идва седмица след решението на САЩ да наложи санкции на компаниите, участващи в строежа на газопровода.

Руската компания “Газпром” преведе на украинския газов оператор “Нафтогаз” 2,918 милиарда долара обезщетение. Изплащането е част от договорката между Русия и Украйна, постигната преди седмица с посредничеството на Европейската комисия, за продължаване на транзита на руски газ през украинска територия за Европа. Договорите за пренос изтичат на 1 януари.

Приключва важна година за САЩ – за трети път в историята президент беше подложен на импийчмънт. Какво точно стана и какво предстои оттук нататък – Елица Симеонова събра най-важните факти на едно място.

Анкара, Могадишу

Турция изпрати помощ в Сомалия, за да помогне на пострадалите отатентата, в който загинаха поне 79 души, а над 100 бяха ранени. Воененсамолет е докарал 24 лекари травматолози и е откарал в Турция болни, нуждаещи се от специализирано лечение. Подобен транспорт се очаква в понеделник от Катар, друг ключов съюзник на Сомалия.

Турски съд осъди на различни срокове затвор шестима журналисти и други членове на редакцията на опозиционния вестник "Сьозчу" (Sozcu) по обвинение в тероризъм. Анкара смята, че те са в основата на организацията на неуспешния опит за преврат през 2016 г. Това е вторият опозиционен всекидневник, който е взет на прицел от управляващите в Турция след вестник "Джумхюриет".

И няколко препоръки

След като спря други рубрики и предавания за култура, БНТ спря и редовната поредица с документални филми за хора на изкуството “Умно село”. Решението идва след 20-годишно успешно съществуване на продукцията. “БНТ продължава да се движи управлявана от вятъра и бурите, а не от опитен екихаж”, пише Клуб Z.

Бюст на Карл Маркс в Украйна осъмна с нова табела, на която пише, че това е всъщност Христо Ботев. Мистерията е разплетена – жителите на селото, в което се намира паметникът, решили, че по този начин ще заобиколят законите за декомунизацията, които определят, че паметниците на комунизма трябва да се съборят или да се трансформират.

Годината свършва утре и това е сгоден момент да тествате своята политическа осведоменост – например, като се подложите на годишния ни изпит.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG