Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски с нов санаториум, бъдещата детска болница - без архитектурни стандарти


През уикенда полицията спря достъпа до паркове и градини в София.
През уикенда полицията спря достъпа до паркове и градини в София.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Хората с коронавирус в България станаха 541

- Медицинският съвет към правителството се саморазпусна

- Защо една болница трябва на всяка цена да се напъхва в стар строеж?

Случаите на коронавирус в България станаха 541, съобщи в 8 сутринта ген. Мутафчийски. Починалите са 21.

Тук публикуваме само най-важното за коронавируса в България, без никакви подробности.

Медицинският съвет към правителството се саморазпусна в събота. Той просъществува 2 седмици, в които членовете му твърдяха, че в България трябва да се извършва масов скрининг за COVID-19. Членовете на щаба бяха на мнение, че тестовете, с които се извършва този скрининг не са надеждни и затова масовото тестване не е необходимо.

В Испания три дни подред се наблюдава спад в броя на смъртните случаи. Това дава надежда, че страната може да е достигнала пика в разпространението на епидемията.

В един малък район на Румъния епидемията от коронавирус се разрасна така, че там се концентрира една четвърт от случаите в цялата страна. Заговори се дори за това, че районът повтаря съдбата на италианска Ломбардия.

Развитието на пандемията по света можете да проследите на тази карта, която се обновява в реално време.

Мобилно приложение. Ромска махала. Права на човека.

България подкрепи декларацията на 16 държави срещу подкопаването на демокрацията заради пандемията. В текста не се споменава конкретна държава, но много наблюдатели разпознаха в него Унгария, където премиерът Орбан вече доби правото да управлява с укази.

България се отказа да се отказва от спазването на човешките права, става ясно от писмо на МВнР до Съвета на Европа, в което се съобщава за въведеното извънредно положение. По-рано министърът на правосъдието Данаил Кирилов твърдеше, че ще поиска временно замразяване на Конвенцията за защита на човешките права.

IT специалисти от 6 фирми представиха в петък мобилно приложение, в което гражданите могат сами да вкарват информация за здравното си състояние заедно с личните си данни, а тази информация да стига до държавните органи и личния лекар. Участието в това начинание е изцяло доброволно.

Ромската махала в Пещера беше блокирана от полицията, след като в квартала бяха открити доказани случаи на коронарус. Протести на жителите няма. По-рано КПП бяха въведени и в други ромски махали, подсилвайки опасенията, че мерките може да са етнически мотивирани.

Пеевски. Матурите.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е купил белодробния санаториум във Владая чрез фирмата си “Интръст”. Санаториумът е познат на всички читатели на “Задочни репортажи” на писателя Георги Марков – там самият той се лекува от туберкулоза в периода 1948-1962 г.

МОН засега не отменя матурите, само ги отлага във времето. Има учители, които твърдят, че независимо от пандемията и извънредното положение децата се готвят за тези изпити и практически нямат изпуснат материал.

Русия, Чехия

19 евродепутати предупредиха лидерите на европейските институции за това, че Русия се готви да поиска отмяна на санкциите в замяна на това, че тя осигурява помощ за страни, пострадали от COVID-19. Те изрично посочиха, че искат да предотвратят разглеждането на подобен въпрос. Писмото е подписано и от българския евродепутат Александър Йорданов.

В Прага беше демонтиран паметникът на съветския маршал Иван Конев. Решението за това беше взето от градския съвет на района, в който се намира паметникът. Маршал Конев освобождава Прага и Берлин от войските на нацистка Германия, но след това налага съветската окупация, командва войските в ГДР и потушава антикомунистическото въстание в Будапеща през 1956 г.

И няколко препоръки

Нещо не е наред със строежа на детска болница в София. Колкото по-силен е протестът срещу нейното “напъхване” в изоставен строеж от 70-те години, толкова повече Министерството на здравеопазването настоява да я постави точно там.

Абед Хассун е ливанец, който от 30 години живее в България. Той дари 100 000 лева на болницата в Асеновград. “Едно дърво, ако не дава сянка, за какво ти е?” - пита той реторично по телефона. Абед Хассун е Човек на деня на Свободна Европа.

Тепърва ще разбираме, че това, което ни се случва в момента, ще изисква гледните точки на твърде много науки, казва Диана Иванова за пандемията и затварянето на хора от целия свят в домовете им.

Но докато сме вкъщи, въпросът е как да се справим с наложената изолация. В това видео има няколко идеи за това какво може да прави човек, докато е принуден да стои затворен.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG