Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Предупрежденията вече се преследват. Без пазари, но с маски. И с обща лъжичка


Депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на литургията в "Св. Александър Невски". В петък той каза, че "можем да се лишим и от свободата на словото"
Депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на литургията в "Св. Александър Невски". В петък той каза, че "можем да се лишим и от свободата на словото"

Добро утро. Най-важното днес:

- Лекари: Не ходете на църква

- Епицентърът вече е в САЩ

- “Новини като хората”

Точно месец откакто България е в извънредно положение. В този блог записваме само дати и факти от развитието на заразата в България. В понеделник сутринта заразените са 676, а починалите са 31.

САЩ вече официално са държавата в най-тежка ситуация. В Европа тази нерадостна роля вероятно скоро ще играе Великобритания. Премиерът Борис Джонсън обаче вече е изписан от болница.

Интерактивната карта, с която следим развитието на пандемията, показва, че скоро заразените по света ще достигнат 2 милиона души. Само преди 10 дни светът премина психологическата граница от 1 милион.

България вече е от страните, където носенето на маски е задължително. Всички останали ограничения са удължени до 13 май - забрана за посещения на заведения, работа на магазини в търговски центрове, разходки в паркове.

“Мийте си ръцете”, чуваме постоянно. Възможно ли е това за ромите в Царево, които често нямат вода - Татяна Ваксберг разказва.

Страстната седмица

Честит празник на всички, които празнуваха на Цветница. Българската православна църква не затвори храмовете заради заразата. Масовото излизане навън принуди лекари да призоват хората да не ходят на църква, за “да предотвратят тежките последствия”.

Една от най-споделяните истории в социалните мрежи е репортаж на колегите от “Зона Бургас” от църквата “Св. св. Кирил и Методий”, където причастието е отслужено с една обща лъжичка.

Руската православна църква обяви, че затваря храмовете в Москва по време на Страстната седмица - от днес до Великден. В Русия в последните денонощия новите случаи са по над 2 хиляди.

Папа Франциск отслужи празничната литургия в катедралата “Свети Петър” в Рим зад затворени врати. „Днес не е време за безразличие, защото целият свят страда и трябва да се обединим пред пандемията“, призова папата.

„Гугъл“ и „Епъл“ заедно разработват технология, с която да предупреждават хората за евентуален контакт със заразени от коронавирус.

Друга технология стана мишена на любителите на теории на конспирацията. Николай Лавчиев разказва за лъжите за 5G и защо тези лъжи могат да бъдат много опасни по време на пандемия.

Тояга и морков

Прокуратурата повдигна обвинение на председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, защото е предупредила за липса на лекарства и така е създала “неоснователна тревога”.

ЕС се разбра за спасителния пакет срещу предизвиканата от пандемията икономическа криза - няма да има общ дълг.

В България Министерството на културата обяви помощ по 610 лева месечно за творци в нужда, а социалното министерство - по 375 лева за родители, които са принудени да излязат в неплатен отпуск, за да гледат децата си.

БНБ одобри предложението на търговските банки за възможност за длъжниците да отложат с 6 месеца плащането на кредитите си. Преди това правителството одобри схемата “60/40” за подпомагане на фирми, за да могат да изплащат заплати на служителите си и да не ги уволняват.

Докато си стоите вкъщи, вероятно ще ви е интересно какво има да каже Светлозар Желев с книгата си “За бавното живеене и насладата от живота”, която се оказа особено актуална тези дни.

И нещо съвсем различно - Русия започна наказателно преследване заради демонтирането на паметника на съветския маршал Иван Конев от общинските власти в Прага. Не пропускайте развитието на тази история.

И две препоръки

"Не е честно да стоя отстрани". Баша Мукърджи остави короната "Мис Англия" и се върна към лекарската професия, за да помага на болните от COVID-19. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

А сега си подарете още 3 минути, за да гледате първата емисия “Новини като хората” на Свободна Европа. Не че другите ни новини не са като хората - Теодора Бързакова ще ви обясни разликата. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG