Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Мария Бакалова получи номинация за Оскар. Сбогом на Косьо Марков


Косьо Марков
Косьо Марков

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Броят на хората в болница задмина досегашния пик
  • Съдът разреши да се снима на видео броенето на бюлетините
  • Мария Бакалова беше номинирана за Оскар

Три големи загуби за страната бяха претърпени в един единствен ден. В понеделник COVID-19 отне живота на Косьо Марков, създателя на групата “Тангра” и на първото рок радио със същото име. Починаха и журналистите Стефан Джамбазов, който издаваше сайта за култура “Въпреки”, и Христо Буцев, който дълги години беше зам.-главен редактор на в. “Култура”.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 4637 нови случая на COVID-19. Това отговаря на около 23% от всички извършени тестове. Починали са 187 души. В болница са настанени общо 7269 души с коронавирус.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ваксините. Училищата

Държавите, спрели временно употребата на ваксината на АстраЗенека са вече 10. В неделя вечерта това направи Нидерландия, която в понеделник вечерта беше последвана от Италия, Франция, Испания и Германия. По-рано тази стъпка беше предприета от България, Ирландия, Дания, Исландия и Норвегия. Причината е в заболявания на кръвта на няколко пациенти, които са получили препарата и в няколко смъртни случая. Няма данни за връзка между ваксината и заболяванията, но случаите се проверяват.

От петък всички ученици от 5 до 12 клас в София и много ученици в страната преминаха отново на онлайн обучение. Предполага се, че това ще ограничи разпространението на вируса, но други мерки не са въведени и заведенията все така работят. Генка Шикерова установи, че мярката не отговаря на заплахата, тъй като с вируса са диагностицирани само 0.06 на сто от учениците.

Видео от изборните секции. Гласуване в чужбина

Съдът разреши да се снима на видео преброяването на бюлетините и вкарването на резултатитет в протоколите. Това стана възможно след дело, заведено от "Демократична България" в опит да се постигнат повече гаранции за честността на изборния процес. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок.

Българите, които живеят извън ЕС, поискаха спешна промяна в Изборния кодекс, която да им позволи да открият повече от допустимите 35 секции за гласуване във всяка отделно взета страна. “Няма как”, отговориха от ГЕРБ пред Свободна Европа.

Всички по-важни новини от кампанията можете да откриете в блога ни.

Фалшиви новини. Горите

България е на последно място по медийна грамотност в ЕС, съобщи Институт Отворено общество – София. Това означава, че българите имат най-малко съпротивителни сили срещу потока фалшиви новини, с който се сблъскват.

Може ли един кмет да ти даде гора? Разследване на Генка Шикерова показва, че това е възможно. Тя дава за пример община Елин Пелин, където кмет е Ивайло Симеонов от ВМРО.

Навални. Мианмар. Австралия

Руският опозиционер Алексей Навални беше изпратен в една от най-тежките колонии в Русия, която той самият оприличи на концентрационен лагер. Колонията се казва ИК-2.

Германски журналист каза, че е бил каран да следи Навални, когато е работил за държавната руска телевизия RT.

Най-малко 50 души бяха убити в най-кървавия ден в Мианмар, откакто военните поеха контрола в страната.

Десетки хиляди протестираха в Австралия срещу насилието над жени.

Две препоръки

Коритото на река Владайска е пълно с боклуци. Вижте видеото на Ивайло Везенков.

В неделя Бионсе стана певицата, спечелила повече награди “Грами” от всички в историята. Тя е печелила наградата 28 пъти. Бионсе е Човек на деня на Свободна Европа.

плюс моят личен фаворит

Актрисата Мария Бакалова беше номинирана за Оскар в категорията “Поддържаща женска роля” за участието си във филма “Борат” 2.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG