Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Все пак е имало подслушване на активисти. ИТН търси подкрепа за кабинет


Тошко Йорданов
Тошко Йорданов

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Все пак има подслушвани протестиращи
  • Приключиха първите консултации за правителство
  • Колко са детските градини

Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) е установило два случая на неправомерно подслушване на участници в протестите от 2020 г. Проверките продължават.

Ще има ли правителство

През уикенда „Има такъв народ“ (ИТН) се срещнаха поотделно с всяка от парламентарните партии, но без ГЕРБ. След срещата с ДПС Тошко Йорданов от ИТН уточни, че не е искал от тях подкрепа за бъдещо правителство. След срещите с „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИСБНИ) лидерите казаха, че „гледат в една посока“.

Що се отнася до БСП, оттам казаха, че имат общо виждане за съдебната реформа и ще продължат консултациите. Условието на социалистите е да се подпише споразумение за подкрепа по определени политики.

Напомняме, че ИТН, ДБ и ИСБНИ имат общо 112 депутати. За съставяне на правителство са нужни най-малко 121 гласа.

В петък президентът Румен Радев също проведе консултации с парламентарните партии, но не и с ГЕРБ, които бойкотираха начинанието. Той напомни, че предстоят важни решения, които не могат да се вземат от служебно правителство – приемане на бюджета, одобряване на Плана за възстановяване и устойчивост, решение за въглищните региони, съдебна и енергийна реформа.

Имущество в чужбина

Няма проблеми с имуществото в чужбина, което притежават 11 политици и 27 магистрати, казаха от прокуратурата. Списъкът за проверка беше изпратен от ДАНС през 2019 г.

Помните ли как прокуратурата най-официално публикува записи от разговори на хора, срещу които все още тече разследване? Вътрешният министър Бойко Рашков твърди, че ще сезира самата прокуратура за този случай.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Две неверни твърдения

Бойко Борисов беше казал, че неговото управление е довело до построяването на „хиляди“ детски градини. Елица Симеонова установи, че по времето на ГЕРБ детските градини са намалели, а не са се увеличили. През 2009 г. детските градини в страната са били общо 2 262. През 2021 те са 1 823. Данните са за частни, общински и държавни детски градини, взети заедно.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев сравни отношението към Бойко Борисов днес с това към Никола Петков през 1947. Проверка на фактите сочи, че двамата политици са по-скоро противоположни герои, отколкото сравними величини.

България и САЩ. Енергийният холдинг

България е с лош портрет в доклада на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат. В него пише, че в страната има ендемична корупция, трудно се получават разрешителни, а съдебната система е неефективна.

Министърът на енергетиката освободи ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Те са сменени, но не са освободени от отговорност“, пише в официалното съобщение.

Почина синът на Тодор Живков – Владимир. Това стана в същия ден, в който през 1981 г. беше починала сестра му Людмила. Бившият Първи нямаше други деца.

Унгария. Беларус. Сребреница

Норвегия замрази 220 млн. евро, предвидени за Унгария, защото в Будапеща няма независим орган, който да разпределя парите. Хиляди участваха в Прайда в Будапеща и казаха „не“ на унгарския закон срещу ЛГБТ.

Властите в Беларус затвориха 15 неправителствени организации.

Отричането на геноцида в Сребреница и възхваляването на военнопрестъпници вече е престъпление в Босна и Херцеговина.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 57 нови случая на COVID-19 в България. Починал е един човек.

В Гърция и Франция имаше протести срещу задължителното ваксиниране на медицински работници. И в двете страни полицията стигна до използване на сълзотворен газ.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И три препоръки

Илинденското въстание е пренаписвано и придърпвано от няколко държави за собствени цели. Разказва Стефан Дечев.

Няма такава олимпиада. Игрите в Токио започнаха в петък и протичат при празен стадион. Първият медал за България беше спечелен от Антоанета Костадинова, която получи сребърно отличие за стрелба с въздушен пистолет на 10 метра.

Жюлия Дюкурно е едва втората жена режисьор, която печели „Златната палма“ в Кан. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

„Обществото ги вижда само като проститутки или като развлекателна програма“, казва един от организаторите на София Прайд пред Диляна Теохарова. Той има предвид едно малцинство в малцинството ЛГБТ – хората, които сменят пола си.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG