Връзки за достъпност

Извънредни новини
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3

Войната: Бомбардировач се разби в Русия. Украйна пое отговорност за свалянето му

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Жозеп Борел иска ЕС да дари системи за противовъздушна отбрана на Украйна
  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители
  • Украйна атакува военно летище в Крим и две руски области
  • Най-малко 17 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
12:14 15.1.2023

Над 20 са жертвите в блока в Днипро след руската атака, десетки са ранени и изчезнали

Броят са убитите при руския ракетен удар, при който беше разрушен жилищен блок в източния украински град Днипро, нарасна на 21 души по последни данни на местната областна управа, съобщи украинската информационна агенция УНИАН. Сред загиналите е и 15-годишно момиче.

Ранените са най-малко 73, сред които 14 деца. Цяла нощ спасителни екипи се опитваха да извадят оцелели от развалините. Спасени са 38 души. Около 40 обаче се водят за изчезнали и най-вероятно повечето от тях също са загинали.

08:37 15.1.2023

Великобритания изпраща 14 танка Challenger 2 и 30 самоходни гаубици на Украйна

Великобритания ще изпрати на Украйна в близките седмици рота от 14 танка Challenger 2, се казва в изявление на сайта на "Даунинг стрийт" 10. То идва, след като британският премиер Риши Сунак потвърди в събота в разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Обединеното кралство ще предостави допълнителна подкрепа за войната в Украйна.

Около 30 АС 90 - големи, самоходни артилерийски гаубици, управлявани от петима артилеристи, ще бъдат изпратени след танковете. Министърът на отбраната ще представи допълнителните детайли в понеделник в Камарата на общините.

Обединеното кралство ще започне да обучава военни от украинските въоръжени сили как да използват танковете и гаубиците в идните дни. Досега хиляди украински военни преминаха обучение във Великобритания в последните шест месеца.

Сунак има намерение да ускори британската дипломатическа и военна подкрепа за Украйна, за да може Русия да бъде изтласкана още по-назад и да се гарантира траен мир, се казва още в изявлението.

18:47 14.1.2023

Руска ракета срути цял вход от блок в Днипро, има загинали, ранени и затрупани хора

Най-малко 5 души са загинали, а около 30, сред които 6 деца, са ранени при атака на руска крилата ракета в жилищен блок в украинския град Днипро. При удара се е срутил един от входовете на девететажната сграда, в която хората са празнували местния Васильовден.

“Трима от ранените са в тежко състояние”, съобщи зам.-началникът на кабинета на президента на Украйна Кирило Тимошенко, който уточни, че 15 души са извадени живи от разрушенията.

Ръководителят на Днепропетровската областна държавна администрация Валентин Резниченко каза, че се очаква пострадалите да се увеличат. Спасителите цяла нощ ще разчистват руините, от които се чуват викове за помощ от затрупани хора. Според него става дума за 18 души.

Украинският външен министър Димитро Кулеба призова призова Г-7 и ЕС за нови санкции срещу Русия „без забавяне“.

"Всеки ракетен удар допълнително изчерпва запасите на Русия, но те все още са способни да произвеждат нови ракети. Ние можем и трябва да убием тяхното производство на ракети и дронове с масови със санкции“, написа той в Туитър.

По-рано бяха нанесени атаки срещу инфраструктура в столицата Киев и в други градове. В резултат 11 региона на Украйна изпитват аварийни прекъсвания на електрозахранването с цел пестене на енергия. В Харков повечето квартали останаха без ток, метрото беше спряно, както и в Лвов.

Част от руска ракета пък падна в Молдова, което се случва за трети път от началото на войната.

14:16 14.1.2023

Първа голяма руска атака срещу Киев от началото на годината

Русия предприе нова ракетна атака, насочена към инфраструктурата в Киев, което президентската канцелария на Украйна определи като първите големи ракетни удари по страната от началото на годината. За ударите срещу украинската столица съобщи в Telegram военната администрация на града.

Кабинетът на украинския президент Володимир Зеленски посъветва жителите на Киев да потърсят убежище, докато според съобщенията в града са били чути експлозии, които са звучали подобно на ракети, свалени от силите за противовъздушна отбрана.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в серия от публикации, че в източния Днепровски жилищен район са били регистрирани експлозии, а части от ракета са паднали в необитаема част на Холосиевски район.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат каза, че ракетите са били изстреляни от север с висока траектория, което предполага, че става въпрос за балистични ракети, които Украйна не е в състояние да сваля и не е могла да открие навреме, за да предупреди незабавно цивилното население.

В същото време в Харков са нанесени удари с две руски ракети С-300 по енергийна и промишлена инфраструктура. Съобщава се и за удари в южната Запорожка област, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В Днипро жилищна сграда е била обстреляна, най-малко един вход е разрушен, хора са под развалините, заместник-ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Кирило Тимошенко.

Официални лица в централната област Черкаси предупредиха, че по-късно през деня може да последва масиран руски ракетен удар, а губернаторът на южния град Николаев каза, че 17 руски военни самолета "Туполев" са излетели от своите въздушни бази.

Новите атаки бяха извършени, след Украйна пак отрече, че е превзет източният украински град Соледар, където през последните седмици се водят интензивни боеве със множество жертви.

08:32 14.1.2023

"Вече се разправят помежду си". Киев пак отрече Соледар да е превзет и обвини руска ферма за ботове

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново отрече във вечерното си видеообръщение твърденията на Москва, че руските сили са овладели източния град Соледар.

Първоначално частната армия на Евгений Пригожин - "Вагнер", съобщи, че е овладяла Соледар, след което руското министерство на отбраната първо не потвърди, но след това също каза, че руските сили имат пълен контрол. Киев отвърна, че това не е вярно.

"Те вече се разправят помежду си на кого е заслугата за едно тактическо напредване, това е ясен сигнал за провал", коментира Зеленски.

"Тежката борба за Донецк продължава. Битката за Бахмут и Соледар, за Кремнина, за други градове и села в източната част на нашата страна продължава", добави той.

Зеленски благодари специално на бойците от частта "Кракен" за "решителните действия за унищожаване на врага в района на Соледар" и за приноса на Международния легион, който се бие край Бахмут. Отбеляза и служителите на Службата за външно разузнаване на Украйна, "чиято работа обикновено е напълно невидима". По думите му предстоят важни решения.

След като в събота сутрин взривове отекнаха в столицата Киев, някои проруски Телеграм канали започнаха да пишат за предполагаемо руско настъпление от Беларус. Зам.-командващият украинските Сухопътни войски генерал-лейтенант Олександър Павлюк обаче каза:

"Руски ферми за ботове използват активно (взривовете) като повод да всяват паника и да разпространяват съобщение, че това уж е началото на офанзива от север".

По-късно украинските власти съобщиха за руски ракетни удари по критична инфраструктура в Киев. Две руски ракети поразиха и Харков - втория по брой на населението украински град, съобщи регионалният губернатор Олег Синегубов. По негова информация две ракети С-300 са паднали в промишлен район.

14:53 13.1.2023

НАТО ще премести разузнавателни самолети в Румъния, по-близо до Украйна

НАТО премества няколко от своите самолети за наблюдение от Германия в Румъния, където ще бъдат по-близо до войната на Русия срещу Украйна. Планирано е самолетите за наблюдение на системата за въздушно предупреждение и контрол (AWACS) да пристигнат в Букурещ на 17 януари, "за да подкрепят засиленото присъствие на алианса в региона и да наблюдават руската военна дейност", се казва в изявление на НАТО от 13 януари.

Самолетите, които са базирани близо до Аахен в западна Германия, ще бъдат преместени в базата на румънските военновъздушни сили в Отопени, близо до Букурещ, на около 200 километра от източната граница на страната на ЕС и НАТО с Украйна, и ще останат там няколко седмици.

07:50 13.1.2023

"Няма повод за паника". Украинската армия продължава да отбранява Соледар

Украинските военни продължават да отблъскват атаките на руските сили в Соледар и "няма повод за паника", каза командирът на група за въздушно разузнаване във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с прякор "Мадяр". Пред украинското издание "Обществени новини" той каза, че уличните боеве в Соледар са "нещо страшно". Според "Мадяр" руските части "изпращат постоянно нови вълни от щурмови отряди и опитват да превземат нови позиции".

"Някъде може да има пробиви [от руска страна], другаде - ответни пробиви. Постоянна фронтова линия в момента няма".

Информацията за ситуацията в Соледар е противоречива. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че руските "пропагандисти" разпространяват твърдения, че градът е превзет, "за да поддържат мобилизацията и да дават надежда на привържениците на агресията". В четвъртък Зеленски проведе заседание с командването на ВСУ, след което каза, че "подразделенията, които отбраняват [Соледар и Бахмут], се обезпечават с всичко необходимо".

По-рано създателят на руската частна армия "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че Соледар е изцяло под контрола на неговите бойци. Няма потвърждение за това. В четвъртък генералният щаб на украинската армия каза, че "противникът е съсредоточил основните си усилия в опити да превземе изцяло Донецка област", а най-тежките сражения са в Соледар и Бахмут.

12:44 12.1.2023

Русия ще взима в казарма мъже до 30 години още тази пролет

Руснаците на възраст 18-30 години ще бъдат призовани в армията още тази пролет, съобщи Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана в руския парламент. Досега на наборна служба се викаха мъже до 18 до 21 г.

След три години руснаците ще бъдат призовани на задължителна военна служба на възраст от 21 до 30 години, каза Картаполов.

Наборната служба е различна от мобилизацията. Въпреки обещанията на руското ръководство наборници също се изпращат в Украйна. През септември 2022 г. в Русия бе обявена "частична военна мобилизация" за изпращане на още сили на фронта в Украйна, стотици хиляди руски мъже напуснаха страната.

Генерал-лейтенант Виктор Соболев, член на комисията по отбрана в Държавната дума, заяви пред НСН, че "всички руски младежи" трябва да бъдат изпратени в лагери за военно обучение за срок от шест месеца, така че всеки да има военна специалност. Соболев каза, че Русия не разполага с мобилизационен резерв за мащабна война. "Един от десет души е служил в армията, а девет от десет не са служили в армията. Какъв вид резерв ще представляват те? Необходимо е да се промени всичко: да се провеждат тренировъчни лагери, да се обучават младите хора", отбеляза Соболев.

09:42 12.1.2023

Сателитни снимки показаха разрушенията в Соледар

Компанията Maxar Technologies публикува сателитни снимки, които показват последиците от руските атаки срещу украинския град Соледар, който се намира в Донецка област.

„Снимките показват град Соледар, Украйна и напълно разрушените жилищни сгради“, написа в канала си в Туитър компанията.

Към днешна дата в Соледар са съсредоточени най-тежките битки на фронта в Украйна. В сряда от руска страна бяха публикувани информации, че градът е завладян, но те бяха опровергани от Киев.

По данни на местната управа в града остават 559 жители, включително деца. През януари 2022 населението му е било над 10 000 души.

07:32 12.1.2023

Русия изпраща началника на Генералния си щаб начело на силите в Украйна

Москва сменя командващия на силите си в Украйна. Промяната беше обявена в сряда от от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, който назначи началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за ръководител на инвазията.

14:59 11.1.2023

Как новото въоръжение, обещано на Украйна, ще ѝ помогне на фронта

"Не е танк, но може да бъде убиец на танкове", казва американски генерал за бойните машини "Брадли", които скоро Украйна ще получи. Какво ново въоръжение още обещаха САЩ и Европа на Киев и как то ще помогне срещу армията на Русия? И ще падне ли още едно табу?

12:42 11.1.2023

Подкрепата за Украйна е основната цел на Швеция като председател на Съвета на ЕС

Подкрепата за Украйна ще бъде първостепенна задача за председателството на Съвета на ЕС от страна на Швеция. Това каза премиерът на страната Улф Кристершон.

„Най-важното в следващите шест месеца е Украйна, запазването на единството в ЕС по повод на санкциите“, каза той по време на пресконференция в Стокхолм. Шведският министър-председател добави още, че ключов въпрос ще бъде и единството между ЕС и САЩ.

Във вторник Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха съвместна декларация за сътрудничество между НАТО и Европейския съюз. Те обвързаха засилващата се важност на това партньорство във връзка с войната в Украйна, както и с присъединяването на Финалнадия и Швеция към алианса.

12:25 11.1.2023

Какво знаем за ситуацията в Соледар?

Руските сили от месеци съсредоточават усилията си в градовете Бахмут и Соледар в източния регион Донбас. През последните часове в Соледар се водят интензивни бойни действия, които според Русия са довели до превземането на града. Украйна обаче отрича.

12:23 11.1.2023

Украински войници ще започнат обучение за системите "Пейтриът" в САЩ

Близо 100 украински войници ще бъдат изпратени в американския щат Оклахома, за да се обучават за работа със системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

Преди седмици САЩ обяви, че ще предостави на Украйна една батарея от американските системи. Това се случи след посещението на Володимир Зеленски във Вашингтон, където той се срещна с американския си колега Джо Байдън.

12:22 11.1.2023

Германия обеща "още военни пратки" за Украйна

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок посети украинския град Харков. На място тя каза, че Берлин ще предостави на Киев допълнителна хуманитарна помощ, която включва генератори и гориво, както и „още военни пратки“.

07:46 11.1.2023

Руските сили са превзели Соледар, твърди Лондон. Киев казва, че боевете продължават

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, позовавайки се на източници от бойното поле, че руските сили контролират почти цялата територия на град Соледар, който се намира в източната част на Украйна. Сраженията за този град продължават няколко седмици. Преди руската агресия населението на Соледар е 10 хиляди души и той сам по себе си няма стратегическо значение, за разлика от близкия Бахмут, който също е цел на руските войски.

Руски канали в Телеграм също съобщават, че центърът на Соледар е под контрола на руските войски. В изявление от името на създателя на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин се казва, че войниците му са "взели под контрол цялата територия на Соледар", въпреки че в центъра продължават сраженията.

Зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр каза по-късно, че сраженията в района на Соледар продължават и украинската войска все още отбранява града. Тя потвърждава, че руските части атакуват, но търпят огромни загуби.

"Подстъпите към нашите позиции са осеяни с телата на загинали войници на противника", написа тя в Телеграм. По данни на ръководителя на администрацията на Донецка област Павел Кириленко в Соледар са останали 532 души, основно възрастни хора. В настоящия момент евакуацията не е възможна.

08:40 10.1.2023

Продължават "мощните" атаки над Соледар. Руските сили се прегрупират

Украински официални лица съобщават за продължаващи и мощни атаки от страна на руските сили срещу ключовия източен град Соледар. Според Киев руските войски в района са започнали да се прегрупират, след като Москва едностранно обяви прекратяване на огъня в чест на православната Коледа през изминалия уикенд.

Украинските войски продължават да държат града, каза в понеделник вечерта областният управител на Донецка област Павло Кириленко, като отрече "фалшивите" съобщения, че руските войски са го превзели. "Соледар е най-горещата точка, в която не е останала почти никаква инфраструктура, само укрепления и мини", каза той пред украинска телевизия.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр каза, че след неуспешния опит за превземане на Соледар врагът "се прегрупира, променя тактиката и започва нова, ожесточена атака". В нея са участвали главно членове на руската наемническа групировка "Вагнер", съобщи тя в Телеграм.

Според украинските военни руските сили са се прехвърлили към Соледар, след като не са успели да превземат по-големия близък град Бахмут. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че устойчивостта на украинските сили, отблъскващи вълните от нападения в източния регион Донбас, е помогнала на страната да спечели време и да набере сили.

18:12 9.1.2023

"Едно от най-кървавите места". След Бахмут и Соледар е разрушен, но още има хора

Бахмутското направление в момента е най-горещата част от фронта, град Соледар е на практика разрушен, но все още има хора там, съобщи Сергей Черевати - говорител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, в ефира на националния телемарафон на 9 януари. По негови данни през денонощието в града, който се намира на около 15 км от Бахмут - който украинците също продължават да удържат, са станали 43 бойни сблъсъка.

„Има хора, въпреки че властите ги призоваха да напуснат зоната на военни действия, доколкото е възможно, организираха конвои. Особено от по-старото поколение много се страхуват да напуснат домовете си и да отидат на непознато място", каза той.

Черевати нарече ситуацията трудна, но контролирана от Въоръжените сили на Украйна, макар че там воюват "много по-професионални" руски наемници от тези на частната военна компания "Вагнер":

„Те имат значителна подготовка в звена като ФСБ, МВР, специалните части на Главното разузнавателно управление на МО на Русия. Ако по-рано използваха предимно бивши затворници, то в Соледар събраха най-професионалната част, за да пробият отбраната ни", каза той.

Руските военни се опитват да превземат Бахмут и Соледар повече от шест месеца - от юли 2022 г. Засега усилията им са напразни. Във видеообръщението си на 8 януари президентът Володимир Зеленски каза:

"Соледар се държи. Въпреки че има още повече разрушения и е много трудно. Няма парче земя край тези два града, където някой обитател да не е дал живота си за безумните идеи на господарите на руския режим. Това е едно от най-кървавите места на фронта".

14:49 9.1.2023

"Вярвам на това, което виждам". Журналисти показаха, че в Краматорск няма стотици убити украинци

Твърдението на Русия, че е нанесла свой ответен удар в град Краматорск, при който са били убити над 600 украински военнослужещи, беше опровергано от журналисти от международни медии. Те направиха репортажи от мястото и показаха снимки, на които се вижда, че сградите не са поразени и няма следи от много убити хора.

От своя страна редица руски прокремълски канали (по-специално Rybar и Grey Zone, близки до частната военна компания "Вагнер") критикуваха Министерството на отбраната, че лъже за "операцията за отмъщение".

"Нека да поговорим за измама", написа в Телеграм известен провоенен блогър, който публикува под името Military Informant и има повече от половин милион абонати.

14:17 9.1.2023

Нов руски ракетен удар уби две жени и рани дете на пазар в Харковска област

Руската армия нанесе ракетен удар по пазар в село Шевченково, Харковска област, при което са убити две жени на 50 и 60 години, съобщи Олег Синегубов, началник на регионалното военно управление.

Ранени са и петима души, включително 13-годишно момиче. Всички те са настанени в болница.

Синегубов каза, че руските войски са използвали ракетни системи С-300. Спасителни екипи работят на мястото, разчиствайки отломките.

Кирило Тимошенко, заместник-началник на кабинета на президента на Украйна, написа в канала си в Телеграм, че това е "поредният терор на нашия народ в началото на седмицата. Това са ужасяващи снимки, които не могат да се гледат без сълзи".

Заредете още

XS
SM
MD
LG