Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Експлозиите са вече и в Русия. Кой е срещу българщината


Дария Дугина загина, след като колата ѝ беше взривена край Москва. Тя е дъщеря на Александър Дугин, който е известен като "Мозъка на Путин"
Дария Дугина загина, след като колата ѝ беше взривена край Москва. Тя е дъщеря на Александър Дугин, който е известен като "Мозъка на Путин"

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Само един танкер с втечнен газ ще пристигне от САЩ
  • Експлозия край Москва уби дъщерята на „Мозъка на Путин“
  • „Карти срещу българщината“

Служебното правителство успя да договори само една от седемте възможни доставки на втечнен газ от САЩ. Причината е липсата на терминали, на които горивото да бъде доставено. Това, според кабинета, прави крайната цена на тези доставки твърде висока. Вместо това управляващите ще търсят доставки на „газ по тръби“.

„Демократична България“ (ДБ) видя в тези действия опит за заблуждаване на обществото, което е с цел да се принудим да се обвържем отново с „Газпром“.

В неделя руският посланик в България Елеонора Митрофанова каза, че руският газ може да се плаща само в рубли и че други пречки не съществуват. През април „Газпром“ прекрати едностранно доставките за „Булгаргаз“ в нарушение на дългосрочен договор между двете страни.

В събота руската компания за пореден път спря изцяло подаването на природен газ по тръбопровода „Северен поток 1“. От месеци количеството, което се подава по трасето от Русия към Европа, е свалено до едва 20% от капацитета си.

Промени

Правителството продължи с кадровите промени в държавните структури. В петък служебният кабинет смени ръководството и на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Начело на фонда застана човек, който е завършил Академията на МВР. Той е поредното назначение, което е свързано със силовите структури в страната.

С ново ръководство е и най-голямото строително дружество в България – „Автомагистрали“, съобщи Капитал.

Сградата на бул. „Раковски“ 134, която беше един от символите на промените след 1989 г. и служи за централа на СДС, стана повод за сблъсък между партията и служебния кабинет. Това се случи заради предложение в сградата да се настанят европейските делегирани прокурори. От СДС видяха в това „заговор за политическо отмъщение“ и организираха протест. От министерството на правосъдието отговориха, че делегираните прокурори сами са избрали сградата.

Кампанията

„Продължаваме промяната“ (ПП) обявиха, че част от листите им ще бъде бившият вътрешен министър Бойко Рашков. Кирил Петков, намекна, че е възможно в листите на партията му да попаднат и част от бившите депутати на „Има такъв народ“, които се отделиха от партията на Слави Трифонов през юни.

В неделя самият Трифонов за пореден път обвини в лицемерие бившите си коалиционни партньори от ПП, БСП и ДБ. Като причина той изтъкна различните позиции, които трите партии имат във връзка с подновяването на доставките от „Газпром“.

Кампания срещу БСП и лично срещу себе си видя лидерката на партията Корнелия Нинова. Като неин автор тя посочи не Трифонов, а президента Румен Радев и служебния кабинет, назначен от него.

Заради липсата на пълен достъп до машините за вота, с който да се провери как работи софтуера за отчитане на гласовете, от „Демократична България“ подадоха жалба до Върховния административен съд. Това се случи, след като от Централната избирателна комисия отказаха достъпа.

Русия

В събота вечер край Москва загина дъщерята на Александър Дугин Дария. Руските власти посочиха като причина за смъртта ѝ екплозия на бомба, поставена в колата ѝ. Те допуснаха, че крайната цел е бил баща ѝ. Дугин е сред най-приближените на руския президент и често е наричан „Мозъка на Путин“. Няколко от най-известните лица в Русия, както и лидерът на сепаратистите в Донецк Денис Пишулин, обвиниха Украйна за случая. Киев отхвърли версията, че има нещо общо с експлозията.

В събота се навършиха две години от опита за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални. „За втори път отбелязвам втория си рожден ден - денят, в който се опитаха да ме убият, но по някаква причина не умрях“, написа той. Навални е затвора, където лежи заради няколко присъди.

Войната

Украйна се готви за „грозна атака“ от страна на Русия през следващата седмица. Според президента Володимир Зеленсеки това може да дойде в следващите дни, защото предстоят чествания по повод националния празник на страната.

В края на изминалата седмица продължи серията от взривове на територия, която е в контрола на Русия. Експлозии имаше в незаконно анексирания полуостров Крим, част от които бяха край ключовото военно летище Белбек. В събота с дрон беше атакуван и щабът на Черноморския флот на Русия, който се намира в Севастопол. Взривове имаше и в окупирания Мелитопол.

Две руски села бяха евакуирани след експлозии в оръжейни складове в руската Белгородска област.

Москва за пръв път призна, че е уволнила командира на Черноморския си флот. Това е една от най-сериозните промени в ръководството на руските сили от началото на войната през февруари.

В края на седмицата се проведоха преговори за изпращане на мисия на ООН в окупираната от Русия атомна електроцентрала „Запорожие“. В тях се включиха генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Москва съобщи, че е съгласна да допусне мисията.

В петък стана ясно, че от Белия дом подготвят нова военна помощ за Украйна в размер на 800 млн. долара. САЩ планират да закупят и 150 000 тона украинско зърно, което да бъде изпратено в най-засегнатите от световна продоволствена криза страни.

Увеличават се индикациите, че ЕС обмисля да наложи цялостна забрана за издаване на визи за руски граждани, след като това направиха няколко от страните членки. Защо тази забрана се обмисля – отговорите са тук.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Балканите

В неделя албанските власти съобщиха, че са арестували двама руснаци и един украинец, които са се опитвали да влязат в държавен военен завод. Тримата са заподозрени в шпионаж.

Правителството на Черна Гора беше свалено от власт. Това се случи, след като в началото на август премиерът Дритан Абазович подписа спорно споразумение със Сръбската православна църква - вероизповеданието с най-много последователи в страната.

Тази седмица бяха публикувани приети още през 2019 г. препоръки на историческата комисия между България и Северна Македония. Те бяха преразказани манипулативно в София и предизвикаха в Скопие критики, които се облягат на откровени лъжи. Стефан Дечев разказва какво постигнаха България и Северна Македония.

И няколко препоръки

Двама млади българи създават настолна игра, която осмива комплексите на обществото, в което живеем. Държавата обаче отказва да патентова името на играта им. Нейните доводи са свързани с това, че името обижда българския народ и нарушава обществения ред. Не пропускайте историята на „Карти срещу българщината“.

Една година, след като талибаните си върнаха властта в Афганистан, страната бързо се промени, а животът на голяма част от населението се влоши значително. Сред най-тежко пострадалите са жените, както и момичетата, които живеят като в затвор.

Още преди 8 години, когато за пръв застава пред паметника на Бузлуджа, арх. Дора Иванова вижда потенциал. Оттогава досега много неща са се променили, има надежди сградата да се отвори за посетители, а напредъкът е именно заради работата на Иванова. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG