Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов няма проблем със Сарафов. Тръмп има зелена светлина от съда. Кой празнува с руския флаг?


Навръх националния празник 3 март феновете на ЦСКА - София изпълниха хореография с димки с цветовете на българския трибагреник, но зрителите останаха с впечатлението, че заедно със зелените са запалени и няколко сини. Така цветовете заприличаха на руския флаг.
Навръх националния празник 3 март феновете на ЦСКА - София изпълниха хореография с димки с цветовете на българския трибагреник, но зрителите останаха с впечатлението, че заедно със зелените са запалени и няколко сини. Така цветовете заприличаха на руския флаг.

Добро утро. Най-важното днес:

  • 3 март с руски знамена
  • Погребението на Алексей Навални
  • Ръкавицата на Мартин Тотев

България отбеляза 146 години от Oсвобождението от турско владичество. Както се случва през последните години на този ден, той беше почетен от някои хора на Паметника на свободата на връх Шипка с руски знамена, вместо с български. Там бяха и президентът Румен Радев, и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Честванията в София бяха водени от премиера Николай Денков. Събитията в столицата също не минаха без руския флаг. Феновете на ЦСКА - София направиха хореография с димки по време на мача с Берое. В това видео на "Спортал" можете да видите как първоначално димът е в цветовете бяло, зелено и червено, но секунди по-късно са запалени сини димки, които променят трикольора от български в руски.

Препоръчвам ви и това интервю на "Дойче веле" с историка Стефан Дечев за това какво точно отбелязваме на датата 3 март.

В навечерието на националния празник Радев посети Турция, където покани турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на официално посещение в България. И за пореден път критикува военния министър Тодор Тагарев.

Връзките на Нотариуса и Еврото

Както и предишната, миналата седмица премина под знака на разкритията за влиянието на убития Мартин Божанов - Нотариуса и изчезналия Петьо Петров - Еврото в съдебната система. В този текст можете да прочетете какви са данните за връзките на двамата с последните двама главни прокурори Иван Гешев и Борислав Сарафов.

Тези данни станаха повод председателката на БСП Корнелия Нинова да призова Сарафов временно да се оттегли от поста си. Колегата ѝ в ГЕРБ Бойко Борисов обаче каза, че "не вижда никаква причина" за това.

Прокурор Йордан Петров от Софийската градска прокуратура, който едновременно разследва групата на Божанов и тази на Еврото, пък се появи в Нова телевизия, за да каже, че "към момента няма категорични доказателства за престъпно поведение на магистрати" по двата казуса.

Препоръчвам ви това обобщение на колегите от "Дневник", от което ще разберете защо думите на прокурор Петров противоречат на публично известни обстоятелства.

Екстрадиция от Узбекистан

Над 10 години, след като беше осъден на доживотен затвор за двойно убийство в дискотека до Съдебната палата в София, Илиян Тодоров беше екстрадиран от Узбекистан и най-накрая влезе в затвора.

В следствения арест пък остава Илко Захариев, за когото МВР и прокуратурата твърдят, че е изпращал онлайн заплахи срещу съдия Владислава Цариградска и други публични личности.

Не пропускайте и тази новина за върнати в България "мигранти престъпници", които всъщност се оказаха български граждани. Противно на политическите спекулации на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Новият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров пък отказа да коментира санкциите за корупция, наложени от САЩ на колегата му начело на партията Делян Пеевски. Двамата оглавиха движението преди точно 10 дни, след като бяха номинирани от почетния му председател Ахмед Доган.

Арести в Москва заради Навални

Много руснаци се събраха в петък в Москва за да изпратят критика на Кремъл Алексей Навални в последния му път. Местните власти забраниха събиранията и разрешиха на близките му да го погребат само в тесен семеен кръг. Въпреки това хиляди изпълниха улиците около църквата, където беше опелото.

Погребението не мина и без масови арести. Над 100 души бяха задържани от московската полиция, а в няколко руски региона името на Навални дори беше обявено за "екстремистки символ".

Препоръчвам ви този текст на Робърт Коалсън, от който можете да разберете защо Навални може и да не е последният руски опозиционер, който намира смъртта си в руски затвор.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Изборите в Русия и войната в Украйна

В навечерието на президентските избори в Русия на 15-17 март, местните власти блокираха сайт, свързан с акция срещу очакваното преизбиране на Владимир Путин.

Путин изглежда сигурен победител, след като и последния му опонент - Борис Надеждин, не беше допуснат да участва във вота. В този текст можете да прочетете повече по темата.

На този фон войната на Русия срещу Украйна за пореден път излезе извън украинските граници. Железопътен мост до руския град Самара беше взривен, за което Киев пое отговорност.

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог.

В тази галерия можете да разгледате снимки от източния украински град Авдиивка, превзет наскоро от руските сили след месеци наред украинска съпротива.

Битката на Тръмп и Хейли

Върховният съд на САЩ разреши на Доналд Тръмп името му да остане в избирателните списъци във всички щати, които искат да го дисквалифицират от първичните избори за президент на страната.

На този фон Тръмп спечели вота на републиканците в Мичиган Мисури и Айдахо. Опонентката му Ники Хейли пък стигна до своята първа победа - във Вашингтон.

Не пропускайте и този текст, от който ще разберете как името на Тръмп е използвано в измамна схема в САЩ, измислена в Северна Македония.

Още две предложения

Повече свобода или повече власт? Над това основно политическо разделение разсъждава Красен Станчев и прави преглед на случващото се в България през последните години.

Той е на 21 години, но вече печели няколко конкурса за стартъп проекти с идеята си за антитреморна ръкавица. Иска да помогне на хората с Паркинсон и други неврологични заболявания и приема това като своя лична кауза. Той е Мартин Тотев и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG