Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ПП-ДБ се притесни за "Лукойл". Златната арка изчезна. Зеленски отличи Пеевски, Борисов и Петков


Щангистът Карлос Насар постави световен рекорд по време на турнира Гран при в Доха. Снимката е архивна.
Щангистът Карлос Насар постави световен рекорд по време на турнира Гран при в Доха. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Карлос Насар постави световен рекорд в щангите
  • ПП-ДБ се загрижи кой ще вземе "Лукойл"
  • Как НРБ захранваше палестинците с оръжие

Българският щангист Карлос Насар постави световен рекорд. Той направи това при победата си в турнира за Световната купа в Доха с рекорд от 222 кг. в изтласкването в категория до 89 кг.

Постижението му е още по-значимо, защото идва след като през май той претърпя травма.

Тук можете да си припомните част от историята на Насар, който още преди две години беше герой в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Помощ за Украйна, Конституционни промени и благодарност от Зеленски

Парламентът одобри предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна, свързана основно с оръжия с отпаднала необходимост. Решението беше прието с гласовете на партиите, които подкрепят кабинета – ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС.

В публикация в туитър украинският президент Володимир Зеленски благодари поименно на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

Трите партии приеха на първо четене и конституционните промени, свързани с ограничаване на възможността на президента да определя сам състав на служебно правителство, разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два отделни органа с премахване на Пленума му, както и част от текстовете за орязване на правомощията на главния прокурор.

Президентът Румен Радев каза, че няма да предлага собствените си идеи за промени в конституцията в този парламент, защото според него той има „рекордно ниско гражданско представителство“.

Арката, паметникът и пейките

Столичната община премахна златната арка, която беше поставена само преди седмица на площад "Св. Александър Невски" в София като част от коледната украса на града. Решението дойде след критични коментари в социалните мрежи.

Потребителите в мрежата обаче бързо си намериха нова цел – дървени конструкции на столичната улица „Шишман“, които бяха разхвръляни по един от тротоарите. Оказа се, че те не трябва да са там, а общината изиска от изпълнителя да ги премести.

В рамките на следващите 30 дни трябва да се извърши демонтажът на фигурите от скулптурните композиции, част от Паметника на Съветската армия. Фигурите ще бъдат преместени за временно съхранение, докато се реши къде да бъдат изложени, каза районният кмет на „Средец“ Трайчо Трайков.

ПП-ДБ се загрижи кой ще контролира „Лукойл“

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков се опасява, че "Лукойл" може да бъде продадена на фирма с неясна собственост. По думите на Петков рискът е "да не се появи една офшорка", зад която да стоят руски или български купувачи. Той не посочи конкретен пример.

Евентуална продажба на българските активи на „Лукойл“ е свързана с рискове, така че правителството обмисля начините, по които може да ги избегне, каза премиерът Николай Денков.

За риск говори и финансовият министър Асен Василев.

Коментарите идват 4 дни след като "Лукойл" съобщи, че обмисля да продаде бизнеса си в България.

Казусът с „Пирогов“ не е приключил

Денков каза, че ще изчака становищата на АДФИ и прокуратурата по казуса с отстраняването на директора на болница „Пирогов” и тогава ще прецени дали здравният министър Христо Хинков трябва да бъде сменен.

Желанието на министъра да уволни директора на „Пирогов“ се превърна в поредното изпитание за стабилността на управляващото мнозинство. Това желание обаче се обърна като бумеранг срещу Хинков. Надежда Цекулова разказва как се стигна до този развой и с какво управлението на „Пирогов“ е толкова важно.

Войната в Украйна и изборите в Русия

Руският президент Владимир Путин съобщи в петък, че ще се кандидатира отново за президент на изборите през 2024 г. Той вече е най-дълго управлявалият страната след диктатора Йосиф Сталин.

Украйна призова държавите по света да не изпращат наблюдатели за руските президентски избори, които Москва смята да организира и на украинска територия. Русия предвижда избори, включително и в частично или изцяло окупираните украински територии.

Международният олимпийски комитет (МОК) позволи на спортисти от Русия и Беларус да участват в Олимпийските игри в Париж през 2024 г., но под неутрален флаг.

На фронта Украйна успя да евакуира и последните жители на Авдиивка, които се криеха от руските обстрели в местния коксов завод. Новината идва на фона на усилващото се руско настъпление към града.

Двама украински политици са убити в един и същ ден. Единият - край Москва, а другият - в Луганск. Общото между тях е, че и двамата са сътрудничили на Русия. Киев ли стои зад покушенията? Не пропускайте тази история.

Няколко препоръки

България е обучавала стотици палестински бойци, за да се бият срещу Израел, и им е давала огромно количество оръжие. Тогава страната се казва НРБ и следва линията на СССР. Днес, 30 години по-късно, някои от обучаваните в България мъже участват във властта на Палестинската автономия. Георги Ангелов разказва.

Знаете ли какво е да имате добър живот? Ако имате ясен отговор, един германски социолог има съвет към вас: помислете пак. Диана Иванова представя неговата рецепта за лична борба с дезинформацията.

Генка Шикерова и Елица Симеонова от Свободна Европа спечелиха награди „Червена линия“ за разследваща журналистика на Антикорупционния фонд (АКФ).

Журито отличи още и Вероника Димитрова от Нова телевизия, Богдана Лазарова от БНТ и Емилия Димитрова от За истината.

Човек на деня

Градове, стадиони и улици бяха преименувани на нея. Филмът за последното ѝ турне донесе най-високите продажби на билети за един ден в историята. А университети като Харвард провеждат курсове за това как влияе на аудиторията. Тя е Тейлър Суифт и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG