Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев обвини Украйна за войната. Тя му напомни, че Русия нападна. Какво значи думата "безродие"


Румен Радев на откриването на пилона на Рожен заедно със Симеон Караколев, организатора на кампанията за събиране на дарения за изграждането му
Румен Радев на откриването на пилона на Рожен заедно със Симеон Караколев, организатора на кампанията за събиране на дарения за изграждането му

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Радев обвини Украйна, че “настоява” да води войната
  • Вили Лилков се кандидатира за кмет на София
  • Балканските проблеми през погледа на “Дубиоза колектив”

Президентът Румен Радев обвини Украйна, че “настоява” да води войната, която в действителност Русия започна. Той твърди още, че “сметката се плаща от цяла Европа”.

Фактите са, че руската армия нахлу на територията на Украйна през февруари 2022 г. Всички бойни действия се водят на украинска територия. Хиляди украинци са убити, а милиони са принудени да напуснат домовете си.

Украйна е тази, която най-много иска мира, а агресорът - Русия, настоява да води война, написа украинското посолство в позиция по повод думите на президента.

Премиерът Николай Денков обвини Радев, че разпространява “руски опорки”, които нямат нищо общо с позицията на ЕС и НАТО, в чието формиране и самата България е участвала.

Радев каза още нещо, което предизвика реакции. Той обвини критиците на пилона в Рожен в “безродие”. Тази дума има тежка история, свързана с репресивна кампания в СССР по времето на Сталин. Всичко е обяснено в този текст на Катерина Василева.

България, Русия, НАТО

Българският гражданин Денис Петранов е арестуван от властите в Русия през май и оттогава роднините му не знаят нищо за него. Институциите в София мълчат, въпреки че за втори път Москва замеси България в твърдения за терористична дейност.

Сайтът на българския парламент стана обект на хакерска атака. Случаят съвпадна с предложението на депутати България да даде на Украйна стари бронирани машини. Руска хакерска група пое отговорност за атаката.

Бойната група на НАТО в България ще бъде засилена до ниво бригада. Тази новина дойде от срещата на върха на Алианса във Вилнюс. Значи ли това, че в България идват 5000 войници? Краткият отговор е не, а по-дългият е в този текст на Георги Ангелов.

Двигатели на български изтребители МиГ-29 ще се ремонтират в Полша. Българската компания ТЕРЕМ беше избрана да извърши ремонта, но се отказа.

“Възраждане”, референдумът, антисемитизмът

“Възраждане” внесе в Конституционния съд жалба срещу решението на парламента, с което беше отхвърлен референдумът срещу еврото. Към жалбата на се присъединиха ИТН и Радостин Василев.

В същото време прокуратурата възложи проверка по сигнал за антисемитски колаж с лицето на Соломон Паси, споделен в група на “Възраждане” в социална мрежа. Партията се обяви за жертва на набеждаване.

Изборите, София, бюджета

Инициативен комитет издигна Вили Лилков за кмет на София. Той и преди е бил кандидат за кмет на столицата и е избиран за общински съветник няколко пъти. Това е третата номинация за кмет след Васил Терзиев и издигнатия от “Възраждане” Деян Николов.

ГЕРБ и ПП-ДБ управляват заедно вече месец. Те твърдят, че не са в коалиция, но според политолози е точно обратното. Изборът на председатели на парламентарните комисии повдигна въпроса каква е ролята на ДПС. Тук са отговорите на трима експерти.

Полицаи протестираха с искане за увеличение на заплатите си с 10%. Проектът за бюджет не предвижда повишение на възнагражденията им и според финансовия министър Асен Василев не е разумно да се вдигат заплатите в системата, преди тя да се реформира.

Украйна, Русия, войната

Украинската армия съобщи, че е получила касетъчните бомби, обещани от САЩ. Вашингтон изпрати боеприпасите въпреки критиките на съюзниците си от НАТО.

Руският президент Владимир Путин заплаши с “реципрочни действия”, ако Украйна използва касетъчни бомби срещу руските сили. Правозащитници посочват, че Русия отдавна използва такива боеприпаси в Украйна, но Москва отрича.

Командването на украинската армия съобщи за напредък на настъплението си срещу руските сили на юг. В същото време руски военни нападат източни украински области.

Поне четирима души загинаха при руски атаки срещу четири украински области в неделя.

Украйна направи стъпка към узаконяването на марихуаната за медицински цели. Това се случва на фона на войната, при която много войници и цивилни получават тежки травми.

“Вагнер”, Русия, Беларус

Руската наемническа групировка “Вагнер” вече не участва активно във войната срещу Украйна. В края на юни основателят на групата Евгений Пригожин обяви бунт срещу военното ръководство на Русия, но го прекрати за един ден.

Конвой на “Вагнер” е преминал на територията на Беларус, съобщиха местни медии. Това е едно от малкото свидетелства за съдбата на групировката след бунта. Властите в Минск казват, че инструктори от “Вагнер” ще обучават беларуската армия.

Руският генерал Владимир Селивьорстов е уволнен. Новината идва на фона на съобщения за задържани и изчезнали ръководители в руското командване след бунта на Пригожин.

Няколко препоръки

Руската пропаганда често говори за “суверенитет”. Какво обаче разбира под това? Според анализ на проф. Димитър Вацов в портал “Култура” - военна и икономическа сила, която експанзира дотам, докъдето успее, и не признава морални и юридически ограничения.

Как изглежда българският разказ за Втората световна война и участието на България в нея? До 90-те години доминира комунистическият прочит, а след това официалната версия отива в крайнодесния спектър, пише историкът Стефан Дечев.

Замърсен въздух, трафик, боклуци по улиците. За много София е предимно това. Един художник от Япония не е съгласен - той вижда града като магически свят. Прочетете историята на Хиро Камигаки и изложбата му “Лабиринтът на София”.

Корупцията, емиграцията и национализмът на Балканите често присъстват в песните им. Те показват колко близки са проблемите, с които се сблъскват различните балкански държави. Не пропускайте това видео за босненската група “Дубиоза колектив”.

Човек на деня

Той спечели за трети път златен медал от международната олимпиада по биология. Но за него науката е много повече от състезание - тя е ключът към решението на проблемите, с които човечеството се сблъсква. Петър Жотев е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG