Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 32 млн. в брой точно до „Златната локва“. Сбогом на Джеймс Пардю


Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю почина на 77-годишна възраст.
Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю почина на 77-годишна възраст.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • НАП откри 32 млн. в брой във фирма за дезинфекция
  • Публикуван е черният списък на фирмите на Божков и Пеевски
  • Излезе нов филм с Мария Бакалова

НАП откри 32 милиона лева в брой във фирмата Пи. Еф. Си., която дезинфекцира автомобилите на границата с Турция. Част от касовите апарати не са били свързани с НАП. Разследване на бТВ от 2013, продължено от Антикорупционния фонд през 2019, беше показало, че фирмата е спечелила конкурса за извършване на дезинфекция, макар че е възникнала след обявяването на конкурса.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Санкциите на САЩ

Дотук има две основни последици от решението на САЩ да наложи санкции на Делян Пеевски, Илко Желязков, Васил Божков и на още трима българи.

Правителството създаде черен списък на асоциираните с тях физически и юридически лица, който е публикуван на страницата на Министерството на финансите и на сайта на НАП. Той ще се обновява.

Прокуратурата образува 6 отделни проверки за всеки от санкционираните.

Посланичката на САЩ каза, че действията на нейната страна няма да решат проблема с корупцията в България, но са знак за света, че използването на държавни институции за лична облага няма да бъде търпяно. Тя призова властите да предприемат решителни действия.

Елица Симеонова обяснява практическото значение на американските санкции.

Иван Бедров изброява 5 очевидни извода от налагането на санкциите. Ето пример – няма добра и лоша мафия, защото която и да спечели, на власт все ще е мафия.

Тук ви напомняме кои са санкционираните и по какви причини бяха посочени от Вашингтон.

АЕЦ „Белене“. Изборите

Съдът върна делото за АЕЦ „Белене“ на прокуратурата, защото тя не е изяснила в какво точно обвинява обвиняемите, пише „Сега“.

С машините за гласуване могат да гласуват 45 души за час, казват от Института за развитие на публичната среда (ИРПС). Неправителствената организация е член на обществения съвет на ЦИК. Тя е достигнала до извода след симулация на изборния процес.

Ръководството на ДПС се срещна в неделя с турския президент Ердоган. От ДПС не уточняват кои са били темите на разговор.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 47 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 0,83% от извършените тестове. Починали са 7 души.

Кабинетът удължи с още два месеца мерките „60/40“ и гарантира кредити без обезпечение на малките фирми.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Държавен тероризъм ли е това?

Младият мъж, заради когото Беларус отвлече чужд самолет, а после го арестува, беше записан за втори път на видео. Този път той плаче, „признава“ колко много цени Александър Лукашенко и се разкайва, че е искал да го свали от власт. Първото видео с Раман Пратасевич беше заснето от следователите в ареста, там той беше казал, че е направил „самопризнания“. Второто видео е заснето от „журналист“ от държавната телевизия. Прилича на видео, правено от ислямски терористи, макар че в техните видеа с принудителни самопризнания не са участвали журналисти.

Работата на журналиста е „да светва лампата в тъмния килер“, казва преди много години един руски държавник на Андрей Шарий – журналист и директор на руската служба на Радио Свободна Европа / Радио Свобода. Но какво да направим, ако в Русия скоро изобщо не остане кой да светва лампата?

Отиде си Джеймс Пардю

Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю почина на 77-годишна възраст. Той оглавяваше американската мисия от 2002 до 2005 г.

По света накратко

НАТО предупреди Русия и Беларус да не заплашват съюзници на алианса. Беларус съкрати броя на американските дипломати на своя територия. От събота ЕС забрани прелитането и кацането на беларуски самолети на своя територия. Путин съобщи, че първата линия на „Северен поток 2“ е завършена. Правозащитни организации апелират към Румъния да спре да тормози разследващите журналисти, като им образува дела. САЩ разшириха черния списък на китайски компании, подпомагащи режима в Пекин. Фейсбук удължи с още две години забраната за Доналд Тръмп да ползва социалната мрежа.

И две препоръки

Излезе новият филм с участието на Мария Бакалова, която наскоро стана първата българска актриса, номинирана за Оскар. Режисьор е Ивайло Пенчев.

На 6 юли в Кан Джоди Фостър ще получи почетната награда „Златната палма“. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Германия се извини за геноцид, който е извършила в Намибия в началото на 20-и век. Какво ще направи страната с всичките статуи на хора, причастни към този геноцид? Диана Иванова разказва.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG