Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Управляващите търсят консенсус. Роднини търсят загинали мигранти. Кой управлява МВР?


Израелски танкове се движат близо до границата с Ивицата Газа в неделя, след като сраженията между Израел и ислямистката палестинска групировка Хамас бяха подновени в петък.
Израелски танкове се движат близо до границата с Ивицата Газа в неделя, след като сраженията между Израел и ислямистката палестинска групировка Хамас бяха подновени в петък.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене. 

Добро утро. Най-важното днес:

  • Оставки в МВР и НЗОК
  • Лавров нападна Блинкен и Борел
  • Примирието в Газа свърши

Миналата седмица завърши, както и много други преди нея. Отново имаше трус в управляващото мнозинство, който отново беше потушен с уверение, че правителството на Николай Денков е без алтернатива. ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС ще търсят консенсус за механизъм, чрез който да взимат общи решения в бъдеще.

Този път поводът за напрежението между тях беше назначението на подуправител на здравната каса с гласовете на ГЕРБ и ДПС против волята на ПП-ДБ. В крайна сметка той престоя на поста само ден, след което заедно с управителя на касата подадоха оставки, за което бяха призовани от управляващите.

Последва интервю на Христо Иванов пред Дарик радио, в което той потвърди, че в България се случват “огромни промени”, а Делян Пеевски “не взема ролята на премиер”, както изглежда всяка вечер в телевизионните новинарски емисии.

Бойко Борисов също демонстрира, че все още подкрепя правителството, заявявайки, че “сглобката е паянтова”, но няма алтернатива. Изпълнителният съвет на партия ДСБ, която е част от ПП-ДБ, също обяви, че кабинетът е без алтернатива, предаде БТА.

А еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони обяви, че през пролетта ще стане ясно кога ще бъде изпълнен един от основните приоритети на управляващите - влизането на България в еврозоната.

Разкрития в МВР

Оставка имаше и в МВР. Васил Кръстев, началник на кабинета на министър Калин Стоянов, се оказа бивш кадър на веригата Lafka, свързвана с Пеевски. Това беше разкрито от “Капитал”, а малко след публикацията Кръстев обяви пред Свободна Европа, че напуска поста си, за да не увеличава напрежението над МВР.

В същото време се оказа, че МВР е излъгало, когато каза, че има кадри, на които се вижда бой между футболни агитки по време на безредиците на протеста срещу БФС на 16 ноември в София. В отговор на депутатски въпрос сега министерството призна, че всъщност няма такива кадри, съобщи “Дневник”.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Лавров в Скопие

През България минава път, който не е на картата и е все по-смъртоносен. По него вървят мигрантите, тръгнали за Западна Европа. Някои умират по пътя. После близките им ги търсят сред хаос и корупция. Ако в петък сте пропуснали това разследване на Свободна Европа, Lighthouse Reports, The I Newspaper, Solomon, Der Spiegel и ARD, задължително му отделете няколко минути.

Ако пък досега не сте се ориентирали какво се случи с полета на руския външен министър Сергей Лавров, който така и не прелетя над България, за да отиде на срещата на върха на ОССЕ в Скопие, вижте този текст.

Там Лавров не успя да се види нито с американския държавен секретар Антъни Блинкен, нито с първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, което видимо го ядоса. Българската външна министърка Мария Габриел също се размина с него, след което каза, че не е искала да бъде “на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви”.

Нови сражения в Газа

Бойните действия в Ивицата Газа бяха подновени след едноседмично примирие. Израелската армия измести фокуса на своята офанзива към южната част на анклава, а САЩ призова Тел Авив да спазва “моралната си отговорност” да пази цивилните.

Киев обвини Москва в екзекуции на украински военнопленници, а Швейцария замрази руски активи за 8,8 милиарда долара.

Русия пък обяви война на ЛГБТ движението в страната. Върховният съд го определи като “екстремистко”, а местните власти забраниха дейността на всички организации за защита на правата на хората с различна сексуална ориентация. Веднага последваха и полицейски рейдове.

И още три препоръки

Препоръчвам ви и този текст, който дава отговор на въпроса защо шахът е разделен на мъжки и женски. Не пропускайте и тази статия на Стефан Дечев, в която е събрана дългата история на нарушенията на православния пост. Отделете няколко минути и за историята на Зои Кравиц, която проправя своя собствен път към славата едновременно в модата, музиката и киното.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG