Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Задават се план за ваксиниране и отлагане на кредити. И проблеми за Пеевски в САЩ


Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • План за ваксиниране
  • Мораториум за кредити
  • Наградата “Гонкур”

Правителството обеща до края на седмицата план за ваксиниране на населението срещу COVID-19. Първите ваксини се очакват около Нова година. Кабинетът прие и план за готовност при пандемии, но не за тази пандемия, а по принцип.

Великобритания стана първата държава в света, която одобри ваксината на Pfizer и BioNTech. Първите имунизации започват до дни.

Интерпол предупреди, че организираните престъпни групи са насочили интереса си съм към ваксините и могат да се опитат да продават фалшиви дози. Тук не ги очаква голям пазар - припомням ви проучването, според което 48% от българите не искат ваксина.

За последното денонощие новите заразени в България са 3138 при направени 8478 PCR теста. В болници се лекуват вечe 6635 пациенти, само за ден починаха 159 души.

Профилактиката на някои заболявания почти изчезна заради епидемията, например на рака на гърдата. Не пропускайте тази видео история на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов.

БНБ съобщи, че подготвя удължаване на мораториума върху плащането на кредити с до 9 месеца. Решението е било взето на ниво ЕС, очаква се българските банки да уточнят как. Ако търсите парична помощ от държавата, тук сме събрали обявените до момента схеми. Споделете ги с близки, които може да имат нужда.

Пеевски е разследван в САЩ. Друг българин е звезда в Беларус

Малтретиране, удари с пръчки и недостатъчно персонал. Това са част от наблюденията на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа след проверка в български психиатрични болници.

Ще има водна криза, няма да има водна криза. Ако екоминистърът Емил Димитров ви е объркал, този анализ на Елица Симеонова е за вас - кой е виновен и за колко пари става дума.

Веднъж е политик, друг път е политолог, а напоследък е вирусолог. Това е любимата ми история от деня - как един българин се превърна в звезда в медийната машина на Лукашенко в Беларус.

Росен Босев разкрива в “Капитал”, че Комисията по вътрешна сигурност към Американския Сенат разследва Делян Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания, за да наеме американски лобисти.

Бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски ще бъде специален пратеник на македонското правителство за България.

Препоръчвам ви този анализ на Стефан Дечев за отношенията между двете държави - "Обща история. Добре, но какво разбират под това самите македонци?”

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

НАТО вижда заплаха от Русия и Китай

В Словакия убиецът на журналиста Ян Куциак получи окончателна присъда от 25 години затвор. В Германия беше задържан 51-годишен мъж, който се вряза в пешеходна зона в Трир и причини смъртта на пет човека. Главният прокурор на САЩ Уилям Бар отхвърли твърденията на президента Доналд Тръмп за сериозни измами на изборите. Докладът за развитието на НАТО до 2030 г. казва, че алиансът трябва да се справя с агресивното поведение на Русия и изгряващата заплаха от Китай. Военното министерство на Русия обяви, че е разположило модерни системи за въздушна отбрана на Курилските острови, за които претендира Япония.

И две препоръки

“Наричат я „радиоактивната жена”, но не само защото изследва тежки метали и открива радия и полония, а и защото пробите в джобовете ѝ наистина красиво светят в тъмното”. Прочетете цялата история на Пламен Асенов за Мария Кюри в поредицата Малки истории за велики европейци.

Романът “Аномалията” получи наградата “Гонкур”. Той разказва за един и същи полет от Париж за Ню Йорк, видян през очите на 11 от пътниците на борда. Авторът Ерве льо Талие е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG