Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парковете вече са отворени, но не съвсем. Ким изчезна, ИПК “Родина” също


Посещението в някои паркове вече е възможно при определени условия
Посещението в някои паркове вече е възможно при определени условия

Добро утро. Най-важното днес:

- В парка вече може

- Ким в неизвестност

- ИПК “Родина” взривен

Забраната за ходене в парковете отпадна. От 9:30 до 18:30 може с деца до 12-годишна възраст, през останалото време може с куче. Не може да се сяда на пейка, на тревата или да се пие бира. Всеки кмет определя кои паркове да отвори.

Това се случва в седмата седмица от извънредното положение. Броят на новите заразени спря да се увеличава, а общият брой на доказаните случаи на COVID-19 вече е 1348. В блога ни може да следите развитието на ситуацията в България само в дати и факти.

Националният статистически институт публикува данни от представително проучване за отражението на епидемията върху бизнеса - 53.5% от анкетираните компанни декларират, че оборотът им е намалял.

МВР предупреди, че има международна мрежа от фиктивни компании, които предлагат предпазни средства за коронавируса, но искат авансово парите и след това изчезват.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да разгледате информацията в нашия блог, където публикуваме съобщения от граждани и организации. Съобщаваме и имената на дарителите, за които до нас достигне информация.

Пандемията и ваксината

По света заразените от коронавирус вече са почти 3 милиона, един милион от тях са в САЩ. Тази интерактивна карта показва развитието в реално време.

От началото на април половината нови случаи в Италия са установени в домове за възрастни хора. Над 26 хиляди души починаха от коронавирус в страната, заразените са 200 хиляди.

Какво е да си на 74 години и да живееш под карантина далеч от дома? Диана Иванова разказва за една българка, която от 15 години гледа възрастни хора и помага по домове в Италия. Не пропускайте тази история.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън днес се връща на работа. Броят на починалите от COVID-19 в болниците на Острова надхвърли 20 хиляди. Само още четири държави са минали тази граница - това са Италия, САЩ, Испания и Франция.

И две добри новини от Великобритания - първите двама доброволци бяха инжектирани в рамките на тестване на ваксина срещу коронавируса. Участваща в изследването лекарка е коментирала, че е “много оптимистично настроена”.

А един от най-известните хора в момента във Великобритания е на 99 години, ветеран от Втората световна война и сред най-активните в борбата с коронавируса. Той успя да събере над 25 милиона паунда. Том Мур е Човек на деня на Свободна Европа.

И един от често задаваните въпроси - защо епидемията от коронавирус през 2003 г. не остави толкова жертви, колкото настоящата пандемия. Отговорите са тук.

Светът извън вируса

Трима мъже бяха обвинени като преки извършители на побоя над журналиста Слави Ангелов, който беше извършен пред дома му на 17 март в центъра на София. Ден по-късно съдът ги остави за постоянно в ареста.

В ареста е и обвиняемият за катастрофата, в която загина колегата Милен Цветков. Обвинението е за умишлено престъпление. Какво означава това и може ли да бъде доказано? Има ли риск шофьорът да остане безнаказан? Татяна Ваксберг обяснява.

Силуетът на София изгуби една от знаковите си сгради. Мечтата на комунистите да съберат всички журналисти под покрива на ИПК “Родина” никога не се осъществява. А в неделя останките от тази мечта бяха взривени.

В Северня Корея все още преследват комунистически мечти, но лидерът Ким Чен Ун напоследък не се е показвал публично. Ето какво се знае до момента за неговото изчезване.

И две препоръки

Празните улици на най-големите градове по света се оказаха и вдъхновение. Ветераните от Rolling Stones имат нова песен за карантината, която веднага се заизкачва нагоре в класациите.

Сега си оставете още 2 минути и половина и вижте емисията на Свободна Европа “Новини като хората”. Не че другите ни новини не са като хората. Ивайло Везенков показва каква е разликата. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG