Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

14:53 15.11.2022

Радев ще проведе консултации с БСП в сряда

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с БСП в сряда от 15 ч. Това стана ясно от съобщение от пресслужбата на Президентството.

Въпреки че от изборите минаха над 40 дни президентът все още не е приключил със срещите си с парламентарните групи от всички партии. Досега той приe за консултации само ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС и „Възраждане“.

Радев все още не е връчил и първия мандат за съставяне на правителство, който по закон се пада на победителя в изборите ГЕРБ.

13:36 15.11.2022

Планът за възстановяване не предвижда затваряне на въглищни централи, каза Петков

Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не предвижда затварянето на въглищни централи. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по време на брифинг в парламента във вторник.

Изказването му дойде след среща на депутати със Селин Гауер, Генерален директор на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия.

Думите на Петков заради обвиненията, че правителството, в което той беше премиер, е изготвило план за възстановяване, в който въглеродните емисии на страната трябва да се намалят с 40%, а това да доведе до затваряне на въглищните мощности.

„Тази „опорка“ и „политическа дъвка“ на ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ беше разбита“, каза още Петков във вторник. Той добави, че трябва да бъде постигнат баланс между производството на енергия от възобновяеми източници и въглища в зависимост от сезонната натовареност. Според него това ще доведе до намаляване на емисиите без да има нужда от затваряне на централи.

Последната версия на ПВУ на България беше изготвена от кабинета „Петков“ и одобрена от Европейската комисия през април. Всяко от плащанията по механизма е обвързано с изпълнение на реформи, за част от които се изискват и законови промени.

Първият транш в размер на 1,37 млрд. лв. се очаква да бъде получен от България през декември.

11:08 15.11.2022

ДБ покани партиите на обсъждане за въвеждане на преброителни центрове на изборите

„Демократична България“ (ДБ) покани депутати от останалите парламентарни групи, Централната избирателна комисия (ЦИК) и представители на неправителствения сектор на дискусия около предложенията за изменения на Изборния кодекс.

От обединението искат да бъде обсъдено предложението им, с което се предвижда създаването на преброителни центрове. Предложената от ДБ поправка идва заради приетите на първо четене промени за връщането на хартиените бюлетини. Предложението беше на БСП и беше подкрепено от ГЕРБ и ДПС.

Срещата е насрочена за вторник в 13 ч. и ще се проведе в Народното събрание.

17:27 14.11.2022

ПП ще проведе срещи за бюджета с ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“

Продължаваме промяната (ПП) ще проведе публични разговори с ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“ за бюджета за 2023 г. Това стана ясно от съобщение на партията.

Първата среща ще бъде с „Възраждане“ в „Огледалната“ зала на парламента във вторник от 16 ч. Срещите с ДПС и „Български възход“ са предвидени за сряда.

Преди седмица от ПП се срещнаха по същата тема и с „Демократична България“ (ДБ), ГЕРБ и БСП. От партията проведоха и срещи с представители на синдикалните организации, които в петък протестираха с искане за внасяне на нов бюджет в парламента. Ден по-рано парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене предложението на служебния кабинет за удължаване на срока на настоящия бюджет с три месеца.

Въпреки исканията да бъде внесен бюджет за 2023 г., засега служебното правителство не предлага такъв. Президентът Румен Радев оправда това с липсата на консенсус по темата между партиите в парламента.

ПП и ДБ настояват за внасяне и гласуване на нов бюджет за следващата година. Против са ГЕРБ и ДПС, според които подобно решение ще доведе до „предизборен популизъм“. Макар, че заявиха готовност да подкпрепят ПП, от БСП казаха също, че че са склонни да подкрепят и удължаването на бюджета за 2022 г., но ако бъдат гласувани допълнителни средства за социални плащания.

До момента „Възраждане“ отхвърлят както удължаването на бюджета за 2022 г., така и внасянето на нов бюджет за 2023 г., а „Български възход“ подкрепи решението за удължаване на действието на бюджета за 2022 г. на първо четене.

09:08 14.11.2022

ДБ иска кабинет на "Продължаваме промяната" с подкрепа от други партии 

Кабинет на малцинството с втория проучвателен мандат на “Продължаваме промяната” (ПП), подкрепен от “Демократична България” (ДБ) и други партии. Този вариант за съставяне на редовно правителство посочи като най-добър депутатът от ДБ Ивайло Мирчев пред бТВ в понеделник.

Той потвърди, че формацията му продължава да вижда естествен партньор единствено в лицето на ПП, но “121 гласа трудно могат да бъдат събрани, по-скоро говорим за правителство на малцинството, ако евентуално то получи такава подкрепа в Народното събрание”.

Мирчев изключи възможността за сключване на коалиция с БСП, подобно на ситуацията при предишния парламент, когато беше съставен кабинетът на Кирил Петков, който впоследствие беше свален с вот на недоверие от ГЕРБ, “Има такъв народ”, ДПС и “Възраждане”.

“Не мисля, че ще става дума за каквато и да е коалиция с БСП”, каза Мирчев, добавяйки, че социалистите “започват все повече да се отдалечават от разумността”. Като примери за задълбочаващите се различия между БСП и ДБ той посочи позициите им спрямо войната в Украйна, модернизацията на българската армия, еврото, хартиената бюлетина.

Той допусна, че евентуален кабинет на малцинството с мандата на ПП и подкрепата на ДБ е възможно да бъде подкрепен дори от ГЕРБ, ако партията застане зад идеите на другите две формации за съдебна реформа, оставка на главния прокурор Иван Гешев и т.н.

13:16 13.11.2022

ПП трябва да балансират вижданията си към ГЕРБ, каза Росен Желязков

По-вероятно е ГЕРБ да подкрепи правителство с третия мандат, смята зам.-председателят на парламента от партията Росен Желязков. Пред БНР Желязков обаче не изключи възможността и ГЕРБ да подкрепи и кабинет с втория мандат на "Продължаваме промяната" (ПП).

По думите му "в политиката никога не трябва да се борави с никога".

"Ако ПП балансират своите виждания както в политически аспект към ГЕРБ, така и в аспект държавно управление, особено в сферата на публичните финанси, може да говорим за подкрепа на правителство с втория мандат. Така че чудеса стават, особено преди Коледа", каза Желязков.

Той обаче посочи, че подкрепа за кабинет с третия мандат все пак е по-вероятният вариант. Основните условия на ГЕРБ включват устойчивост на социалните политики, разумно управление на разходите и усилия за влизане в еврозоната и Шенген.

12:39 13.11.2022

Разговорите между ГЕРБ и ПП са имитация на преговори, смята Корнелия Нинова

Това, което се случва между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", е имитация на преговори, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова. Пред Би Ти Ви Нинова коментира, че не вижда повод за оптимизъм за съставянето на редовно правителство заради факта, че първите две политически сили са провели разговори.

Причината според нея е, че тези разговори са протекли под формата на взаимни обвинения, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многократно се е отметнал от думите си.

"Борисов надмина себе си в стила си сутрин да казва: „Ще правим с първия мандат мнозинство“, на обяд да казва: „Ще подкрепим ПП с втория“, вечерта да казва: „Експертно правителство с третия, на който председателите на комисии да са министри“. Това е абсурд и загуба на ценно политическо време", каза Нинова.

По думите ѝ случващото се е "абсолютно безумие" и нещата могат да тръгнат в смислена посока чак когато президентът връчи първия мандат и партиите са притиснати от краен срок, за да вземат решение.

12:22 12.11.2022

От ГЕРБ са склонни на жертви, за да има правителство, твърди Томислав Дончев

България трябва да има правителство и за целта "всеки трябва да потъпче персоналното си и партийното си его". В тази връзка от ГЕРБ са способни да правят компромиси, които дори носят щета. Така депутатът от партията Томислав Дончев коментира пред Би Ти Ви темата за съставянето на правителство.

"Склонни сме да правим жертви. Но това може да се случи само ако една, две, три партии - и то съвместими помежду си, застанат зад някакво ясно споразумение с ясни цели, ако искате и със срок на годност", добави той.

Дончев коментира още, че изявленията от страна на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които говорят за възможно тяхно правителство на малцинството без участие на ГЕРБ, но с неговата подкрепа, засега представляват само "свенливо намигване".

По думите му от ГЕРБ все още не са получили такова официално предложение.

11:31 12.11.2022

"Ахмед Доган в Банкя". ГЕРБ трябва да подкрепи правителство на ПП и ДБ, смята Атанас Атанасов

ГЕРБ трябва да подкрепи правителство на втората политическа сила - "Продължаваме промяната", което да управлява заедно с "Демократична България" (ДБ) като правителство на малцинството. Това каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в събота в интервю за Би Ти Ви.

По думите му подкрепата на ГЕРБ трябва да дойде без участие на партията в кабинета.

"Нали [лидерът на ГЕРБ Бойко] Борисов твърди, че иска да бъде част от евроатлантическо мнозинство? Ако иска да го прави това сериозно, това е начинът", каза Атанасов.

Той добави, че ако Борисов наистина иска ГЕРБ да бъде част от реформаторските сили, той трябва да се отдръпне и да остави партията си, защото "той освен че се явява воденичен камък на българската демокрация днес, се явява своеобразен воденичен камък и на собствената си партия".

Борисов многократно е казвал, че няма да се оттегли, защото не вижда причина да остави лидерския пост. В тази връзка Атанасов го сравни с почетния председател на ДПС Ахмед Доган и каза, че "Борисов отдавна мечтае да е Ахмед Доган в Банкя".

11:58 11.11.2022

Борисов предлага партиите да подпишат общ документ за кабинет с кратък мандат

Мнозинство от парламентарните партии да подпишат общ документ с мерки, с който да бъде подкрепено редовно правителство с кратък мандат. Това предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещение в Пловдив в петък.

“Подобен вариант не ощетява никого, не привързва никого към другиго и в същото време дава решения на основните проблеми”, коментира бившият премиер пред журналисти.

Борисов добави, че партията му е готова да обсъжда бюджета за следващата година, “но без документ какво точно ще подкрепим там - ще стане “сватбарски бюджет” и фалитът ни е сигурен”.

10:59 11.11.2022

БСП ще преговаря с носителя на третия мандат, който и да е той

БСП ще преговаря за съставяне на редовен кабинет с третия проучвателен мандат, независимо на коя партия ще го връчи президентът Румен Радев. Това стана ясно от думите на депутата от левицата Румен Гечев пред БНТ.

“Като се стигне до третия мандат, там ще видим кой ще се отзове на поканата на този, който е избран като трети. Лично аз се надявам да се постигне някакъв компромис, това е избор на президента - когото и да избере той като трети, ние ще водим разговори”, каза Гечев.

В момента Радев все още провежда консултации с партиите като досега е разговарял с ГЕРБ, “Продължаваме промяната”, ДПС и “Възраждане”. След като се срещне с БСП, “Демократична България” и “Български възход”, той ще започне да връчва мандатите.

Ако първите две партии не успеят да съставят правителство, следва връчване на последния, трети мандат - на която партия реши президентът.

23:36 10.11.2022

Асен Василев изключи БСП като потенциален коалиционен партньор

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев каза пред БНТ, че БСП не е потенциален коалиционен партньор за тях "поне за момента". Двете партии управляваха в общо коалиционно правителство заедно с "Демократична България" и "Има такъв народ".

„Хартиената бюлетина е едно огромно различие, което имаме с тях, защото хартиената бюлетина е начин да се върне статуквото обратно на власт. Това е ключът към местните избори, на местните избори миналия път имаше почти 500 000 невалидни бюлетини. Всичко това е прицелено така, че да може на местните избори статуквото да се възпроизведе“, каза Асен Василев.

Миналата седмица парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс, предложени от БСП, които предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Промените бяха подкрепени от т.нар. "хартиена коалиция" между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

23:30 10.11.2022

"Демократична България" призова "Продължаваме промяната" да мислят за общо явяване на местните избори

"Демократична България" призова "Продължаваме промяната" да мислят за общи кандидати на местните избори, които трябва да се проведат след година. Това стана по време на среща между ръководствата на двете политически сили в Народното събрание, посветена на бюджета за следващата година.

"Искаме да ви насърчим да се отнесете сериозно към съставяне на правителство с втория мандат, защото държавата има нужда от управление на реформаторските сили", се казва в разпространена от "Демократична България" позиция след срещата.

"Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" обсъдиха необходимостта от приемане на бюджет за 2023 г. Съпредседателят на ПП Асен Василев настоя активно да призоват служебното правителство да внесе истински бюджет за 2023 г. Той предупреди, че ако се стигне до нови избори, това удължаване на бюджета няма да работи за три месеца, най-вероятно ще работи до края на юни. По думите му една бюджетна процедура отнема около месец и в най-добрия случай можем предколедно да имаме бюджет, предаде БТА.

По-късно парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри предложението на служебния кабинет за удължаване на държавния бюджет през 2023 г.. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

18:21 10.11.2022

БСП и ГЕРБ не постигнаха съгласие за бюджета за 2023

БСП и ГЕРБ не се споразумяха за общо решение за бюджета за 2023 г. Това стана ясно след среща между представители на двете партии в четвъртък.

10:54 10.11.2022

"Български възход" има стратегия за провеждане на разговори, ако получи третия мандат

"Български възход" има стратегия за провеждане на разговори, ако получи третия мандат. Това каза лидерът на партията Стефан Янев в ефира на Нова телевизия.

"При трети мандат, независимо дали ще бъде връчен на нас или на когото реши президентът, аз си представям сценария за провеждане на разговорите по този начин – от най-малките. Тоест, ние с „Демократична България“ сядаме първи и така във възходящ ред. Преди да се направи общ разговор – дали ще е лидерски, дали между специалисти - трябва да има поотделно разговори, да се види каква е нагласата. Този разговор може да роди мнозинство", каза той.

Той определи третия мандат като "кризисен". "Нека да видим възможностите за решаване на тази задача – съставяне на редовно правителство с първия и втория мандат", добави Янев. Според него тонът, привнесен в Народното събрание от предизборната кампания, се е променил и диалогът между партиите е започнал.

На въпрос дали би бил кандидат за премиер Янев отговори: "Не бих казал, че сега е моментът да се самопредлагам". Той потвърди, че има идея за имена на хора от други парламентарни групи, които би поканил за министри.

09:48 10.11.2022

Борисов няма да е премиер. Поиска лидерска среща с ПП и ДБ

Бойко Борисов няма да бъде номиниран от ГЕРБ за премиер, тъй като партията не е спечелила мнозинство на изборите. Това каза той в ефира на бТВ в четвъртък. Той добави, че е готов на лидерска среща с "Продължаваме промяната"(ПП) и "Демократична България"(ДБ), след като преговорните групи постигнат съгласие за бюджета.

11:20 9.11.2022

"Политически стерилен" или "екзотичен вариант". Според ГЕРБ може да има кабинет

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев каза, че е възможен "по-скоро политически стерилен кабинет, без участието на ярки политически фигури".

"Ако има добра новината от срещата вчера, е, че можем да говорим", коментира той пред Нова телевизия разговорите с "Продължаваме Промяната" (ПП), проведени във вторник. На въпрос възможно ли е съвместно управление на ГЕРБ с ПП, той отговори, че всичко е възможно, "включително подобен екзотичен вариант".

Според Дончев е най-вероятно да се излъчи кабинет с третия мандат, като трябва той да е с ясни приоритети и да е подкрепен от колкото може повече политически сили. Той добави, че не бива да се допуска "партиите да си купуват народна любов с бюджетни пари".

Междувременно другият зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов каза, че "със сигурност има шанс за съставяне на кабинет".

"Персоналният състав ще се коментира на последно място, въпросът е да тръгне разговорът. Чисто мнозинство за управление няма начин да се събере, но когато тръгнат разговори в отделните мандати какви формули могат да се приложат, може да се измисли формула, не е задължително да е коалиционно правителство", коментира той пред БНТ.

15:14 8.11.2022

"Продължаваме промяната" ще се срещне с БСП за бюджета

"Продължаваме промяната" и БСП ще се срещнат в парламента в сряда. Това съобщи пресцентърът на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Двете партии ще разговарят за бюджета за следващата година.

Във вторник "Продължаваме промяната" проведе такава среща с ГЕРБ.

15:09 8.11.2022

Представители на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" (ПП) се срещнаха за пръв път в парламента във вторник като част от опитите за съставяне на редовен кабинет. Още в началото на разговора двете партии декларираха, че това не са преговори за подкрепа за правителство с първия проучвателен мандат, който предстои президентът да връчи на ГЕРБ.

11:40 8.11.2022

Радев покани "Възраждане" на консултации в сряда

Президентът Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на правителство с "Възраждане" в сряда, съобщи пресцентърът на държавния глава. Срещата ще започне в 14:30 в президентството.

Това ще бъде четвъртата среща на Радев с партия в 48-ото Народно събрание. По-рано той се срещна с ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС.

"Възраждане" е четвърта по брой на депутатите в парламента. Партията на Костадин Костадинов заема проруски позиции и е против приемането на еврото и предоставянето на военна помощ на Украйна. Формацията иска референдуми за членството на България в Европейския съюз, НАТО и еврозоната, въпреки че българският закон не позволява провеждането на такива допитвания.

Заредете още

XS
SM
MD
LG